”Taxa pentru diaspora” este o idee corectă, lovită de o minciună

Chestiunea este explicată pe larg aici. În fapt, noul Cod Fiscal introduce o taxă de 70 de lei pe lună pentru persoanele fără venit, dacă vor să beneficieze de sistemul de sănătate. Pe scurt, ea lovește în toți cei care muncesc la negru, fie afară. fie aici. Ce trebuie spus.

Ideea că Guvernul pune o taxă pentru diaspora este o minciună. O parte din presă a prezentat așa acest articol de lege. În fapt, cine muncește legal, în orice parte a Europei, beneficiază de asigurări și în această țară. Cine are card european de sănătate poate să meargă la doctor și aici. 

Cei care muncesc la negru trebuie să plătească însă taxa de 70 de lei pe lună, atunci când se duc la doctor. Asta pentru că o grămadă de lume vine să-și rezolvele problemele aici, pe gratis, deși muncesc în afară. Cred că toată lumea care beneficiază trebuie să și plătească. Cazurile sociale sunt tratate separat și așa este corect.

Mă miră că măsura este atacată de cei de dreapta, doar pe motivul că este propusă de guvernul Ponta. Principiile nu sunt opționale  în funcție de cine le aplică. Poți să spui că Ponta vrea să o aplice diasporei, pentru că în trecut a mai spus asta, dar este incorect. Mai ales că taxa nu se aplică automat, ci doar în momentul în care vrei să accesezi beneficiul. Adică atunci când mergi la doctor.

Ideea rămâne discutabilă în ceea ce-i privește pe românii săraci de la țară, pe cei care au ieșit de sub ajutorul de șomaj. Aici are statul nevoie să clarifice și să explice lucrurile. Și mai ales Ponta, pentru că aplică o măsură de dreapta tocmai publicului pe care ar trebui să-l protejeze.

În rest, lucrurile merg pe un făgaș normal. Și mă amuză teribil să văd toată dreapta conservatoare cum se dă cu curul de pământ de dragul ”leneșilor și bețivilor” de la sate.

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

3 comentarii la ”Taxa pentru diaspora” este o idee corectă, lovită de o minciună

 1. Burebista spune:

  Taxa pt diaspora nu e o minciuna. Trebuie sa iti declari rezidenta fiscala pt a nu fi dublu impozitat. Asta e capcana. Muncesti legal in Canada, platesti acolo taxe, esti cetean canadian, esti ok. Daca insa nu ti-ai declarat la anaf rezidenta fiscala in tara respectiva, esti bun de plata si in Romania. Declararea rexidentei fiscale in Ro, este o procedura clasica, romaneasca, de stat pe la cozi si ghisee in Ro. Culmea e ca o astfel de hotie a fost nasita de un premier trimis in judecata pt 17 capete de acuzare de faks, complicitate la evaziune si spalare de bani. Stie hotul cum sa fure…

 2. Cactus Jack spune:

  N-am fi noi dacă nu ne-am văicări toată ziua de orice. Un sfat pentru cei care se dau deștepți în tot și în toate. Folosiți-vă neuronii și tastele de la computer! Ca să-i răspund d-lui Burebista, să îl liniștesc în privința cozilor la care se și vede stând. În cazul concret prezentat în acest articol:

  Art. 20
  (1) Formularele prevazute in anexele nr. 1 si 2 se difuzeaza gratuit persoanelor fizice de catre unitatile fiscale subordonate sau se pot descarca de pe site-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, la adresa http://www.anaf.mfinante.ro
  (2) Formularele prevazute in anexele nr. 1 si 2 se depun in format hartie direct la registratura organului fiscal sau la oficiul postal, prin scrisoare recomandata, cu confirmare de primire.

  Desigur, comentariul d-lui Burebista e după ureche, la fel ca și legătura cu situația juridică a lui Ponta. Ordinul este emis de Ministerul de finanțe căci, ce să vezi, este normal să fie emis de o autoritate executivă. Și da, este corect să plătești taxe în țara în care ai rezidență și lucrezi legal. Așa e ”țara aia ca afară” pe care și-o dorea diaspora atât de tare. Sau și-o dorește numai când fentează sistemul? Aici sau oriunde ar fi…

 3. alpe spune:

  … Și cactușii de pe internet au farmecul lor, nu doar cei din natură… 🙂
  Rezumând : un text bun (dl. CS), un comentariu bun (dl. CJ).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!