Nu diaspora e problema lui Iohannis

Ce s-a întâmplat în capitalele europene e o mizerie. Îngrădirea dreptului la vot e una dintre cele mai mari mizerii pe care poți să le faci unui popor. Dar arată și un sentiment de frică. PSD nu a fost convins nicio clipă de diferența asta atât de mare pe care o privim în această dimineață, 40-31. Iar acum votul din străinătate nu mai contează foarte mult, poate 1,5 procente în ansamblul general al rezultatelor din turul unu al alegerilor prezidențiale. În turul doi votul la ambasade va fi perfect.

Dar cine vrea să câștige alegerile trebuie să o facă în țară. Iar aici în următoarele două săptămâni vor fi mai mulți factori determinanți:

Capacitatea de a găsi un mesaj. Victor Ponta va continua mesajul anti-Băsescu care i-a asigurat succesul de acum. Mesajul e testat, funcționează și are mare priză la public. Klaus Iohannis nu e hotărât încă ce vrea să ne transmită în această campanie. Nu poți intra în viața românilor vorbind monosilabic, propunându-le apa caldă și normalitatea și apoi să fugi de presă. Un președinte trebuie să poată însufleți oamenii, din când în când. Votul are o componentă emoțională majoră. Domnul Iohannis nu are niciuna. Cheia următoarelor două săptămâni este cine reușește să dea tonul: o campanie anti-Băsescu sau una anti-Ponta, centrată pe corupția din PSD.

Identificarea canalelor de transmisie. Klaus Iohannis e criticat constant la A3 și RTV. Dar lui nu-i pasă. Chiar are o vorbă, spun cei din jurul lui:”cine se uită la ăștia?”. Răspunsul este ”mulți”. Așa că a refuzat zecile de invitații pe care RTV i le-a trimis, ca și cum publicul acela nu există. Îi rămân însă multe alte surse B1, Realitatea, Digi, TVR. Și online-ul, acolo unde stânga suferă rău în bătălia cu dreapta. Băsescu a avut în 2009 doar B1 și OTV și a mers brici.

Tandemul președinte premier. PSD va forța anunțând un tandem Ponta-Tăriceanu. Klaus Iohannis-Cătălin Predoiu sună un pic mai puțin ca anvergură, notorietate și forță. Cooptarea unei alte persoane ar fi o idee mai bună.

Dezbaterea. Victor Ponta a cerut patru dezbateri. Oameni din PNL îmi spun că va fi probabil una singură. Ponta e încrezător și are experiența bătăilor astea de studio. Iohannis va trebui să facă un efort mare pentru a trece acest test.

Rolul lui Băsescu. Președintele va fi în continuare demonizat de PSD. Iohannis probabil va respinge orice apropiere de el și va aștepta ca domnul Băsescu să detoneze vreo bombă.

Crin Antonescu e ceea ce i-a lipsit lui Iohannis. Crin nu a uitat și nu l-a iertat că i-a furat partidul. Acum i-o plătește grav. PNL trebuie să îngenuncheze în fața lui și să-l cheme în astea două săptămâni.

Mașina de partid a PSD-ului merge brici. Cea de la PNL și PDL trage cât poate, dar nu e în niciun caz la nivelul PSD.

Deocamdată, Ponta pleacă cu un avantaj serios cam pe toate palierele pe care le-am identificat. Asta nu înseamnă că Iohannis nu are șanse. Are foarte multe. Doar că trebuie să se trezească și să termine cu prostia asta că e de ajuns să te porți normal, să zâmbești și să spui platitudini. Trebuie să scoți oamenii din casă. Să-i faci să simtă ceva pentru tine sau împotriva adversarului tău. Și nu cred că domnul Iohannis poate.

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

4 comentarii la Nu diaspora e problema lui Iohannis

 1. Avatar alex popescu spune:

  acum ceva ani, in fiecare dimineata in drumul meu de o ora catre serviciu ascultam la radio un ziarist interesant si cu atitudine. Catalin Striblea. sunt ani buni de cand incerc sa il regasesc si nu mai dau de el. si e tare pacat pentru ca drumul asta intunecat pe care a intrat rareori are cale de intoarcere. Pacat. daca il gasesti spune-i te rog

  1. Catalin Catalin spune:

   Multumesc de mesaj. Nu inseamna ca avem scopuri diferite daca ne despart credintele. L-am sustinut atunci pe Traian Basescu, desi am fost jignit repetat de gruparea sa. L-am sustinut pentru ca exprima niste idei in care credeam. Si in care cred si acum. Si cred ca acest blog si cel de pe Adevarul o arata din plin. Pe domnul Basescu nu-l mai sustin, insa. Si nu o sa o mai fac acesta greseala.

 2. Avatar Viorel Leopa spune:

  Domnule Catalin, am si eu o curiozitate. Cum va simtiti cand va vedeti chipul pe ecran si vedeti ce scrie pe banda galbena din partea de jos a ecranului?

 3. Avatar Ciprian spune:

  Punem pariu că nu va răspunde nimeni, niciodată, pentru porcăria făcută de MAE în 2 noiembrie?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!