Preotul ne-a oprit copilul la școală

După episodul în care ne-a chemat la școală și noi nu ne-am dus, preotul a oprit copilul la școală. Am înțeles că are și o tactică specială. Vine la clasă chiar din pauză, ca împricinații, adică neînscrișii la ora de religie, să nu poată pleca. Și începe munca de convingere.

Copilul nostru este luat de doamna care are grijă de el și pe care o știe toată școală, căci îl ia din prima zi. Alături de ea se mai afla bunica unui copil, iar o a treia mămică a ajuns ceva mai târziu. Drept la timp să constate că cele două doamne mai în vârstă și pline de bun-simț nu reușesc să extragă copiii de la ore. ”Nu se cade, nu aveți cerere”, cam astea erau argumentele. De cealaltă parte a existat un argument simplu: ”mama copilului m-a trimis să-l iau, trebuie să-l iau.”

Mai impetuoasă, cea de-a treia venită, mama unei fetițe, a pus piciorul în prag și a cerut intervenția învățătoarei și a directoarei. Discuția a continuat în contradictoriu și în prezența celor două doamne. La un moment dat și cu Alina pe telefon, ascultând dialogul ce friza absurdul. Aparent, trebuie să depunem la secretariat o hârtie prin care ne asumăm că avem grijă de copil. Nu e necesar, spunem noi, pentru că articolul 12 din metodologie spune clar că școala este exonerată de orice răspundere pentru copiii care nu vin la religie.

Episodul s-a întins pe durata a câteva minute bune, iar mămica prezentă a fost chestionată de către preot, chiar și asupra motivelor pentru care nu vrea să dea copilul la religie. Preotul nu pare că înțelege liberul arbitru.

În momentul acesta, situația doar mă amuză. Nu cred că e posibil ca discuția asta să continue. O văd doar ca nepriceperea unui cetățean care nu știe să interpreteze normele școlare și legile acestei țări. Și un pic prea mult entuziasm. Noi nu trebuie să depunem nicio hârtie. Preotul ne-a transmis însă că este ultima dată când le mai dă drumul, fără cerere depusă de noi la secretariat. Pariu, părinte?

P.S. Încă o dată pentru toți conservatorii care vor vizita acest text. Suntem credincioși, respectăm credința ortodoxă, dar după cum am spus de multe ori ora de religie nu este ceea ce ne dorim. În plus, vrem ca Vladimir să fie cel care singur va alege crezurile, drumurile și credințele sale, la o vârstă potrivită și pe baza experiențelor personale. El va fi cel care decide, la momentul potrivit.

foto shutterstock  

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

58 de comentarii la Preotul ne-a oprit copilul la școală

 1. Chitu dorel spune:

  Chiar este adevarat??Nu se poate asa ceva..secvolul 21 asa se prefigureaza?la nivel de Ev mediu??

 2. popescu aurelian spune:

  Imi pare rau sa va spun, dar după acest articol ati pierdut un telespectator fidel al emisiunii dumneavoastră de pe postul b1.

  1. Catalin spune:

   Asta e. Nu o sa fac emisiuni dupa cum cred telespectatorii si nici nu o sa ma schimb eu dupa vrerea lor. O sa cred in aceleasi valori cu care am venit in spatiul public.

 3. Emanuel spune:

  Daca legea nu prevede acea hartie pentru preluarea copilului, de ce nu ii faci preotului reclamatie pentru sechestrare de persoane? Poate raspunde penal.

 4. Biosvn spune:

  Cătălin astfel de situatii absurde se petrec zilnic în tara,dar ei nu se pot exprima asa cum ti poti. Cred ca ar fi bine sa se discute mai mult si mai serios pe aceasta tema. …… Si eu sunt ortodox dar si mie imi pare ca este cam mult dogma pentru un copil. … Nici eu nu il las la ora de religie ……

 5. Batman spune:

  F. bine!!! Un habotnic mai puțin!

 6. Victor Bud spune:

  Acuma nu ca aș încerca să-i găsesc o scuză popii, ca nu are, da crezi ca mai era tot așa de tare în schemă dacă erai tu acolo. Mi se pare mie sau îi popa și exagerat de misogin (ca majoritatea lor, de altfel). Nu cred ca ar avea tupeul să se ia de tați la fel de ușor cum e să te iei de mame și bunici.

 7. cornelia n spune:

  Stai ca nu inteleg! Abia s-a facut lumina la subiectul acesta si curtea constitutionals a decis sa se urmeze ce spune legea: se depune cerere sa faca elevul acest optional. Daca nu este inscris la religie copilului trebuie sa i se asigure alte variante de optionale sau sa poata pleca acasa. Nici noi nu am inscris copilul la religie, dar nu am avut probleme sa o luam mai repede acasa.

 8. Emilian spune:

  În Carta drepturilor omului valabilă si pentru România, dar care nu se respecta, este stipulat clar ca părinții sunt cei ce hotărăsc modul de educatie al copilului si nimeni altcineva, asta a trebuit sa întărească si Curtea Constituțională. Din Septembrie 1947 de când s-a semnat Carta noi nici în ziua de astăzi nu o respectăm.

 9. George spune:

  Felicitări pentru acesta poziție. Mai mult, cred ca Emanuel are dreptate si o plângere penală pentru sechestrare de persoane este mai mult decât întemeiată.

  Apropos, v-ati întrebat vreodată de ce procentul de dezvoltare al unei țări este invers proporțional cu gradul ei de religiozitate?

 10. Un om spune:

  Cand spuneti „Suntem credincioși, respectăm credința ortodoxă”… Ce sa intelegem ? Ca sunteti evreu? Budist? Gnostic? Ca nu sunteti crestin ortodox, asta e clar…

 11. Evelin spune:

  Dincolo de episodul scandalos,mai e ceva revoltator, care e doar adiacent situatiei prezentate mai sus: de ce preda preotul ora de religie? Nu sunt armate de profesori/profesoare care ar trebui sa aiba catedre? Daca preotul este si paroh (adica slujeste intr-o biserica ca titular de post, nu stiu exact cum se numeste), inseamna ca el ocupa doua slujbe , ambele la stat. Nu e ilegal, dar este complet imoral.

 12. pistol iliana spune:

  In schimb m-ati castigat pe mine ca telespectator !!! E dreptul fiecaruia sa decida !!!

 13. Un om spune:

  Bravo coane. In valorile acelea in care crezi matale, este trecuta si aceea cu „stergerea comentariilor nefaborabile” ? Asa imi dau seama ca pe maestrul Puric il invitai doar pentru rating, ca altfel nu s-a lipit nimic de matale.

 14. alex spune:

  domnule ai procedat bine ,dar un pic mai dur trebuia !
  propaganda agresiva a religiei trebuie oprita cumva !

 15. Laurentiu spune:

  Nu neaparat „VALORILE„ enuntate sunt valori pentru majoritatea! Sa-ti dea de gandit!

  1. Catalin spune:

   Invocarea majoritatii nu va ajuta in acest context. Minoritatile nu au valori corecte sau care trebuie respectate?. Si ce sa vezi secularismul este o chestiune constitutionala.

 16. Laurentiu spune:

  Ce zici de propaganda secularista, atee…trambitata in unele articole din presa „libera„ – pornopresa Adevarul stie!

 17. Legi facute pe genunchi spune:

  „Art. 3:“(2) Religia copilului care a împlinit vârsta de 14 ani nu poate fi schimbată fără consimţământul acestuia; copilul care a împlinit vârsta de 16 ani are dreptul să-şi aleagă singur religia”, am citat din Legea nr. 489/2006 privind libertatea religioasă şi regimul general al cultelor.”

  Apoi: „”(2) Inscrierea elevului pentru a frecventa orele de religie se face prin cerere scrisa a elevului major, respectiv a parintelui sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor. Schimbarea acestei optiuni se face tot prin cerere scrisa a elevului major, respectiv a parintelui sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor. In cazul in care elevul nu frecventeaza orele de religie, situatia scoala se incheie fara disciplina Religie. In mod similar se procedeaza si pentru elevul caruia, din motive obiective, nu i s-au asigurat conditiile pentru frecventarea orelor la aceasta disciplina.” (Legea 153/2015 pentru modificarea alin. (2) al art. 18 din Legea educatiei nationale nr. 1/2011. Inscriere orele de religie).

  Adica minorul are dreptul sa isi aleaga singur religia, dar nu are dreptul de a opta in cadrul scolii de a urma ora de religie la care a aderat?

  Nu se bat cap in cap? Dar ce se intampla cu minorul care are parinti divortati si nu se inteleg? (custodie comuna – cine depune cererea, mai ales cand unul este de o religie, iar celalalt este de alta sau chiar ateu? – legi facute pe genunchi, fara sa isi puna problema daca exista situatii de genul acesta).

 18. Nicole spune:

  Nu-i nici o problema.Persoanele indoctrinate si cu un intelect limitat trebuiesc ocolite.Pune mana pe o carte si lasa abertiile religioase,sa ai prieteni imaginari denota schizofrenie!

 19. Alex spune:

  Sunt de acord si sustin aceasta decizie de a nu il inscrie la ora de religie. Mi se pare normal ceea ce faceti si decizia parintelui de a interveni nu poate fi decat gresit si sper sa fie tras la raspundere pentru ca incalca liberul arbitru si chiar legile.

 20. Cristina spune:

  Pe-ăștia nu-i stropește nimeni cu aghiasmă, poate le vine mintea la cap și se luminează?? Parcă-i văd în stare să pună și un rug în curtea școlii… pentru necredincioșii care își iau copiii acasă.

  Când or să priceapă că religia și credința sunt diferite, că ne-am păstrat-o pe ultima, dar ni s-a făcut silă de cum se bagă prima pe gât? De ce n-am eu „norocul” să-mi iasă unul de-asta în cale, că fix la poliție și protecția copilului mă opream…

  Felicitări pentru articol, sper să afle cât mai mulți că au în țărișoara asta dreptul de a spune NU.

 21. Bombo spune:

  Fantastic ce tupeu are preotul. Va dati seama ce se intampla in tara pe acest subiect, daca ei își permit astfel de abuzuri in Bucuresti ? Biserica duce o lupta la baioneta pentru pastrarea fiecărui elev in sistem, nu vor sa piardă nimic. Felicitări pentru atitudine. Va respect pentru asta.

 22. Dan Manolescu spune:

  Caz concret, la clasa copilului meu (clasa I):
  Preotul: „Dumnezeu nu mananca, nu bea apa…”. Ce a inteles o fetita? Pur si simplu nu mai dorea sa manance nimic, fiindca nici Dzeu nu mananca. Ati vazut manualele de religie (gasiti scanuri pe net) cu fotografii (nu desene) in care un copil este lovit de o masina? Explicatia din manual: copilul a fost pedepsit fiindca a mintit! Ati vazut pe net grupuri de tineri care canta in transa „Tata! Tata,…!” Uitati-va bine la ei, la ochii lor. Nu par oameni vii, par niste roboti programati. Oameni buni, vorbim despre mintile unor copilasi de 7-8-9 ani. Ce le spui, aia fac. Sunt inocenti si au incredere in adulti. De ce credeti ca adolescentii au aceasta furie, acest conflict cu maturii? Pur si simplu adolescentul incepe sa vada ca maturul habar nu are, sa vada ca lumea nu e ca in povestile copilariei, ca lumea e asa cum e…Ce le spuneti cand aud despre taierile de capete ale fundamentalistilor islamici? Si ei au fost copii si au fost invatati religia lor. De catre cineva care a avut punctul lui de vedere! Ati vazut pe youtube copilasul de cativa anisori filmat de tatal sau in timp ce simuleaza ca taie capul unui catelus de plus? Lasati copii sa se joace. Lasati copii sa invete ce este util. Sunt si asa chinuiti cu prea multa materie. Acum in clasa 2a se face matematica care acum 2 ani se facea in a 4a. Sa invete limbi straine, sa invete sa lucreze cu un calculator, sa invete sa comunice, sa relationeze cu ceilalti, sa invete sa se bucure de viata asta…

 23. Dan Manolescu spune:

  o scurta erata pt mesajul anterior: „lasati copii” se va citi, evident, „lasati copiii”.
  Sunt convins ca Iisus a folosit toti cei 3 i cand a spus „Lasati copiii sa vina la mine”. Doar El e fara de greseala.

 24. Claudia Hanu spune:

  E la moda sa nu lași copilul la religie.nu inteleg unde este toleranta ortodocșilor?nu sunt ortodoxa dar nu inteleg de ce atâta patima pe subiectul acesta.

 25. Carmen spune:

  Stati ca nu inteleg asta: „pentru că articolul 12 din metodologie spune clar că școala este exonerată de orice răspundere pentru copiii care nu vin la religie.” Scoala nu este exonerata de orice raspundere ci doar profesorul care preda religia si la ora caruia copilul nu merge. El, profesorul nu are nicio obligatie, scoala insa, da.

 26. Slice O'meat spune:

  Ce inseamna sa respecti o religie si ce anume impune respect? De cand se respecta ideile? Respectul manifestat fata de o idee e ceea ce tine societatea in loc. Te declari credincios, dar esti revoltat fata de atitudinea preotului de a impune cu sila dogmele religioase. Data viitoare cand decizi sa fii consternat, urmareste putina istorie. Religia nu se poate raspandi altfel decat prin indoctrinare la varste fragede. Eu nu il invinovatesc pe preot, el face fix ceea ce a invatat sa faca de cand s-a alaturat clerului. Ii invinovatesc pe cei ca tine care „respecta religia” si care permit inca predarea in scoli, alaturi de materii derivate din stiinta.

 27. Mihai spune:

  Inteleg de ce atata suparare pe orele de religie dar musulmani se inmultesc prin mentalitatea si educatia lor fanatica iar noi (crestini-catolici) scadem pe zi ce trece cu ideea ca preotii vor doar bani…sunt si preoti cinstiti car nu vor bani si chiar iubesc cuvantul lui Isus . Dar prin ura care o avem pentru BOR taiem creanga de sub picioarele noastre si ridicam din umeri la islamizarea Romaniei/Europei. Vai de noi.

 28. unudoi spune:

  „copilul are dreptul sa-si aleaga singur religia si credintele bazat pe optiunile si experientele sale”..zicea cineva mai sus..cu aproximatie. Pai cam ce fel de religie credeti voi ca va alege cand „experientele” lui se rezuma in mare parte la ce vede la TV sau internet….si stiti cu toti la ce ma refer, atat am de spus. Nu le-ar strica ceva repere morale din strabuni, dar nu da bine in noua era…este? Cand peste cativa ani se va apuca de droguri sa nu va mirati..doar i-ati dat libertate de alegere de mitittel..si repere morale bazate pe „experientele lui” (sic)..

 29. Galben spune:

  Eu cred ca pierderea dvs ca telespectator e lipsita de importanta.

 30. Cristina spune:

  La noi, clasa I, si doamna ii pune sa zica dimineata rugaciuni, dar si la gradi una din cele 2 educatoare tot asa proceda. Deci, face nu face religia, nu scapa.
  Anul trecut avea religia ultima ora, anul asta e a 3-a (posibil cu intentie) si nu-l mai pot lua (doar nu o sa ma plimb cu el prin ploaie/frig/etc, 45 de min).
  Cum mai pot alege sa nu faca religia daca scoala nu-i ofera nimic in schimb pt aceea ora???

 31. roc26 spune:

  Dar de un copil de 9 ani care vine acasa duminica la pranz plangand ca slujba incepuse mai devreme si cand a ajuns nu s-a mai putut impartasi….ce-mi spuneti???? asta in contextul in care prof.de religie le spusese ca primesc FB doar daca merg la biserica??/

 32. Dan Manolescu spune:

  Mihai, ai fi de acord cu indoctrinarea copiilor nostri doar ca sa fie o contrapondere la indoctrinarea copiilor musulmani? E ca tampenia aia de pe vremea lui ceausescu, „Lupta pentru pace”! „Lupta” si „pace” in aceeasi propozitie? Intai sa ne omoram intre noi ca sa fie pace intre noi…Uitati-va la statele care au religie ortodoxa: Rusia (expansionism), Grecia (lipsa de onestitate), Romania, Bulgaria (ultimele din Europa) etc. Uitati-va unde au ajuns tarile care au fost leaganul civilizatiei: Egipt, Iran, Siria, etc…Din ce cauza: in special a indoctrinarii. A avut cineva curiozitatea sa vada de ce se omoara suniti si siiti intre ei? Eu am ramas siderat! Dupa moartea lui Mahomed au fost, ca de obicei, 2 tabere: una spunea ca succesor trebuie sa fie o ruda, cealalta credea ca cel mai potrivit este prietenul si sfatuitorul lui Mohamed (pe larg aici http://crestinism-islam.com/2011/02/14/deosebirea-sunniti-siiti/). Stiti care sunt deosebirile dintre ortodocsi si catolici? Veti ramane surprinsi ce a putut imparti crestinatatea.

 33. Andreea spune:

  Poti intelege ce vrei, crezi ca intereseaza pe cineva ce intelegi tu si cum crezi tu ca sunt oamenii ?!

 34. Andreea spune:

  Ai avut vreodata rabdarea sa mergi la vreo ora de religie in scoli? Dar sa rasfoiesti un manual de religie? Exista si pe net scanuri si fotografii din manualele de religie, ca sa iti faci singura o parere de ce parintii vor sa isi tina copiii la distanta de ele. Cred ca acolo ai raspunsurile pe care le cauti.

 35. Ctin spune:

  Preotul nu pare că înțelege liberul arbitru.Si eu am copilul in clasa 0 si are religia undeva pe la mijlocul orarului. Desi am optat sa nu faca religia nu s-a intamplat nimic. Eu propun altceva ca persoana care are grija de copil pe timpul orei de religie sa ramana in clasa si sa inregistreze audio ora de religie cateva cursuri la rand apoi sa le posteze!

 36. anti monopol spune:

  la scoala copilului orele de religie se fac in continuare pe baza de santaj. Ora a fost stabilita a treia, nici prima nici ultima astfel incat copilul sa participe chiar daca nu exista acordul pentru ca ramane fara supraveghere. Cu aceasta lege s-a reintrodus practic in ciuda deciziei CCR santajul legal:

  Metodologia de organizare a predării disciplinei Religie în învăţământul preuniversitar 14.09.2015
  Cap IV Art 12.
  Absenţa elevului care nu a solicitat frecventarea orei de Religie de la activităţile prevăzute la art. 10 şi 11 exonerează cadrul didactic/personalul didactic auxiliar care asigură organizarea/desfăşurarea/supravegherea activităţii de orice tip de răspundere.

  Sunt multi parinti care nu si-ar inscrie copilul la ora de religie dar sunt nevoiti din cauza acestui santaj.
  Ce se poate face legal in aceasta situatie?!

 37. En spune:

  Profita de nestiinta parintilor.
  Eu sunam la 112 si chemam politia, ii faceam si plangere pentru sechestrare.

 38. Anca spune:

  Si cu toate astea situatia ( momentan ) doar va amuza?

 39. Anca spune:

  In aclesi timp exista si art 10 in care spune clar ca toate lucrurile astea se stabilesc printr-un REGULAMENT, in care se specifica clar cine il SUPRAVEGHEAZA.

  Art. 10. – Pentru elevii care nu solicita frecventarea orei de Religie sau carora nu li s-au asigurat conditiile pentru frecventarea orelor la aceasta disciplina, unitatile de invatamant stabilesc prin propriul regulament de organizare si functionare activitatile pe care acestia le pot desfasura, spatiile in care se desfasoara activitatile, precum si responsabilitatile privind asigurarea supravegherii si sigurantei elevilor, in perioada in care ceilalti elevi ai clasei participa la ora de Religie.

 40. Preotul_Satului spune:

  Din aceeasi tema, pe mine m-a certat preotul la gradinita si m-a asigurat ca o sa ajung in Iad si nu doar atat, voi ajunge chiar la azil 🙂 daca nu il las pe fi’miu sa faca religie.
  Pentru ca, desi credeam ca mai am doi ani pana ma voi lupta sa nu faca fecioru’ religie la scoala, m-a traznit vestea la o sedinta cu parintii ca la gradinita vor face „optional” o ora religie in fiecare saptamana.
  La 3 ani si fara drept de apel. Eu nu si nu, hai sa incercam altceva, poate bune maniere, poate dansuri, poate o poveste orice.
  Aproape o conving pe educatoare, dar nah, din „fundul” clasei, se ridica preotul „satului”, ma face cu ou si cu otet si ma invita la azil la nici 30 de ani sa vad unde o sa ajung. Ii multumesc pentru grijia si ii rog pe parinti sa votam. Si acum va intreb, in perspectiva unui viitor plin de draci sau babe de azil voi ce ati fi ales? Religie la 3 ani sa fie!
  Dupa indelungi negocieri am obtinut o jumatate de ora la 2 saptamani 🙂 cu promisiunea ca nu se va discuta de Iad, pacat, porunci si nici nu vor memora rugaciuni de tipul „Eu sunt slab, tu fa-ma tare!”. La primul Iad de la copil, ma duc cu furca dupa preot!

 41. Melinda spune:

  Copilul acum a inceput clasa a IX-a. Dupa lege doar cei ce doresc sa participe la ora de religie depun cerere. La prima intalnire cu dirigintele toti copii au semnat un tabel in care fiecare a trecut cu manuta lui confesiunea de care apartine. Copilul meu a tras linie, deoarece nu dorim participarea lui la orele de religie. Diriginta a cerut sa depunem la secretariat o cerere pentru a nu participa la orele de religie. Nu am inteles nici eu de ce, dar am depus…am scapat pana anul viitor 🙂

 42. Dan Manolescu spune:

  Anca, art 10 spune ce zici, dar DOAR 4 randuri mai jos, adica art 12 spune:
  Art 12.
  Absenţa elevului care nu a solicitat frecventarea orei de Religie de la activităţile prevăzute la art. 10 şi 11 exonerează cadrul didactic/personalul didactic auxiliar care asigură organizarea/desfăşurarea/supravegherea activităţii de orice tip de răspundere.

 43. Dan Manolescu spune:

  Melinda, legea spune ca depun cereri doar cei care FRECVENTEAZA ora de religie.
  S-au ticnit cu totii. Explica-i dirigintei ca OPTIONAL inseamna ca poti alege (optiune).

 44. Adelina spune:

  Fa reclamatii si reclamatii. Indeasa-i in reclamatii. Mergi pe la ziare si televiziuni (trebuie sa miroasa scandal si sa vinz unii) si fa un circ acolo de sa se sature. Cam asa merge in invatamant (am parintii si inca n rude in sistem de la scoala generala la profesor in facultate). Cheama politia, cheama tot ce poti cand nu iti dau copilul. Fa circ. Circul ii sperie. Fiti dramatici, fiti cinici, faceti ochii mari la tv si marturisiti „domne nu imi dau copil domne. il tin cu forta la religie. asta nu e evult mediu. Si asa se invata minte o scoala. Pumnul in gat il simt cand ajunge in media porcaria. SI cand incep reclamatiile si anchetele. Scolile traiesc din renume, nimeni nu isi vrea copilul in scoli tarate prin noroi in media. Filmeaza-i pe acuns pe trimite la televiziuni. Vai cate optiuni ai daca vrei sa ii aduci in genunchi.

 45. Adelina spune:

  Ah si directorii, ingamfati si suferinzi de grandomanie. Ei sunt niste mici „interlopi”. Multi sunt lingai politici si ajung directori pe filiera asta, multi fac manarii cu banii si primesc spagi enorme sau cer spagi enorme pentru inscrieri si transferuri, multi comit abuzuri emotionale si/sau fizice copiilor si altor angajati. Sunt niste taraturi. Nu dau doi bani pe elevi, pur si simplu au aspirat si au calcat pe cadavre sa ajunga pe post si isi insusesc imediat ce au reusit o personalitate de mafiot. Pentru ca asta ascund sub. Scandalul si anchetele si reclamatiile ii pun sub vizor. Orice scandal care nu e amortizat si rezolvat cu ei intre ei, intre zidurile scolii nu prea rezolva nimic si in orice caz nu ii pune la punct. Ce ii pune la punct sunt scandaluri ce rasuna. Pentru ca, pardon, se caca pe ei. Ei stiu ca iti incalca drepturile si drepturile copilului dar nu le pasa. Pentru ca e ” o mica neintelegere” in care ei nu iti arata pic de respect si comit un abuz. Dar nu vezi sa se streseze. Pentru ca nu rasuna dintre carpati si panana la dunare. Scandal, reclamatii, politie, media. Asa li se baga pumnul in gura.

 46. Cristina Grigoras spune:

  „trebuie să depunem la secretariat o hârtie prin care ne asumăm că avem grijă de copil.” Mi se pare absurd!!! Cred ca orice parinte care si-a dorit in mod responsabil un copil si-a asumat aceasta raspundere de a avea grija decopil!!! Acum trebuie sa dai cu subsemnatul popa! Ce porcarie!

 47. Anca spune:

  Dan Manolescu – pai atunci articolele se bat cap in cap.

  Sau … cred ca inseamna ca doar profesorul de religie e exonerat de orice raspundere.
  Dar scoala tb sa supravegheze copii.

 48. Dumitru Balea spune:

  M.am saturat de atatia oameni sensibili…una,doua aveti o problema:ne.am murdarit pe manute,avem microbi pe noi…avem o treaba cu religia predata in scoli.Oraseni care nu cunoasteti greul…oameni cu gandire ca a voastra ar merita sa fie prinsi de Isis. As fi curios sa vad ce gandeste dl Striblea in leg. cu problemele serioase,de ex Siria,ce parere are de regimul Bassar.al.Assad,ar fi de acord cu inlaturarea acestuia de la putere,cum cred americanii,sau mentinerea lui si distrugerea Daesh,cum vrea Putin,un crestin ortodox adevarat,care dk ar fi presdintele Rom. ati cam sta in banca voastra,ca prea multe va permiteti.Va volositi libertatea in zadar.

 49. Acum 2000 de ani la nord de dunare traiau cei mai viteji si mai drepti dintre traci intreaga europa fiind tracia o parte din asia si nordul africii la fel .Dupa 2000 de ani de crestinism (cretinism) aici traiesc cei mai jalnici europeni lasi parsivi care zic la unison ca-i doare in cur de romania ( durutul in cur vine de la PO-PA ca daca ne uitam ce fac javrele de la vatican si gandim ca pana la anul 1054 au avut aceiasi radacina fructele de astazi sunt aceleasi iar boala asta ramane 7 generatii in adn intelegem de ce-i doare acolo ) insa acesti zombizati au peste 18000 de catacombe sau le-as numi gauri negre si doar 4000 de scoli si cel mai des nume de familie este PO-PA POP POPESCU cand la nemti este numele de breasla Muller Schneider .Deci de a distrus samanta natiei numita scoboratoare din soare ? Are vre-un habotnic curaj sa raspunda ?

 50. Di spune:

  Cand e vorba de Dumnezeu, ori crezi, ori nu. Nu exista cale de mijloc. Copilul va crede si va urma ceea ce ii spun parintii. Sa lasi lucrurile la voia lui, intr-o lume atat de intoxicata e o mare greseala, dupa parerea mea. Daca crezi cu adevarat, il indrumi si pe copil pe calea credintei tale. Altfel… il lasi sa creada in ce vrea el, ceea ce inseamna ca nici tu nu esti prea tare in convingeri. Catalin, cauta adevarul si spune-i-l si copilului tau! E prea serioasa problema sa o lasi la un nivel superficial! Doamne-ajuta!

 51. unde duce fanatismul religios spune:

  „Musulmanii se inmultesc”, etc.
  Copiii musulmanilor din Romania nu prea au acces la ora de religie strict islamica, ci asista la ora ortodocsa, decat sa stea in curtea scolii, in acest mod invatand detalii despre religia crestina.
  Cati dintre copiii crestini asista la ore de religie islamica? 🙂 Faceti un pas si cunoasteti.
  Pentru crestini exista institutii superioare, pentru musulmani, nu exista. Democratie curata, monşer…
  Nu vi s-a facut rau din partea comunitatii musulmane din Romania, de ce doriti sa scormoniti acum totul?

 52. Anna spune:

  Păi o fi omul creștin, dar nu ortodox, ce e așa greu de înțeles? Sau ai impresia că sînt creștini doar ortodocșii?

 53. bveritoa spune:

  Trist.Din noroi, ne intoarcem in noroi. Totusi tipic pentru societatea romaneasca: un pas inainte,doi inapoi.

 54. asa spune:

  In nici o invatatura crestina nu se precizeaza ca trebuie sa asculti orbeste preotii. Un om poate fi un bun preot cu parohie dar nu un foarte bun profesor de religie pentru clase primare. Nu inseamna ca nu esti bun crestin daca reusesti sa realizezi lucrul asta si hotarasti sa nu fii de acord cu ora de religie. Asa cum reusesc unii sa prezinte copiilor religia si credinta te inspaimanta cateodata. Caracterul unui copil se cladeste la varste fragede si nu trebuie ca acestia sa fie terorizati de niste lucruri care par extrem de dure datorita lipsei de pregatire sau talent pedagogic a unui preot.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!