Țara în care liderii și-au construit un stat paralel

PSD este cel mai mare partid din România. Are o majoritate parlamentară zdrobitoare. Controlează prin oameni numiți politic mai toate instituțiile statului. Acolo unde nu a putut numi direct a negociat. Controlează aproape tot ce înseamnă administrație locală, de la micile primării până la Consiliile Județene.

Toate deciziile care țin de dezvoltarea României sunt și au fost luate de această majoritate. Ei decid tot ce se face de la drumuri, străzi, străduțe, la școli, campusuri universitare, spitale, prețuri la medicamente, prețuri la benzină.

Având însă aceste pârgii la îndemână, PSD hotărăște că trebuie să protesteze împotriva ”statului paralel.” Nu e clar cine este acesta, persoană cu persoană, dar se va striga împotriva sa în toate localitățile din România. 

Asta după ce PSD a mărit salariile din administrația publică până la limita la care nu  mai pot fi plătite. Zeci de județe sau primării așteaptă acum ca toata țara să le plătească salariile funcționarilor care au început să câștige până la 2500 de euro pe lună.

Pentru plata acestor salarii, PSD a luat fondurile companiilor de stat, s-a împrumutat la dobânzi importante, a mărit prețul benzinei și a a bazat întreaga economie pe consum. Rezultatul este o prăbușire a leului și o inflație pe care nu o mai văzusem de ani buni. 

Făcând toate astea, PSD hotărăște totuși că trebuie să protesteze împotriva companiilor care fac cel mai mare produs brut din Europa. Le blamează patronii, face liste cu cei care nu și-au plătit datorile și ignoră să spună că toate aceste companii au datorii mai mici decât toate companiile de stat. 

După ce i-a hărțuit un an cu propuneri dintre cele mai aberante legate de modul în care vor fi plătite și colectate impozitele, oamenii aceștia care au muncit s-au văzut puși în postura de a fi considerați responsabili de starea economiei și trecuți la ”statul paralel”

În justiție, actuala putere a deschis închisorile, a creat un sistem de privilegii pentru cei aleși în funcție și unul prin care este îngreunat controlul unor acte. Alte inițiative au ținut de ștergerea unor infracțiuni sau ale efectelor lor. Argumentul major pe care se sprijină toate astea este prezența lui Kovesi în sufrageria lui Oprea. Procurorul șef al DNA  are de dat propriile explicații pentru treaba asta, dar e prea puțin ca să pui la îndoială toată munca de acolo. Da, sunt probleme, dar nu o să le rezolvi cu o legislație dubioasă și nici cu un protest împotriva ”statului paralel.”

Am stat să mă întreb cum poți să împingi lucrurile de o asemenea manieră pe toate planurile, fără a te gândi la consecințe. Cum poți să faci totul în răspăr și împotriva evidențelor. Cu toate pericolele la care te expui în economie, în administrație sau în justiție. Ce trebuie să fie ca să faci totul doar pentru gașca ta?

M-am gândit că e vorba de furt, de rea voință, de organizarea mafiotă, de un proces complex care să ducă la transformarea României în Ungaria sau Polonia. Dar răspunsul este mai simplu. O vobă spune să nu cauți comploturi unde ar putea fi vorba doar de prostie. 

România este condusă astăzi de numeroși analfabeți funcționali. În toate domeniile și la toate nivelele. Ascultați cum ne vorbesc miniștrii sau unii primari și ce capacitate au de a interpreta noțiuni simple. Sau chiar capacitatea de a înțelege cuvinte simple. Cu puține excepții, unii dintre ei nu au posibilitatea de a stăpâni conceptele cu care lucrează. Nu știu a stăpâni marele teme. Nu au pregătirea necesară de a avea funcții medii în companii și nici capacitatea de a pune în practică cele ce au și văd.

De asta merg înainte cu o găselniță a unor consultanți. Nu văd că se acoperă de ridicol sau că evidența le râde în față. Așa că după ce și-au dat jos propriul guvern, vor protesta împotriva propriei puteri.  

Ca să nu se acopere de ridicol, las aici câteva întrebări foarte serioase, nu retorice, pentru ei și susținătorii lor. Dacă doriți să ieșiți la miting, poate răspundeți înainte la chestiunile astea.

1. Cine alcătuiește statul paralel?

2. Ce funcționari și ce instituții fac parte din statul paralel?

3. Ce decizii strategice sau de dezvoltare a României au fost influențate de statul paralel?

4. Ce persoane sunt beneficiarele activității acestei organizații și în ce constau beneficiile?

5. Care dintre deciziile economice de mai sus au fost blocate sau promovate de statul paralel?

6. Care au fost principalele direcții de acțiune rezultate din întâlnirile liderilor statului paralel?

7. Câți dintre liderii PSD au participat la aceste întâlniri și au fost parte din grup?

8. Pentru ce dosare puneți mână în foc c-au fost instrumentate de statul paralel?

Aș putea continua. Dar am o singură temere. Cred că dezbaterile reale din România au fost îndepărtate pentru folosul unui grup restrâns de oameni, dar chiar restrâns, câteva mii sau zeci de mii cel mult. Cred că toată dezbaterea care se poartă privește doar un grup de privilegiați care au arestat o țară și care chiar nu o lasă să se dezvolte. Ori asta chiar poate fi numit stat paralel. De cetățenii săi.  

P.S. Liniile din fotografie chiar sunt paralele. Dar o iluzie optică te face să le vezi altfel. 

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

3 comentarii la Țara în care liderii și-au construit un stat paralel

 1. Lucian Filote spune:

  Salut Catalin,

  Te-am urmarit aseara, in direct la Digi. Avand in vedere canalul pe care eram pozitionat, putem trage lesne concluzia de care parte a baricadei sunt. Si informatia asta este exact ce pare sa fie: un disclaimer pentru ce urmeaza sa spun.

  Ai enuntat faptul ca Liviu Dragnea trebuie sa isi dovedeasca nevinovatia. Desi cu totii am dori sa il vedem in parnaie, cinstit este sa spunem ca acuzarea trebuie sa ii dovedeasca vinovatia, asa cum este si normal. Motivele juridice si legale probabil ca le cunosti si tu.

  Multumesc daca apuci sa citesti acest comentariu.
  Lucian Filote

  1. Catalin spune:

   Cred ca nu am spus chiar asa. Am spus ca are mijloacele si argumentele sa arate ca este nevinovat si ca o va face. Si ca e primul interesat sa faca lumina.

 2. si acest stat paralel este foarte bine gospodarit si ingrijit prin fonduri si bunastare astfel ca prosperitatea sa fie durabila.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!