Ce nu știe și nu înțelege Nicușor Dan despre sport

De mulți ani tot aud o mantră între intelectualii români și în special în zona celor care intră în contact cu zona de administrație. Undeva, pe la școlile lor și în lecturile lor, a apărut ideea că sportul profesionist este o afacere și trebuie tratată ca atare. Adică, să despărțim banul public de banul ”învârtit” prin sport.

În mantra asta a picat recent și Nicușor Dan, dând dovadă și de superficialitate și de neștiință. „Consider neoportun ca Primaria Bucurestiului sa se milogeasca de guvern sa nu taie furnizarea gazelor, sa nu existe terenuri de sport in care copiii sa poata face gratuit sport, sa nu existe suficiente crese si gradinite de stat, dar aceeasi primarie sa plateasca salarii de sute de mii de euro unor handbaliste,” a scris pe Facebook.

Trec peste exprimarea ”unor handbaliste”, semn că acestea fac parte dintr-o clasă inferioară, dar câteva lucruri trebuie spuse.

mesajul-de-pe-facebook

Întâi de toate, el compară mere cu pere. Nu poți amesteca discuțiile despre căldură cu sportul. De maniera asta ne ocupăm numai de căldură. Bugetul pentru clubul capitalei este 1 la sută din total și asta înseamnă câteva discipline cu mii de participanți.

Doi, sporturile profesioniste nu sunt musai fotbal, care beneficiază de bani mulți din drepturile tv. Dacă în fotbal poți susține o echipă cu bani privați, sunt sporturi ca handbalul, baschetul, voleiul, scrima, atletismul, canotajul, unde banii privați nu prea vin din motive de public nișat. Vin în schimb niște medalii.

Dacă le împingi pe toate în zona de afaceri s-ar putea să le și omori. Este de fapt situația Spaniei, care după un program sportiv fabulos, a ajuns în perioada crizei să aibă 26 de federații sportive din 53 în situație de faliment. Spania a investit însă major atât guvernamental cât și la nivel local. Numai în Galicia existau 351 de municipalități care susțineau sportul de o formă sau alta. Nu întâmplător în ultimii 15 ani au titluri mondiale în fotbal, handbal, baschet, Formula 1 și super-campioni în tenis.

În Ungaria, guvernul a pus la punct o schemă de ajutor a cluburilor private. Aceasta a fost luată la puricat de CE, dar a fost aprobată pentru că guvernul pur și simplu le oferea acestora facilități – de la săli la baze de antrenament  – pe care le-a deschis tuturor. Așa s-a umplut Ungaria de săli de 8000 de locuri în orașe de 70 de mii de locuitori. Apoi, programele pentru sporturile olimpice sunt umilitoare pentru România. De exemplu, Federația ungară de handbal are un buget de 20 de milioane de euro față de 2 milioane ale FRH.

Dar nu numai atât. Contribuția ”unor handbaliste” e mai importantă. Ele înseamnă viață pentru orașe, înseamnă sentimente de mândrie și în multe locuri chiar de existență. E recunoaștere și patriotism local. E posibilitatea unui oraș european să aducă în arena sa mizerabilă cele mai bune jucătoare ale lumii. E vorba să te pui pe harta, ceea ce nu e puțin lucru.

Poate nu întâmplător, municipalitățile americane investesc în sport miliarde de dolari. 13 în ultimii ani, dar de fapt se spune că cifrele sunt cu 10 miliarde mai mari. Și vorbim doar de echipe private. Motivul e simplu: dezvoltarea economiei și infrastructurii locale, ceea ce duce la locuri de muncă.

Bref, Nicușor Dan, faceţi-le ”unor handbaliste” o sală și o să avem câteva mii de locuri de muncă. Și apoi o deschizi și copiilor, și chiar și nouă.

Asta a fost partea superficială: Acum vine și neștiința despre ce vrem să conducem. Într-un interviu pentru Prosport, spune așa.

Dacă ai un brand, aşa cum a devenit CSM Bucureşti, nu poţi să-l arunci pur şi simplu. Nu se pune problema să fie desfiinţat. Dar trebuie să existe un plan prin care conducerea secţiei de handbal – pentru că asta era discuţia, acolo sunt cele mai multe vedete – să atragă sponsorizări private, fonduri care să vină şi din altă parte în afara bugetului public. Sigur că şi Primăria va asigura o sumă decentă. Dar nu putem ţine, pe bani publici, o pleiadă de vedete internaţionale. Cred că scopul Municipalităţii trebuie să fie altul.

CSM este cel mai mare club de copii din toată țara. Doar la handbal sunt 2500 de copii. Așa că acest club și-a atins scopul public. Dar copiii vin la meci să vadă chiar ”pleiada de vedete internaționale.” Ele îi însuflețesc le dau puterea și motivația de a veni la sport. Sportul de masă nu se poate face fără modele. E o șansă aproape unică să poți să stai pe teren cu ”unele handbaliste.” Iar în fotografia de mai jos poți să vezi sentimentul ăsta un pic european.

1909593_1693419560898635_7497436477182540722_n

Aici vorbim de sănătate, dar şi de îndemnul adresat unor copii să meargă la sport. Dar şi de obligaţia statului de a le plăti pregătirea, pentru că nu toţi copiii pot face sport într+un cadru privat.

Și apropo de sponsori. Înțeleg că lângă banii publici ar fi nevoie de bani privați. Aici, îi spun lui Nicușor Dan o mică poveste. În Franța se află un orășel care de ceva ani ține o echipă de handbal de Liga Campionilor. E mândria orașului și dragostea primarului. De altfel, de câte ori o companie ajunge în biroul primarului cu ceva treabă, de la avize la PUZ-uri și altele, primarul deschide discuția cu prezentare echipei locale. Apar poze, fanioane, autografe, o istorie întreagă. Primarul nu spune apoi nicio vorbă, dar dacă îți vrei foarte tare avizul știi că trebuie să ai o contribuție la echipă. Și sunt multe. Se bagă viitorul primar al Capitalei la faza asta? Ce ziceți, Nicușor Dan?

Altfel, putem să ne batem la nesfârșit pentru piste de biciclete că asta am înțeles eu până acum din sportul de masă, promovat de Uniunea Salvăm Bucureștiul. Dar, ca un sfat, o să vedeți că pe lângă intelectuali o să vină câteva mii de oameni la pedalat, dacă îi aduceți pe Chris Froome și Team Sky. Niște bicicliști, desigur.

P.S. Asta nu-l face pe Nicușor Dan un candidat mai puțin mișto la Primărie, cu idei foarte bune. Nu putem să le știm pe toate, important e să-i ascultăm pe toți. Apropo, foarte util despre relația dintre primării și sport.

 

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

10 comentarii la Ce nu știe și nu înțelege Nicușor Dan despre sport

 1. Petru Bolos spune:

  Personal consider ca se încearcă distrugerea sportului romanesc!O spun tare și răspicat! Distrugerea definitiva și ireversibila a oricărei urme de performanta în sport. Nu exista nimic sa mă contrazică ba mai mult tot ceea ce mișcă azi misca ori din hazard ori la dorința unui primar ori președinte de Consiliu Județean care mai aloca pe ici pe colo câțiva lei. O lege a sportului, pentru susținerea și dezvoltarea acestuia este urgenta, iar noi toți cei care iubim sportul plângem ori ne bucuram la performantele sportivilor romani ar trebui sa facem mare presiune. Consiliile județene ar trebui obligate ca minim 5% din bugetul pe un an Sa-l aloce sportului. Fără intervenția puternica și hotarata a statului nu vom reuși sa mai ieșim din aceasta zona în care ne cufunda de 10, 12 ani încoace. Va felicit pentru acest articol! Lupta pentru sport trebuie sa continue!

 2. Dan Masca spune:

  Domnule Striblea, Nicusor Dan are dreptate, iar dvs comparati mere cu pere.
  Prostiti cititorii dind exemple unul mai diferit de ce se intimpla in Romania.

  Nu mai fiti superficial si luati in detaliu fiecare data ca exemplu, iar daca dvs veti gasi ceea ce se intimpla in finantarea lipsita de fairplay din Romania, atunci rog sa scrieti atunci astfel de articole.

  Va rog sa imi dati municipalitati din UE care au cluburi gen CSM sau CSMS sau HCM in proprietate sau le finanteaza dicriminatoriu. O sa va ia ceva timp sa faceti analiza comparativa, dar nu veti gasi.

  Una este sa faca primaria infrastructura, adica sali de sport, terenuri de sport, sa doteze salile de sport si sa poata toti copii si tinerii sa foloseasca aceasta baza sportiva a comunitatii si alta este ce face primaria capitalei si alte zeci si sute din Romania, adica distruge sportul.
  Cind nu cunosti, cind nu ai investit intr-un club privat, cind nu stii ce inseamna concurenta neloiala a banului public, atunci este usor sa dai cu scrisul pe blog postind aiureli.

  1. Catalin spune:

   Domnule Masca, eu nu-mi permit sa numesc activitatile dvs politice drept aiureli, desi mi-ar fi la indemana. Daca noul suflu pe care il reprezentati in politica si pe care personal il astept isi propune sa nu faca nimic, atunci e nasol. Altfel, cred ca nu stiti situatia de la CSM, ultimul club pe care l-as apara. LA CSM, la diversele sectii, sunt mii de copiii. Nu stiu cum se numeste asta distrugere de sport. Iar daca dvs considerati ca in orasul dvs nu trebuie platiti bani publici pt salariile sportivilor, puneti-o in programul politic si mergeti la vot. Altfel, aici aveti cazurile Cehiei si Slovaciei, care sunt identice cu al Romaniei. Si cred ca putem cadea de acord daca nu cumva problema finantarii publice e legata de coruptie. Caci asta e realmemte o problema si nu salariul sportivelor. http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:PkTgmSi_PSEJ:hassacc.com/archive/%3Fvid%3D1%26aid%3D3%26kid%3D150101-18%26q%3Df1+&cd=20&hl=en&ct=clnk&gl=ro

 3. Stefan spune:

  Cum sa fii ridicol în prea multe cuvinte. Deci dacă tu iei un Pulitzer noi ar trebui nu doar să-ți dam bani, ci să-ți facem și o vila în care sa scrii mai mult și mai bine. Pentru ca tu ești un model. Iar cei care ar vrea sa ajungă ca tine sa se mulțumească cu sistemul de învățământ actual. Tu spui ca nu ne putem ocupa doar de copiii noștri nu-i asa? Trebuie sa ne ocupam și de tine. Doar ca vezi tu, în momentul asta ne ocupam doar de câștigători de Pulitzer. Pentru ca nu ne duce capul și citim articole ridicole. Am înțeles bine?

  1. Catalin spune:

   Nu, n-ai inteles bine. Eu spun doar ca salariul sportivelor e o problema inventata. Si ca pe langa baze si terenuri, pe care, apropo, nimeni nu le-a facut, trebuie sa vina si modele. Si ar mai fi ceva, dac citesti cu atentie. CSM are deja mii de copiii in structurile sale. Adica isi face si scopul public. Altfel, esti mic pe langa trolii pe care i-am cunoscut in ultimii ani.

 4. Alex spune:

  Am ajuns la articolul asta din intamplare.

  Ca om implicat in fenomenul sportiv iti spun cum stau lucrurile cu banii de la bugetul de stat!

  De cand institutiile statului au inceput sa isi faca datoria, edilii nu prea mai au cum sa deturneze fonduri prin vechile mijloace asa ca au inventat noi metode.

  Una dintre metode este prin echipele de sport!

  Si anume tu aduci la echipa ta 7-8 jucatori super buni (de obicei straini) si ii platesti cu o groaza de bani, sa zicem pe merit!

  Pe langa aceastia aduci si 4-5 jucatori de valoare slaba ( de obicei tineri romani) , pe care nimeni nu ii vrea, si ii folosesti ca un fel de umplutura.
  In sport problema e urmatoare: VALOARE UNUI JUCATOR NU SE POATE CUANTIFICA MATEMATIC (contractual). Si daca ai ceva in cap observi smecheria. Le dai salarii uriase si jucatorilor romani dar „le opresti cardurile” si cand se face ziua de plata jucatorul ia pe merit (conform valorii 10%) iar restul iti revine tie. Daca vreunul dintre acestia scoate cea mai mica vorba, stranuta in timpul mesei, nu se sterge pe picioare cand intra in sala, a zburat definitiv si nici nu are unde se duce pt ca e praf ca valoare.

  Verifica salariul jucatorului Rosu de la STEAUA CSM EXIM BANK si pe urma pune-l sa joace cu un pusti de 18 mai bine pregatit sau cu vreun streetballer.

  In inchiere pot spune doar atat:
  Ce prost esti STRIBLEA!

  PS: Daca reusesti sa aflii salariul lui esti tare!

  1. Catalin spune:

   @alex Ca om implicat in fenomenul sportiv esti o rusine, pentru ca dupa ce spui cateva argumente valabile, il faci pe un om prost. De abia astetpt sa te vad jucand sau, ma rog, ce faci tu, ca sa ma pot exprima in calitate de suporter despre cat de bun esti. Sau poate nu esti atat de bun, incat sa te vada si publicul. Altfel, articolul meu nu a luat in calcul coruptia. Evident ca ea exista, dar daca sunteti niste baieti adevarati va duceti sa o raportati. Iar daca aveti coaie, niciun presedinte de club nu o sa va ia salariul. Dar daca voi sunteti de acord, nasol. Despre asta vorbim

   Si nu, tu nu esti prost.

 5. Alex spune:

  De curand am auzit o vorba care a intrat pe primul loc in topul personal al citatelor.
  Suna cam asa:
  „Sa fii prost la un moment dat in viata nu e rau, doar sa persisti in prostie e ceva grav.” C.B.
  Tu ai scris un articol care nu reflecta deloc realitatea si eu te-am facut prost punctand momentul.Doar atat.Nu e ceva rau.

  Eu propun sa adunam cei mai tari matematicieni in Sala Polivalenta, iar aceastia sa incerce sa rezolve teoreme nerezolvate pana in ziua de azi. Astfel copiii vor vedea si ii vor lua drept modele, iar in cele din urma se vor apuca sa invete matematica la scoala.
  Puteam face asta si la romana si la geografie, iar peste cativa ani sa ne uitam la procentul de promovare de la bacalaureat.
  Ce spui de asta?

  Cu 1 milion de euro platesti salariile la 80 – 90 de antrenori specializati pt tot anul.
  Copiii trebuie sa fac sport la scoala, locul unde petrec ineficient 6 ore pe zi/5 zile pe saptamana. Din cele 6 ore, 1-2 ore pe zi trebuie sa fie de sport obligatoriu.Nu sa stea noaptea dupa program la antrenamente si sa ajunga la 22:00 acasa (aici se pied multi, cand ii lasi sa aleaga,analog matematica ). Astfel din 2500 de copii sportivi putem ajunge 200000 de copiii sau cati are Bucurestiul. Dar ce sa faci, nu sunt bani pt salariile profesorilor.

  Seara buna!

 6. Catalin spune:

  @Alex. Prietene, esti un nesimtit cum rar au trecut pe pagina asta. Dar nu te supara, e punctual.

 7. Adrian Popescu spune:

  CSM este unul dintre cele mai frumoase proiecte din handbalul feminin romanesc din ultimi ani.Am practicat sportul asta 7 ani, si dupa am ramas doar asa un simplu spectator, imi este mai mult decat un hobby, este parte din viata mea. Dar cu toate astea consider ca investitiile sunt prea prea mari, pentru a fi suportate DOAR de consilui si de primaria capitalei..Si tot din cauza faptului ca resursele sunt limitate si contractele prea mari, apar intarzieri repetate, care in final duc la rezilieri de contracte pe banda rulanta. Acest an, dupa parerea mea este primul si singurul an in care Csm mai poate continua asa, la nivel inalt, odata cu castigarea campionatului si venirea unor nume mari la echipa, atragerea de sponsori trebuia sa se miste ceva mai bine.. sa speram insa ca dupa un parcurs cat mai lung in Champions League lucrul asta va fi si realizabil, pentru ca altfel nu exista viitor, si va trebui sa retraim momentul dureros si jenant, din 2013, cand Oltchim a trebui sa dispara. Referitor la discursul acestui nefericit.. nu l-as blama atat de tare precum ati facut.o dvs. are pe alocuri mare dreptate din pacate ( si daca nu ar fi fost an electoral, chiar as fi putut spune ca il sustin) Orice am face trebuie sa ne uitam inapoi la greselile facute la Oltchim si sa invatam..si atunci am sa va zic asa: este greu sa mai stai sa te gandesti la mandrie nationala cand tu , cel care contribui cu taxe, munca sau orice altceva, vezi ca nu ai cu ce sa iti intretii familia sau nu ai caldura in casa, in timp ce banii astia ajung la astfel de proiecte. Din pacate, problema la noi la romani e ca noi construim piramida ,, cu susul in jos” si ne intrebam apoi de ce nu tine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!