BMW vs tramvai. Cine are dreptate?

Două sunt lucrurile importante în trafic, după mintea mea. Sau cel puțin așa am fost educat și încerc să-mi educ și eu copilul. Primul este să ajung acasă întreg. Al doilea lucru este să fac tot posibilul ca și cei care sunt în preajma mea să ajungă întregi la familiile lor. 

Nu mă interesează să fiu primul. Nu mă interesează să merg tare. Nu mă intereseză să am dreptate. Mă interesează să fim bine împreună. Și mă port ca atare. Acesta este setul meu de valori pe care l-am aplicat cazului BMW vs tramvai. 

Ce văd eu acolo? 

Întâi de toate, o mașină BMW care depășește coloana la semafor. Nici măcar nu avea motiv pentru că nu era trafic aglomerat. Genul de mizerie care se întâmplă zilnic în București în cantități și proporții îngrijorătoare. Plus că e o mașină care e deja legendară pentru genul acesta de fapte. Șoferul are toate datele celor care ne fac viața o mizerie. 

Vatmanul este probabil nervos pentru ce face. Vine lângă el și apoi se enervează și mai tare pentru că omul nu pleacă primul la verde. Se apropie periculos de tare și-l claxonează. Senzația mea este că la minutul 2.04, vatmanul îl împinge pe cel cu mașina. Mi se pare că o ia din loc, înainte ca BMW-ul să se miște. După care șoferul de BMW are reacția celui lovit din spate. El vrea să se oprească, să coboare, să vadă despre ce e vorba. Nu i se dă o șansă până nu se dă la o parte. Amândoi au o criză de furie. Se țipă, se urlă, nu înainte ca vatmanul să-l și ia la mișto. ”Eu fac bine. Tu ce faci?”

Cred că vatmanul a fost agresiv deliberat. E treaba lui de ce. Îmi stă în minte prima reacție din momentul lovirii. ”Bag p…în rasa ta” E reacția unui om decent? Asta ai fi făcut tu, cititorule, dacă erai în locul lui?

Să lămurim lucrurile: asta nu-l face mai puțin vinovat sau iresponsabil pe cel cu mașina. Din cauza a mii ca el, orașul acesta este un coșmar. Toți ca el cred că au drepturi superioare sau că ceilalți trebuie să li se supună. Faptul că omul nu are niciun fel de simț al responsabilității ne este arătat și de faptul că nu s-a dus la Poliție în orele următoare. Un om responsabil și căruia îi pasă de societate așa ar fi făcut. Agresiv, incompetent, cu comportament mizerabil, el este întruchiparea lucrului greșit din societatea noastră. 

Golănelile de genul acesta ne mănâncă viața în fiecare zi. Dar ele se și repetă din cauza faptului că ani de zile statul s-a dovedit incompetent în stăpâni genul acesta de personaje. Nici amenzile, nici ridicările de permise, nici exemplul pozitiv sau negativ nu a funcționat. Nu s-a găsit în România nicio metodă de a spune ”stop”. Ba, mai mult, sute de oameni de la vârf au încurajat acest comportament. Aceasta este casta și clasa conducătoare a României. Cea din BMW. 

Întâmplarea face ca poporul din tramvai să-l fi lovit drept în spate. Și, recunoașteți că ați avut un sentiment de satisfacție cu toții. Inclusiv eu. Măgarul cu BMW a fost pedepsit și poporul, după ani în care nu s-a făcut nimic, a primit dreptate. Căci despre asta e vorba aici: rațiune versus dreptate. Bogăție și tupeu versus decență și o plată simbolică venită de pe șine. Știu că așa e împărțită lumea modernă. În acest hal am ajuns. 

Dar eu refuz să trăiesc în acest mod. Eu cred că aici suntem nevoiți să trăim împreună. Și nicio o încălcare de regulă nu ne va ajuta să reparăm toate nedreptățile comise. O greșeală nu se îndreaptă cu o altă greșeală. Cred că doi oameni civilizați vor încerca prima dată să evite un accident. Apoi, dacă nu vor reuși, vor încerca să rezolve cu cap și empatie ce s-a întâmplat.

Cred că BMW-ul nu avea ce să caute acolo, blocând oamenii din tramvai. Cred că vatmanul nu avea de ce să se grăbească încât să forțeze eliberarea șinelor. Grija față de ceilalți a lipsit cu totul. Despre asta e vorba. Sper ca data viitoare să nu dezbatem aici dacă un șofer are sau nu dreptate dacă a călcat un pieton care traversa aiurea. S-ar putea să aibă dreptate și niciodată somn noaptea. Gândiți ca pentru copiii voștri. 

Și soluții avem. Dacă tot are camere pe tramvaie, STB ar putea derula o campanie în care zilnic, săptămânal, lunar, să ni-i arate pe golanii din trafic. Ar putea crea o presiune publică importantă. Și ar primi mult sprijin. 

Există în lumea asta o teorie care se numește ”a geamurilor sparte”. Ea spune că la o clădire unde se află un geam spart, dacă nu este înlocuit repede, se vor sparge și alte geamuri. Un geam spart va duce la vandalizare, la nepăsare. Mizeria va atrage mizerie, corupția va atrage corupție. De asta este important ca fiecare geam să fie înlocuit la vremea lui și fiecare faptă să fie pedepsită. Așa a salvat Rudy Giuliani New York-ul, pedepsind orice abatere minoră a comunității. Orice încălcare a regulilor sociale. Dacă am face asta acum, am mai avea o șansă. 

 

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

7 comentarii la BMW vs tramvai. Cine are dreptate?

 1. Mălin spune:

  Dragă domnule, îmi pare rău că-ți spun, dar fără practici radicale nu s-a descurajat niciodată astfel de practici.
  Nesimțiții nu înțeleg de vorbă bună, e musai să le vorbești pe limba lor.

 2. Neant valah spune:

  Stai putin, ai scris repede da?
  Dar ce formulare este aceasta : vatmanul îl ia la mișto?…..Parca ascult manele.In rest voi ăștia care educați societatea pe când societatea trăiește în mizerie și analfabetism funcțional…cred că ar fi bine sa donati mai mulți banii la ong uri, la școli. Nu sa pogorati filosofie peste noi , sunteți primii la filosofie….

  1. Cătălin Striblea spune:

   Eu donez, printre altele, 100 de lei in fiecare luna la Daruieste Viata. Gasiti dovada publica pe pagina mea de FB. Dvs?

 3. Sergiu spune:

  Foarte multi vatmani ar trebuie sa isi faca un control la cap si ar trebuie dati afara imediat. In Timisoara is plin de ei, te rastoarna pur si simpla ca pasager. Era de cateva ori sa cad efectiv din tramvai fiindca a plecat in tromba, ku usile deschise si fara sa fi urcat complet in tramvai. N-are nicio justificare vatmanu, ar trebui judecat penal pentru agresiune. Daca avea soferu idiot un copil in masina si se accidenta grav?

 4. Vali spune:

  Din pacate multi soferi nu stiu sa respecte mijloacele de transport in comun si nu avem sanctiuni corespunzatoare pentru a stopa acesta atitudine.
  De ce trebuie sa suporte calatorii, care poate stau in picioare, frane bruste pentru ca un sofer se trezeste sa taie fata tramvaiului, sau sa puna frana in fata tramvaiului?
  De ce trebuie toti calatorii sa suporte comportamentul animalic al unui individ ce a fost implicat intr-un accident a carui vina ii apartine in proportie de 90%?
  I s-a aplicat oare acestuia macar vreo sanctiune pentru asemenea comportament?
  De ce trebuie sa asteptam dupa mijloace de transport in comun cu zecile de minute pentru ca sunt blocate /intarziate de alte mijloace de transport pe intreg traseul?
  Cand vreodata o sa avem si noi mijloace de transport decente, cu un orar bine stabilit si in care sa te simti cat de cat in siguranta?
  Cetatenilor care folosesc mijloacele de transport in comun cate importanta si respect li se acorda?

 5. Georgian spune:

  Domnule Striblea, exact cum spune cineva anterior, dumneata vorbesti filosofie!!! Este aberant sa ai pretentia de „a sta de vorba” cu un cocalar nenorocit! Ar fi multe de spus, argumente solide si legale pt a-ti combate teoria, insa la limitez doar la asta si cel mai important: tocmai faptul ca nu se iau acțiuni impotriva cocalarilor Bucureștiul a ajuns sa fie condus de ei, daca nu exista acest caz, u s-ar fi intamplat nimic iar jegosul de bmw-ist ar fi procedat la fel si pe mai departe! Simple as that!
  sper ca urmatorul proprietar de casa ce isi va surprinde hotul in timp ce ii jefuoeste casa, sa nu fi citit acest articol!!!

  1. Cătălin Striblea spune:

   O să fii surprins cât de subtil e Codul Penal la legitima apărare. Eu cred despre voi ceva mult mai important. După cocalari, voi, justițiarii sunteți a doua sursă a lipesi de comunitate din România. Nu vreți și nu sunteți dispuși să trăiți în comunitate. Doar după regulile voastre. Să știi că o viață salvată face mai mult decât liniștea ta sufletească.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!