Țara tuturor drepturilor posibile

Constituția României ți le înșiră dintr-o suflare. Sunt 21. Cu unele nici nu-ți mai bați capul. Pe altele nici nu le mai cunoști.  Sunt acolo și poți să te bazezi pe ele. În realitate, știi însă că fiecare dintre drepturile tale sunt scrâșnite.

Tu ai dreptul la sănătate. Dar de asta ți-e cel mai teamă. Căci într-un spital din România e dreptul tău să intri cu groază, că s-ar putea să rămâi acolo. Că nu au nici de unele, nici de altele. E dreptul tău să plătești, să șpăguiești, să dărâmi ușile ca să ajungi unde trebuie. E dreptul tău să stai cu copilul în brațe, cu orele, în săli de așteptare. Și e dreptul tău să fii sunat direct de o companie de pompe funebre să-ți spună că ai pierdut pe cineva drag.

Tu ai dreptul la învățătură. Chiar gratuit. Și într-adevăr e dreptul tău să ți se ceară șpagă să nu rămână copilul în afara grupului. E dreptul tău să cumperi tablă, masă și scaune. Cum, la fel, e dreptul tău să-i admiri pe cei care de ani de zile își trec examenele cu șpagă. Și e drept să-l ducă și la ora de religie, deși tu nu prea ai vrea.

Tu ai dreptul la proprietate privată. Și tot dreptul tău este să-ți spună președintele că ”proprietatea este un moft.”

Tu ai dreptul la viață, la integritate fizică și psihică. Și acest drept al tău e inviolabil până când dai chiar de polițistul care ”te fute în cur” și apoi ”se pișă pe tine”.

Tu ai dreptul la protecția socială a muncii. Dar e și dreptul patronilor tăi să te dea zâmbind afară. Cum drept e să te angajeze la nesfârșit în probe. Dar e drept să muncești până cazi într-o fabrică unde nici aer nu ai.

Și e dreptul tău să știi toate astea. Dar televiziunea și radioul pe care le plătești demult te-au uitat.

Adevărul e că fiecare din drepturile tale e rupt, lovit, călcat în picioare sau violat de către cei care conduc țara asta. Ți-au transformat viața într-o luptă permanentă. Aici ești nevoit să tragi și cu dinții ca să ai parte de ce este drept.

De două săptămâni ți-au luat și dreptul la vot. Au încercat să te împiedice să ajungi la urnă. Te-au făcut să stai în frig, poate o să pleci. Ceilalți au încercat să-ți călărească supărarea. Și poate CNP-ul tău a votat în zeci de localități, fără drept.

Există însă un moment când ultimul tău drept nu depinde decât de tine. Când în cabină ești singur cu foaia de hârtie, niciunul dintre ei nu te mai poate controla. Și atunci poți vota ce e drept pentru tine și copii tăi. Important e doar să vrei. Să-ți învingi scârba, nepăsarea, durererea, lehamitea și tot amarul de ți-l pune în gură țara asta. Și să ajungi la urna. Fii drept cu tine: du-te și votează!

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!