PSD-ul s-a enervat pe generalul Oprea

Ca să lămurim ce s-a întâmplat în ultimele 3-4 zile cu Victor Ponta și PSD trebuie să înțelegem întâi cum funcționează cel mai mare partid din România. Partidul acesta este cea mai mare structură clientelară din întreaga țara. Ea începe de la vârful României și se termină în poarta ultimei școli din cel mai îndepărtat colț de țară. PSD are o rezervă de cadre și oameni pe care poate oricând să-i pună în funcții de la ministru până la portarul școlii. Toată structura asta s-a revoltat întâi când a auzit că Victor Ponta se gândește să plece din funcție și apoi s-a înfuriat când a mirosit că Gabi Oprea se pregătea pentru funcția de premier. Ce s-a întâmplat:

1. La sfârșitul săptămânii conducerea PSD se pregătise pentru două variante. Prima era un război de lungă durată dus cu toate armele împotriva sistemului asupritor care vrea să-l scoată pe Ponta de la putere. A doua era o strategie de ieșire a lui Ponta, cu o cedare a locului către generalul Oprea. În fapt, Victor Ponta îi punea demisia pe masă lui Klaus Iohannis și îi arată că are o majoritate cu care să meargă mai departe. El s-ar fi dus la partid și ar fi rămas în fruntea lui.

2. Gabriel Oprea a împins pentru a doua mișcare cât s-a putut de mult. A făcut un tur de forță prin televiziuni, a dat mai multe interviuri, s-a profilat ca liderul corect, de care are România are nevoie. Nu cred că ați văzut mai multe răspunsuri corecte la întrebările cheie din România, în altă parte decât la domnul Oprea. Cu o excepție: cea în care a spus că Victor Ponta ar fi trebuit să-și dea demisia. Asta a enervat la culme activul de partid. Lumea s-a scuturat și a perceput exact ce ar  fi urmat să se întâmple: Gabi Oprea ar fi devenit omul de care toată structura PSD ar fi depins, iar asta ar fi fost complet inacceptabil.

3. Victor Ponta care începuse deja să cumpere timp în Turcia, fie pentru o opțiune sau alta, a început să primească mesajele partidului cam de duminică după-amiază. Interviul lui Oprea la ProTV a pus capac, iar rezultatul a fost că partidul i-a transmis un ”nu” imediat premierului. Drept urmare, ședința de guvern pe care ar fi trebuit să o prezideze Gabriel Oprea a fost anulată. Liviu Dragnea s-a dus de urgență la Istanbul pentru a vedea ce trebuie făcut mai departe. Și au hotărât că Ponta rămâne premier. Apoi a început o serie de vizite în teritoriu pentru a transmite partidului cum stă treaba.

4. Gabriel Oprea va accepta momentan că asta e situația și că trebuie să fie rezervat. PSD și UNPR se pregătesc de o fuziune sau măcar de liste comune pentru viitoarele alegeri. Din poziția de premier, ar fi avut mâna forte în aceste negocieri. Acesta este alt motiv pentru care PSD a refuzat să-l pună în fruntea bucatelor. Domnul Oprea știe acum că nu poate să întindă coarda foarte tare pentru că nu are alte liste pe care să intre. Și împinge probabil spre o fuziune. Odată realizată, pun pariu că va ținti rapid spre șefia partidului.

5. Victor Ponta se va întoarce după finalul sesiunii parlamentare, ca să evite alte cereri de la DNA. În orice caz, fără parlamentari la București, jocurile se vor domoli o perioadă. Până la revenire va avea și strategia clară pentru ce are de făcut. Știe că că nu mai are timp la Palatul Victoria și că trebuie să-și dea demisia, dar cel mai probabil o va face în condițiile sale.

 

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!