Guvernul are pe masă o serie de noi măsuri care să pună capăt sporirii zilnice a cazurilor de COVID. Deocamdată ele sunt la stadiul de propuneri, dar pot fi adoptate la următoarea ședință de guvern. Iată cum arată:
- Măști obligatorii și-n spațiile publice deschise, în anumite intervale orare, dar doar acolo unde decid autoritățile locale.
- Fără alcool și alte băuturi la terase după ora 23. Se intră doar în limita locurilor de pe scaune. Fără dans.
- Pe plajă, singurele șezlonguri care au voie la mai puțin de doi metri sunt cele ale familiei, asta însemnând părinți și copii.
Așadar, după o paralizie care ține de aproape trei săptămâni, dar și după ce-am ajuns într-o situație critică cu numărul cazurilor la terapie intensivă, cineva a hotărât că trebuie făcut ceva. Că nu se mai poate. Că vor muri prea mulți oameni ca să mai așteptăm.
Se dovedește că marele păcat al acestei crize este că vine înainte de alegeri și, potrivit obiceiului autohton, trebuie să faci câte ceva să mulțumești pe toată lumea. Doar că acum e imposibil, iar virusul este prost și nu știe de politică. El se simte cel mai bine acolo unde prinde mulțimi. Iar dacă aveți dubii asupra existenței sau inexistenței sau asupra testelor, urmăriți un singur indicator: cifrele de terapie intensivă. Nimeni nu te pune pe ventilator dacă nu e nevoie.
Nici aceste măsuri nu sunt cele mai potrivite. Ca de obicei, guvernul a lăsat găuri în sistem de care se poate profita. ”Prea puțin și prea târziu” spune profesorul de sănătate publică Răzvan Cherecheș. ”De ce să închizi terasele la 23? Virusul nu știe ora. Important este ca la masă să fie numărul corect de persoane.” Vă las mai jos interviul
Situația de mai sus a fost permisă de guvern dintr-un singur considerent. Avem nevoie de toate voturile pe care le putem găsi înainte de alegeri. PNL a fost supus la două tipuri de presiuni. O dată, cele ale opoziției care i-a taxat toate erorile. Și au fost enorm de multe. Și a doua oară, a unei părți din populație care și-a dorit libertate ca înainte de pandemie, dar și libertate economică totală. Nu în ultimul rând și-a însușit ideea că trebuie să le vorbească frumos oamenilor, nu să-i judece. Remarcați ieșirea din scenă a președintelui, care nu poate să fie mai mult decât un profesor sever.
Politicieni versați, cei din PNL au simțit valul de nemulțumire și au lăsat garda jos, asumând riscul că vom ajunge până aici. Doar că acum văd că nu au resurse, știința și oamenii care să răspundă crizei.
Și trebuie să încep să prioritizeze din nou. Ce să alegi? Mai multe vieți sau mai multe voturi? Câte morți sunt acceptabile și în schimbul a câte procente de vot?
Lipsa de acțiune, lipsa de fermitate, incapacitatea de a lua măsuri care să funcționeze, gestionarea incorectă a unor resurse de către PNL ne-a adus în această situație. Adăugați că și nici acum nu s-au dat în funcțiune spitale construite de ONG-uri ca Dăruiește Viață sau de alte structuri decât Ministerul Sănătății.
În egală măsură, este cinic și ticălos raționamentul PSD și aliații care a încurajat fără responsabilitate științifică atitudinile de nerespectare a legii. Dacă Orban și ai lui au greșit, voi de ce încurajați greșeala? Câți oameni trebuie să moară ca PSD să accepte că avem cu toții o problemă, nu numai PNL?
Aceste calcul este făcut în laboratoare, de experți. Și este aprobat și pus în practică cu atenție. Cu metode de comunicare, cu oameni antrenați, folosind diverse canale. Eu spun că, măcar o dată în zi, aveți ocazia să vă gândiți la consecințele acțiunilor voastre. Și să vă întrebați, dacă ați fi putut salva mai multe vieți. Sau dacă nu cumva, aveți pe conștiință vreuna dintre ele.
Niciun fel de vot nu merită dacă moare cineva.
Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!
Domnul Cherecheș, din ce l-am auzit în intervențiile de la EuropaFM, este un critic foarte bun. Critică, contrazice și iarăși critică.
Critică pe puncte. Și, conjunctural, în unele puncte, mai și nimerește.
Dar o viziune închegată?… Sau ceva care să vină de la el, și nu o critică la adresa ideilor sau acțiunilor altora? Nu are, sau poate are, dar nu a reușit să o exprime clar…
Argumentul „nu doar critica, vino si cu o solutie” nu este universal. Munca se imparte; cineva critica, cineva vine cu solutia. Deobicei, la solutie este nevoie de mai multe capete, multa dezbatere, iteratii, si mai ales, de foarte multa informatie, pe care Guvernul o are in totalitate, nu domnul Cherecheș.
PSD, ciuma roșie a Europei: „instigare la nerespectarea regulilor, nerecunoașterea epidemiei, răspândirea conspirațiilor!”
În loc să facă împreună, front comun împotriva epidemiei, sâ îndemne populația la respectarea măsurilor de igienă împotriva acestei grozave epidemii, politicienii români și-au arătat adevărata lor față, încercând sâ nege realitatea, să profite electoral pentru un vot în plus. Iar guvernanții, să-i neglijeze pe ceilalți bolnavi.
Fața lor mizerabilă. Mizerabilii.
Corect spus: cati oameni trebuie sa mai moara astfel incat PNL si dl Iohanis sa inteleaga ca nu pot gestiona singuri situatia. De cand s-a declansat criza asta, nu am cunostinta ca dl Presedinte sa fi chemat la Cotroceni toate fortele politice sa dezbata situatia. La inceput i-a ajutat si PSD-ul, dar cat poti sa ajuti atata timp cat esti tinut la index doar pentru a fi criticat.