Blatul care ne-a dat zece ani înapoi

Miercuri s-a lucrat cu spor în Parlament. Și în armonie aș putea să spun. S-au rezolvat câteva probleme la care clasa politică lucra demult. Și care arată că nu au înțeles nimic din valul de la 16 noiembrie. Dar e și consecința unui blat jucat magistral și care se ascunde în tăcerile domnului Iohannis și jovialitatea domnului Ponta. Așadar ce s-a întâmplat, căci sunt  câteva lucruri pe care le-ați văzut seara doar la B1. Căci nimeni nu și-a mai bătut capul cu ele.

1. Au votat alegerea primarilor dintr-un singur tur. O lovitură dată democrației, ba chiar desăvârșită, pentru că această idee a apărut în anul 2012. Și pentru că așa au vrut șmecherii din teritoriu, domnii Iohannis și Ponta s-au predat. Că nu aveau ce face. La fel, toată lumea din partide. I-ați auzit ieri pe cei de la PNL strigând ca din gură de șarpe. Adevărul e că au votat la un loc cu PSD. Doar 14 dintre ei au votat împotrivă. Îi găsiți pe toți aici.

2. Au respins cererea lui Iohannis de la finanțarea partidelor , care găsise o portiță de primire a unor bani ilegal. Au corectat-o pe aia și au deschis alta. La adoptarea cestei legi au votat doar opt împotrivă, când a plecat de la Cameră. Ca să înțelegeți exact: noua lege nu schimbă nimic față de situația în care ne aflăm.

3. I-au pus lui ANI o mână la spate în cazul primarilor aflați în incompatibilitate. Nu au putut schimba legea ANI pentru că venea Europa peste ei, dar au schimbat o lege din administrația locală. E cazul celor 1200 de primari aflați în consilii de administrație. Primul dintre ei ar fi fost domnul Iohannis.

4. Legea lui Șerban Nicolae, privind purtatul cătușelor de către arestați a trecut tacit la Senat. Nimeni nu s-a agitat că nu a fost pusă pe ordinea de zi. Apropo, într-o țară normală, legile nediscutate pică și nu sunt aprobate. Asta a fost o șmecherie băgată de Adrian Năstase prin 2002 și care a rămas așa pentru că le-a convenit tuturor.

5. Au bătut palma pe o lege tip ”big brother” care nu s-a văzut deloc în dezbatere publică, în care mai nimeni nu s-a știut ce se află. Ca o paranteză, o coincidență bizară a omorât dezbaterea acestei legi. Brusc, presa  a primit un mega-cadou, dosarul lui Nichita. În ianuarie, când nu erau știri, au fost lungi dezbateri pe tema legii, care în final au dus la căderea șefului SRI. Azi, cred că unii s-au gândit că dezbaterile alea au fost prea lungi.

Rezultatul acestei zile e dezastruos. Societatea civilă a pierdut a enorm prin această nouă legislație. Speranța pe care mulți români au câștigat-o în noiembrie tocmai s-a stins. Iar tăcerile domnului Iohannis s-au lămurit. Nu înseamnă o ”altfel de politică”. Pur și simplu, omul e din același film, doar că tace. Tot ce s-a întâmplat acum s-a lucrat și în folosul partidului său. Nu are de ce să împingă spre putere. Are un prim-ministru foarte bun. Iar Ponta s-a dovedit a fi marele câștigător al alegerilor din noiembrie. Iar dacă azi Iohannis țipă la adresa lui Ponta, o face pentru că a văzut că e în cădere și are nevoie să comunice. Diplomația și cardul de sănătate, temele alese, nu sunt chestiuni ireparabile. Unde a fost nevoie reală de intervenția sa, aceasta nu a existat. Și asta trebuie să consemnăm, nu o revoltă pe aeroport.

Mă gândesc că toate lucrurile astea nu se puteau întâmpla în lipsa unui acord politic. Nu neapărat semnat. Cu vreo 20 de ani în urmă, Dan Petrescu spunea într-un ziar că în Italia nu e nevoie să faci un blat. Dacă fotbaliștii știau că au nevoie de un egal, își spuneau asta din ochi, pe teren. Cei care aveau de pierdut erau doar cei din tribune, care plăteau biletul degeaba. Cam așa și cu noi.

foto

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

7 comentarii la Blatul care ne-a dat zece ani înapoi

 1. Avatar LUANA spune:

  Asta cu ,, jovialitatea domnului Ponta” pare a fi (chiar) un compliment adus plagiatorului-mitoman.

  Zii domn`le….PARSIVENIE,parsivism sau cum naiba o (mai) fi corect!
  Pai,ai uitat….Catalin Striblea,cum Victorasu` ii spunea razand (tacutului Iohannes!) la ultima confruntare (?!) electorala ,cum ca ,,ar trebui sa fie mai umil,asa cum era cand intra in biroul lui de prim-ministru”???
  Iohannes s-a…conformat!
  Ca doar nu-i de ici de colea,s-o puna Ponta si majoritatea lui,de-o….suspendare!
  Deh!
  De unde un al doilea…Traian Basescu?!
  Amin!
  Si…liniste!

 2. Avatar romanka spune:

  Sper sa nu fie atat de …Iohannis,
  va pica mai urgent decat a picat vreodata
  un presedinte.
  Cei care l am ales, aceia il vom trimite la Sibiu,
  daca cumva nu i prieste.

 3. Avatar romanka spune:

  „Aproape nimeni”..nu comenteaza;
  pai noi suntem mai morti decat presedintele,
  ce tara . :((((
  cred ca nimeni nu vrea sa traiasca
  un eveniment ca asta, decat coruptii:
  blat cu Ponta !
  cel mai mare mincinos!

 4. Avatar Dora spune:

  D-le Striblea,trebuie sa recunosc ,acum incepeti sa sa va reveniti fata de perioada atacurilor furibunde impreuna cu Dragotescu la adresa dreptei si mai cu seama la adresa presedintelui Basescu.
  Eram convinsa ca va veni ziua cand piratul se va bucura de aprecieri pana si din partea retractorilor sai.
  La ultimele alegeri a fost un examen riguros ,din care a castigat tot clasa politica,nu noi alegatorii.Entuziasmul de atunci a inceput sa paleasca si cum bine spuneti,Iohannis „e din acelasi film”,blatul cu Ponta nu e coabitare necesara,e intelegere de teama suspendarii cu 30% din voturi,pregatita minutios de Ponta si gasca lui de corupti si antidemocrati.

  1. Catalin Catalin spune:

   Ati inteles gresit. Profund gresit. Nu am scimbat nimic din gandirea mea. Votul intr-un singur tur a fost introdus in 2012 si l-am criticat atunci mult de tot. Imi mentin pozitia. Acest aricol nu are legatura cu Ponta, Iohannis sau Basescu, ci cu ce asteptam noi de la democratie. Daca il vedeti altfel, gresiti.

 5. Avatar moshu49 spune:

  cu zece ani înapoi, adică
  STOP ŞI DE LA CAPĂT?
  am înţeles, merci! 🙁

 6. Avatar Anamaria Enea spune:

  Acordul politic de care vorbiti a fost semnat cu mult inainte chiar si de alegeri. Am scris despre asta intr-un articol numit „Partidele de dreapta blat cu Ponta-PSD” https://anamariaenea.wordpress.com/page/3/

  Dar ma rog, pe vremea aceea lumea jurnalistica era amortita, ametita si amenintata !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!