Unde greșește Iohannis și unde exagerează Ponta

O spune clar Mihai Răzvan Ungureanu într-un articol din Adevărul, din iulie.

”Un preşedinte este dat de combinaţiile în proporţii incerte ale unui triunghi de dorinţe. Contează ce îşi doreşte clasa politică, contează ce îşi doreşte candidatul şi mai contează şi ce vrea electoratul. De cele mai multe ori, cele trei nu coincid.”

Clasa politică își dorește și nu prea. Cea spartă de Băsescu așteaptă ca Iohannis să se roage de ea, dar acesta a hotărât să-i trateze cu oareșce dispreț: ”Nu vorbesc, mă cu voi. Vedeți că aveți ordin de la PPE să veniți cu mine.” Vezi să nu. Nici măcar tot PNL-ul nu vrea cu dinadins la guvernarea lui Iohannis. Ce nu e simplu să guvernezi și cu Ponta în partidul lui Tăriceanu? Nici aici, domnul Iohannis nu face vreun efort să-i convingă pe oameni să vină cu el. Omul plutește, așa pe deasupra tuturor și nu face nici cel mai mic gest să-i atragă de alături. Politica presupune și multe compromisuri, multe acceptabile, iar Iohannis zice că e fată mare.

De partea cealaltă Ponta le face peste măsură. DD și Vadim l-au făcut albie de porci. Nicio grimasă pentru domnul Ponta să facă alianțe cu ei și să-l numească toți reîntemeietorul ”patrulaterului roșu”. Omul își vede interesul și merge înainte fără milă. Are un stomac uriaș de politician. Dar îi va îndepărta definitiv pe românii care vor o țâră de normalitate.

Electoratul îl vrea în mai mare măsură pe domnul Ponta acum. Deși mulți nu sunt convinși de el. Iohannis are șansa lui, dar el nu se străduiește să convingă pe nimeni. Revin la MRU:

”Alegerile se câştigă la televizor, de unde guvernează şi Victor Ponta. E adevărat că şi dacă nu ai regizorul potrivit şi pregătit, te cam lasă camerele de luat vederi după cum i s-a întâmplat la Cotroceni. Totul e pregătit pentru un mare show politic. Familii contra familii. Frate contra Socru’! Fete contra Neveste! Cum să convingi electoratul cu teme aride despre viitorul european, justiţie, politica externă – că arde Ucraina şi Rusia unelteşte – sau despre rolul preşedintelui în construcţia politică românească şamd? Dacă începi să vorbeşti pe astfel de teme, bagi automat în faliment România TV, Antena 3, B1TV şi Realitatea la un loc.”

Dacă tu nu faci un efort să convingi acolo, nu găsești temele potrivite, nu însuflețești, nu o să ajungi niciodată la Cotroceni. Nici Ponta nu transmite sentimente, dar el stă toată ziua la televizor și vorbește. Promite, amestecă lucrurile, are opinii, se ceartă. E viu spre deosebire de Iohannis. Guvernează la tv? Desigur, dar își urmărește scopul. Aici e țara în care cele mai mari audiențe le fac Acces Direct, Capatos, Mădălin Ionescu și lumea chiar gustă ce se întâmplă acolo. România nu e farmacie, iar dacă tu vrei să vorbești doar cu fanii lui Pleșu și Liiceanu nu o să câștigi. Și nu, privitorii show-urilor cu pricina nu sunt cu nimic mai prejos în calitatea de cetățeni ai țării decât fanii intelectualilor. Li s-a spus tot timpul că sunt mai proști, mai fără dinți, mai săraci, mai vai mama lor. Dar ce să vezi? Au fix aceleași drepturi. Știu că mulți din dreapta ar vrea să lea ia dreptul la vot, dar asta e o mizerie. Așadar, fă un efort și vorbește cu oamenii! Acceptă o dezbatere și du-te și omoră-l! Arată-mi că ești viu!

În fine ce vrea candidatul? Un foarte apropiat al lui Ponta mi-a zis ls un moment dat: ”dacă trebuie să mă bage al pușcărie ca să meargă mai departe, nu va ezita”. Omul are o ambiție colosală care-l proiecteză în sus. Iohannis pare că se uită în jur și spune: „mă, vă fac onoarea să ma faceți președinte”. 

Între aceste două feluri de abordare a lumii au românii de ales. E Ponta mai bun decât Iohannis? Mai cinstit, mai dăruit să stea în fruntea țării? Habar n-am. Dar nici Iohannis nu mă lasă să aflu.

 

 

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

3 comentarii la Unde greșește Iohannis și unde exagerează Ponta

 1. KrantzRo spune:

  Eu cred ca e timpul sa incercam si un alt mod de a face politica. Cu vorbe mai putine si cu fapte mai multe. La urma urmei, ne-am cam saturat de un presedinte jucator, atat intr-ale slovelor cat si intr-ale sforilor. Or dl.Ponta este exact acelasi tip, poate doar cu alte glume in program si fara „hahaha” + tuse.
  Pe de alta parte, mie dl.Iohannis incepe sa-mi aduca din ce in ce mai mult cu personajul Spiridon Necsulescu din Titanic vals. Mai are putin si va iesi sa spuna „Va rog sa nu ma votati!”
  Cine stie, in piesa respectiva, a avut succes. Si cum viata bate filmul…

 2. Catalin spune:

  @KrantzRo. Îmi pare că aveți mare dreptate :))

 3. gelu spune:

  Dracu’ nu-i in stanga cum nici ingerii nu-s in dreapta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!