Lista mea pentru București

Încep să-i văd la televizor din ce în ce mai des. A fost Firea, a venit și Orban. Nicușor Dan stă toată ziua pe Facebook-ul meu, iar pe Ciprian Ciucu l-am văzut în gazete. În ce privește sectorul meu, sincer vă spun, în afară de Ștefan Florescu, nu știu cine candidează.

Ca o parantează, sectorul 6 ar  trebui înscris în Dosarele X pentru dispariții misterioase de primari. De ani buni, aici nu e nimeni și nu se întâmplă nimic. Dar ce mi-aș dori eu pentru orașul în care trăiesc? Și scuzați-mă dacă nu vorbesc de biciclete.

1. Un plan care să pună suburbiile în oraș. Construiește poduri, pasaje și străpungeri care să unească satele astea de cinci stele cu Capitala. Scoate-le din stadiul de dormitor și fă-le parte din oraș. Adu-le tramvaie, trenuri și metrouri. Pune-le la dispoziție metode să iasă din mașină.

2. Fă școli și spitale bune pentru suburbiile astea. Nu-i mai obliga pe oameni să vină din Pipera sau Domnești în centru. Găsește un sistem care să-i atragă pe profesorii buni și spre aceste cartiere. O să scapi de traficul din centru. Investițiiile în școli, grădinițe  și spitale ar trebui să fie prioritatea unui nou primar. Încurajează prin deduceri sau scutiri de taxe construirea de spitale și școli private.

3. Asta îți va da posibilitatea să taxezi traficul în centru. Nu treci pe acolo decât dacă ai treabă. Cine vrea să parcheze în centru trebuie să plătească din greu. Pune taxometre pe fiecare stradă. Doi lei pe oră o să schimbe mentalitatea în oraș.

4. Fă parcări în cartierele dormitor. Găsește un sistem de parcări supraterane, subterane, inteligente care să dea posibilitatea oamenilor să mai respire. Fă acorduri cu marile magazine pe care le-ai lăsat în centru să dea posibilitatea ca riveranii să le folosească parcările noaptea.

5. Că tot veni vorba. Scoate marile magazine din oraș în câțiva ani și retrezește clasa mijlocie a comerțului. Sprijină-i pe cei cu afaceri mici și deștepte, cu servicii bune, nu numai corporațiile. Acestea vor câștiga mereu prin preț.

6. Fă spații de dialog în tot orașul. Nu e nevoie de hectare să faci parcuri. Găsește modalitățile prin care pe trei metri reușești să aduni la un loc oamenii să se simtă bine. Verdele este însă important. Orașul acesta trebuie să aibă plămâni.

7. Și o inimă. Sprijină-i, nu-i omorî pe cei care vor să facă restaurante, baruri, spații de distracții în zona centrală. Centrul vechi, Herestrăul sunt spații deja consacrate. Pune-le și mai departe la treabă.

8. Leagă aeroportul de oraș cu căi ferate sau metrou. Fă-l să arate ca o capitală europeană.

9. În sectorul șase vreau să văd încă un parc, măcar, și un spital,pentru că este singurul în care nu se află servicii sanitare. Dar, sincer, aș fi mulțumit să vopsească ce s-a mai făcut pe aici.

Foto de aici și sunt chiar foarte mișto.

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

Un comentariu la “Lista mea pentru București

  1. Catalin Striblea, taxarea parcarii in centru (Ca de altfel si a traversarii lui) ar trebui completata de un transport gratuit cu RATB si metrou.

    Ca idee, mersul cu masina trebuie sa fie un LUX, nu o necesitate. Scutesti taxiurile de plata asta si aia e: mergi cu taxiul daca nu vrei sa folosesti metroul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!