Marea problemă a PSD-ului

Nu căutați foarte multe explicații savante pentru ce se întâmplă la PSD. Sursa tuturor problemelor PSD-ului se află în Turcia. Liderii grei ai partidului nu înghit faptul că Victor Ponta a plecat și a lăsat partidul în derivă. Cu două zile înainte de a pleca, oamenii i-au spus foarte clar lui Victor Ponta că trebuie să rămână la bătaie. Că au și alții dosare penale, dar că au rămas pe funcții și că nu pleacă punând partidul pe stand-by.

În fapt, liderii PSD îi reproșează lui Ponta că zeci dintre ei au dosare penale și-au pierdut funcțiile ori au fost condamnați, dar că niciunul dintre ei nu a părăsit corabia. Nici mesajele pe care le-au primit nu au fost foarte clare. S-au trezit că partenerul cel mai important votează numirea lui MRU și nu numai că premierul nu-l beștelește, dar pare a fi într-o relație bună cu el și înțelege ce face. Asta  adus la o zvonistică majoră, potrivit căreia, înainte de plecarea în Turcia, Ponta, Oprea și Maior au avut o întâlnire în care au stabilit o strategie: un transfer de putere spre Maior prin intermediul lui Oprea. Iohannis ar fi fost confruntat cu o majoritate la care nu se putea opune și ar fi trebuit să accepte. Eu cred că, dacă a existat, planul a picat odată cu semnarea actelor pentru plecarea lui Maior în America.

Cert este că acum PSD-ul s-a rupt în două tabere: cea a premierului în care se mai află Rovana Plumb, Nicolae Bănicioiu și ceilalți lideri tineri ai partidului și una în care se află Liviu Dragnea, Valeriu Zgonea și  liderii vechi ai partidului. Primii susțin deciziile lui Ponta, în timp ce ceilalți nu-i iartă nicio secundă că nu e aici să se bată împreună cu ei. Și ar mai fi ceva. În situația unui exit al lui Ponta, oamenii vor să participe la împărțirea puterii, nu să asiste în pace.

Așa că, în absența lui Ponta, oamenii au liber la scenarii. Ultimul spune că Victor Ponta se întoarce și bate palma cu Iohannis pentru alegeri anticipate. Adică, toată lumea să fie de acord să pice două guverne și apoi să acoată balastul din Parlament și să facă o reîmpărțire a puterii. Scenariul e totuși dificil. Și aș spune că în acest moment cam nimeni nu știe ce urmează cu adevărat. Cu o excepție: Victor Ponta. Doar el știe ce urmează să facă, în cel privește, săptămânile următoare. Orice va face, însă, un lucru pare să prindă contur. Se va întoarce cu piciorul sănătos și cu o carieră politică complet bolnavă.

P.S. Dacă MRU nu trece azi, presiunea trece de la PSD spre Iohannis.

 

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!