PSD rămâne și după votul de azi. Dar vestea proastă este alta

La ora la care o să citiți textul ăsta, încă se numără. Adică se adună. Fiecare parte își face socoteli și vede de unde ar mai putea stoarce ceva. Deși câmpul e cam pârjolit și arată a final de bătălie încă se visează la finaluri glorioase. Ce ar trebui să știm la începutul acestei zile?

1.Un pesedist bătrân mi-a spus că Dragnea este terminant în partid după acest episod. ”O să treacă acest hop, dar nu-l mai ține decât câteva luni. Știi cum e în PSD? E ca și cum i-ai pus acid la rădăcină și apoi aștepți.” Și se referea la episodul în care Dragnea doar își atacase propriul guvern, nu la ce-a urmat.

2. Episodul cu UDMR a întârit ideea în PSD că Dragnea trebuie îndepărtat. Liderii ardeleni ai partidului nu există, dar există mulți parlamentari care au muncit acolo. Rezultatele bune ale PSD în Ardeal tocmai au fost aruncate în aer. Iar oamenii de acolo știu asta. Dragnea și miticii săi nu vor fi iertați. Acum sau mai târziu. În PSD și așa nu există o mare simpatie față de gruparea sudică, direct avantajată la investiții și miniștri în fața unor județe care produc mai mult.

3. Dragnea și-a securizat poziția conservatoare odată cu apariția înregistrărilor cu Kovesi. Cine le-a livrat i-a făcut o mare bucurie. O grămadă de lume rezonează cu mesajul DNA o să vă belească și nu numai cei din PSD. Manevra asta asigură mai bine de jumătate din victoria lui Dragnea.

4. Dacă va câștiga, Dragnea și echipa vor începe un proces accelerat de revizuire și de tăiat din puterile instituțiilor anti-corupție. O să vedeți niște numiri și niște legi de o să vă cruciți. Iohannis va trebui să se implice binișor în numirea premierului dacă vrea să treacă de asta.

5. Argumentul lui Grindeanu și Ponta în toată povestea asta au fost banii de la PNDL. Dacă au avut timp să negocieze și au făcut-o bine, au promis bani în stânga și-n dreapta pentru investiții locale.  

6. Citesc, așa, printre rânduri că Grindeanu-Ponta ar mai avea o șansă după următoarele tipuri de informații: liste de eventuali premieri, care mai de care cu pedigree european, negocieri PSD- USR, plecări masive de la liberali la ALDE. Asta, din experiența mea, este exact genul de recuzita care vine să dea cu fum. Sunt aruncate dinspre gruparea Dragnea pentru a împiedica ruperea rândurilor.

7. PSD va fi în continuare partidul de la putere, dar un lucru e clar: în șase luni au reușit de două ori să treacă România prin instabilitate masivă. Actuala garnitură de conducere nu are credibilitate nici aici, nici în afară, este imens dispusă la compromisuri și urmărește cu asupră de măsură doar un scop revizionist.

Toate acestea în ciuda faptului că beneficiază de o economie care își vede de treaba ei, deși este atacată periodic de același partid. Au reușit să creeaze haos repetat ba cu venitul global, ba cu măririle de salarii, dar și apărând doar drepturile și privilegiile unei clase conducătoare. 

Cam despre e asta e vorba: o confruntare între gruparea conservatoare radicală din România și una care vrea să o înlocuiască și care conjuctural are ceva accente progresiste. Lucrul și mai grav este că întreaga clasă politică aparține acestei grupări și într-o foarte mică măsură reprezintă un curent progresist sau european. Așa că, orice ar ieși astăzi, perspectivele sunt sumbre. 

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!