Punct final în povestea dintre ANI și Iohannis

Mutarea unei hotărâri în procesul ANI- Iohannis pentru ianuarie, cel mai devreme, înseamnă punct final în această poveste. Ce zice legea ANI, la articolul 25:

(2)*) Persoana eliberată sau destituită din funcţie potrivit prevederilor alin. (1) sau faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică ce face obiectul prevederilor prezentei legi, cu excepţia celor electorale, pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului.Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului.

Prin Decizia Curții Constituționale  418/2014, teza a doua din art. 25 alin. (2) a fost declarată constituţională în măsura în care sintagma „aceeaşi funcţie” se referă la toate funcţiile eligibile prevăzute de art. 1 din lege.

Ce zice Constituția:

ART. 95- Suspendarea din functie

(1) In cazul săvarsirii unor fapte grave prin care incalcă prevederile Constitutiei, Presedintele Romaniei poate fi suspendat din functie de Camera Deputatilor si de Senat, in sedintă comună, cu votul majoritătii deputatilor si senatorilor, după consultarea Curtii Constitutionale. Presedintele poate da Parlamentului explicatii cu privire la faptele ce i se impută.
Art. 97 – Vacanţa funcţiei
(1) Vacanţa funcţiei de Preşedinte al României intervine în caz de demisie, de demitere din funcţie, de imposibilitate definitivă a exercitării atribuţiilor sau de deces.
În Constituție nu există motiv de suspendare sau de vacanță a funcției cauzată de incompatibilitate.  Asta pentru că Legea ANI este ulterioară Constituției. Pe de altă parte, o lege ordinara nu poate avea efecte peste Constituție. Nu e imunitate, dar o eventuală hotărâre de incompatibilitate nu ar putea fi pusă în executare în contextul actualei Constituții care nu prevede o atare situație.
Iar dacă această explicație mai savantă nu e deajuns, iată ce a spus astăzi Victor Ponta la întrebarea legată de o eventuală incapacitate a lui Iohannis să-și ducă mandatul la sfârșit din cauză de ANI:  ”Era campanie, imi pare rău de multe lucruri pe care le-am spus in campanie.”
Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!