Purtatul măștii trebuie să fie obiectivul nostru național

Două întâmplări din ziua de marți. Deputatul Mitralieră se adugă pe o lungă listă de reprezentanți ai PSD care nu poartă mască în spații închise. Ba face și scandal atunci când este amendat de Poliție.

„Eu nu vreau să mai port masca deloc, pentru că i-am văzut și pe șefii de stat la Bruxelles fără mască și în Guvern fără mască, iar președintele Trump, pe care eu îl respect și îl apreciez a spus că nu trebuie obligat nimeni prin lege să poarte mască. Din momentul astă o să fac ce spune președintele Trump”

Digi24.ro

Ce nu spune, însă deputatul Mitralieră este că l-a văzut pe Iohannis, după ce a trecut pe la benzinărie. Imaginile cu președintele au apărut mai târziu, dar sunt în egală măsură la fel de grave.

Administrația prezidențială a venit cu niște precizări, dar acestea nu mai pot prinde știrea din urmă.

„În contextul pandemiei de COVID-19, reuniunea Consiliului European s-a desfășurat în condiții maxime de siguranță sanitară, însă purtarea măștii în cadrul ședințelor plenare, cât și în alte formate restrânse, a fost opțională, și nu obligatorie, așa cum s-a putut observa de altfel din înregistrările video și din fotografiile realizate pe durata Consiliului.

Presidency.ro

Păi, știți ce o să spună lumea. Boss, dacă la voi e opțională la noi de ce nu e? În asta constă gravitatea ambelor fapte. Iar dezbaterile zilnice din fiecare colț din România se poartă de aceeași manieră. Ba, în unele cazuri s-a ajuns la altercații sau la palme. Dar dacă purtăm dezbaterea aici, ne înșelăm și ne păcălim.

Așadar ce este important de știut despre măști.

Primul lucru trebuie să-l auzim de la Robert Redfield, cel care conduce CDC-ul american, Centru de Prevenire și Control al bolilor. El spune că

Dacă americanii ar începe să poartea mască acum, în două luni am reduce această epidemie.

Robert Redfield, CDC

Datele sale sunt susținute de mai multe studii medicale, de recomandări ale OMS, dar și de studii de statistică medicale care atestă același lucru. Un tip de astfel de studii este făcut de un institut medical de pe lângă Universitatea din Washington.

Institutul pentru Valori de Sănătate și Evaluare este un organism independent al Universității din Washington, care măsoară și atestă parametri de. sănătate pe întreg mapamondul. IHME este o sursă de date publice, dar care este adresată și oficialilor din diverse state ca să ia decizii informate. Iată cum arată graficul lor pentru România.

ihme.org

Aceasta este proiecția pentru decese și o să vedeți că este chiar foarte precisă. Acolo sunt comparații pe trei segmente și ele sunt traduse cam așa. O proiecție pe sistemul de lucru actual, una cu purtarea totală a măștilor și una în care renunțăm treptat la restricții. Ce arată însă graficul pentru infectări?

ihme.org

Toate graficele le găsiți aici.

O să vedeți că numărul estimat de îmbolnăviri este mai mare decât cazurile confirmate. Și așa trebuie pentru că, în realitate, nu-i știm pe toți cei bolnavi, nici nu-i bănuim, nici nu-i testăm.

IHME are însă un capitol destinat măștilor în evaluările sale. Iată ce spun ei aici.

Purtarea măștilor în proporție de 95 la sută poate duce la reducerea numărului de morți în mai multe părți ale lumii. Reducerea numărului de morți s-ar putea face cu până la jumătate în mai multe țări africane, în unele europene (Albania, Polonia, Bulgaria), dar și în câteva state americane.

ihme.org

Ca să ajungă la această concluzie IHME a adunat datele din 41 de studii medicale care au fost publicate din China până ân lumea occidentală. Cu ajutorul unei aplicații care poate calcula milioane de variabile, ei au ajuns la un răspuns pe care-l consideră foarte precis.

Astfel, toate datele arată că purtarea măștilor de pânză, fie că sunt făcute în casă, fie că sunt comerciale, pot duce la reducerea răspânderi bolii cu o treime.

ihme.org

Poate vă întrebați câtă lume poartă mască în lume. Graficul de mai jos este făcut acum o lună. Cred că de atunci este un pic mai bine.

ihme.org

O să fiți surprinși, așa, în termeni de civilizație sau mai curând în preconcepții, Europa stă prost și foarte prost la măști față de state din America de Sud. Ei au înțeles mai bine ce s-a întâmplat în Brazilia.

Întreaga analiză IHME este aici

Deocamdată, în România, rata infectării arată rău, după cum spune graphs.ro.

Ne trebuie și o concluzie aici. Și aceasta nu poate fi decât una. În acest moment, trebuie să avem un obiectiv național, comun. Unul care să salveze cât mai multe persoane. Acel obiectiv este ca fiecare cetățean român să poarte o vreme mască și să aibă acces la una. Trebuie. să găsim metodele să ne convingem unii pe alții de această necesitate, Și să lăsm politica un pic deoparte. Altfel, riscăm să omorâm oameni certându-ne pe iresponsabilitate lui Mitralieră și neatenția lui Iohannis.

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

3 comentarii la Purtatul măștii trebuie să fie obiectivul nostru național

 1. Radu Prins spune:

  daca am purta masca…am scapa de `pidemie. POATE CA DA, POATE CA NU. Din acsta dilema, cu greu vom scapa, pt. ca atacam efectul nu cautam cauza. Nimeni nu pare preocupat de acest aspect, toata lumea urmareste evolutia „graficului”. Dirctiile sanitare ar trebui sa…Cred ca stiuele prea bine ce trebuie facut, dar ii vad intrati intr-o teribila degringolada, incapabii sa se adune. Spaima ii domina pe toti, iar informatiile care circula, sunt aidoma”comunicatelor de pe front”. Despre „comandanti”, cat sunt de competenti sau mai degraba, incompetenti, nu se stie nimic. Purtam masca pentru a ne ferii pe noi, de cel infectat, nu pentru a-l proteja pe „celalalta”. Totul functioneaza la fel ca peste tot: la asteptare, nu la intampinarea pericolului. Politia nu poate prevenii (?!),iar medicina reactioneaza la fel, (abia) cand pericolul este evident, cand omul este adus la spital, in disperare de cauza. Imaginile sunt elocvente, desi ele nu reprezinta altceva decat efectul spaimei.
  P.S. Ati observat ca nu se discuta nimic despre „focare” si nu se stie nimic despre cauze?.

 2. Dan spune:

  Obiectivul național trebuie să fie igiena,personală și colectivă.Degeaba porți mască neregulamentar.

 3. Radu Prins spune:

  In completare la nedumerirea mea si la absenta „reactiei” cuiva, adaug urmatoarea informatie culeasa din ziarul „Buna Ziua Brasov”, dupa ce sunt enumerate localitatile cu persoane infectate : Teliu, crizbav, Cristian, Budila, Sacele, Augustiin, mun. Brasov, se spune:
  „Avand aceste informatii, trebuie facute cateva precizari: focarele de infectie, au explodat in localitatile defavorizate, unde locuiesc preponderent rromi, iar la Cristian, problemele au aparut, la compania Hutchinson, arata sursa citata”.
  Asadeci si prin urmare, iata ca se poate devoala un adevar dur, adica starea precara a respectivelor locatii, lipsite de apa, canal si alte chestii ale civilizatiei urbane. Este simplu sa exprimi cifre care sa te inspaimante, in loc sa iei masuri pt. inlocirea conditiilor precare actuale, din respectivele locatii.
  Ce spuneti despre asta dle. Striblea?.
  Desigur ca situatii de acest gen sunt peste tot in Romania si nu trebuie sa ne mire degringolada in care au intrat factorii responsabili si sanitari, dar mai ales, cei politici. Desi de acolo isi trag seva electorala, toti primarii aferenti, din voturile rromilor extrem de numerosi in unele localitati…
  Crizbavul de exemplu are un catun Cutus, arondat comunei, in care traiesc exclusiv rromi, intr-un numar de …sute si sute de voturi. Acolo s-ar fi putut lua masuri profilactice, precum in Wuthan. Suntem obisnuiti insa sa ascundem mizeria sub pres, decat sa-i evitam aparitia.
  Desigur ca pe situatia particulara prezentata, se poate extrapola la nivelul intregii tari; asa cum se intamplase la Tandarei…
  Dar de ce sa nu intretii o atmosfera se spaima si disciplinare pe cale de consecinta ?.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!