Certitudinea penală de la vârful clasei politice

Condamnarea lui Liviu Dragnea ne aduce în fața unei certitudini. O certitudine penală. De acum nu mai vorbim că liderii clasei politice din România sunt conduși de suspecți, inculpați sau controversați. Suntem în fața unei premiere, probabil europene: un partid  condus de un condamnat.

Și ca lucrurile să meargă mai departe, iar România să confirme statutul de țară întoarsă cu fundul în sus, nepărăsirea funcției de către Dragnea este salutată și încurajată. Iar cel care mai spune câte ceva este pus la colț. În fapt, oamenii fac ce știu mai bine de la nașterea acestui partid: zid în jurul intereselor lor.

PSD este partidul care s-a ocupat cel mai mult de săracii României și de bogații ei în același timp. Clamându-i pe cei mai de jos i-a îmbogățit și i-a protejat pe cei mai de sus. A răsturnat zeci de valori și a comis nenumărate violări ale bunului-simț. Nu e nicio mirare și nicio altă așteptare în această zi. Totul pentru noi, totul împotriva celorlalți a funcționat la fel de bine și de această dată.

Și aici nu e vorba doar de PSD. Indiferent de ce veți auzi de la ceilalți. PNL este condus de un cuplu care a reușit să omoare un capital politic imens. Un cuplu care era cât pe ce să trimită naționalismul neeuropean în fruntea țării. Și nu numai asta. Măcar unul dintre cei doi lideri este cercetat de DNA și audiat în văzul lumii. Mai devreme sau mai târziu va veni și acolo un decont. În orice caz, ei și PSD sunt blat la păstrarea unui sistem favorabil, vezi alegerile într-un tur.

Partidul balama, UNPR are liderii cercetați, acuzați, îndosariați, nimeni nu mai știe pe la ce tribunale și parchete sunt. Căderea lor a fost la fel de răsunătoare ca zăngănitul epoleților pe care i-au împărțit peste tot.

Alternativa PMP se simte doar în schimbarea Parchetului care se ocupă de dosar. Traian Băsescu este cercetat de Parchetul General și nu de DNA. În rest, vorbim fix de aceleași lucruri.

Aici nu e vorba de buni sau răi. Niciunul dintre ei nu reprezintă o variantă mai bună pentru noi. Sau nu reprezintă regulile bunului-simț. În fapt, vorbim de găști care nu se reprezintă decât pe ele. Și nu fac decât să genereze confuzie.

Ca o paranteză, condamnarea cu suspendare ajută această confuzie. ”Hai, domnule, că nu e chiar așa de grav. Hai că toată lumea face la fel. Poate că dosarul a fost forțat.” Adăugați și următorul sentiment: la închisoare intri doar dacă furi bani, nu și dacă furi voturi. Ca și cum nu s-a dovedit până acum că furatul de voturi duce la furat de bani. Și încă ceva, condamnarea lui Dragnea nu înseamnă că nu au fost câteva milioane de români care au votat împotriva lui Băsescu. Și închid aici, dar trag o singură concluzie.

Vă uitați azi, stimați oameni de partid, că nu prea aveți ce candidați să puneți. Că sunteți ocoliți de o întreagă generație, de oameni care își construiesc cariere sau afaceri de unii singuri. Că vă ocolește toată lumea cu bun-simț sănătos. A ajuns aproape o rușine să faci parte dintr-un partid. Și mai vedeți că toți oamenii ăștia își fac partide. Unele în care să nu vă vadă niciodată.

O să rămâneți singuri. Sunteți nișe dinozauri hoți, pe cale de dispariție. Știu, e greu. Nici Ceaușescu nu credea că o să dispară vreodată. Dar fisurile s-au produs, iar voi le ajutați. Dar de azi e sigur: sfârșitul vostru a început.

foto.

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

2 comentarii la Certitudinea penală de la vârful clasei politice

 1. Nu uita cå esti roman spune:

  Bravo måi Striblea. Vei råmine in analale democratiei balcanice pentru ideile profunde pe care le emiti.
  Dar oare pentru ce a fost condamnat Dragnea? Nu ne spui. Si de catre cine? Esti de acord si matale cu cheitele din justitie care isi fac treaba, de institutiile de forta etc..
  Nu ne spui nimic despre Basescu care indemna oamenii sa nu vina la vot la referendum si care nu a fost deranjat? Bravo tie jurnalistule cå nu spui nimic despre aceste lucruri!
  Nu ne spui o vorbå despre statul de drept, despre justitia care are legi clare (Johanis la Timisoara zice: “avem … un stat de drept cu legi clare şi proiecte concrete pe care le vom duce la capăt”) si cu care vom inregistra noi victorii.
  De oameni ca matale are nevoie tara noastra in aceste momente de cumpana!. Bravo stimabile!
  Vae victis! (Vai de cei invinsi!)

 2. Costel Constantinescu spune:

  Aci ai dreptate, domnule care ne inviti sa nu uitam ca suntem romani: vae victis! Numai ca victimile suntem noi, oamenii de rand, iar calaii sunt cei ca Dragnea si alti criminali.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!