Întoarcerea lui Traian Băsescu

Week-endul acesta avem două certitudini: Liviu Dragnea este președintele PSD, iar Traian Băsescu se întoarce în politică. El făcea asta deja, dar acum are un carnet de partid și toate acțiunile sale trebuie interpretate în această cheie. Dintre cele două certitudini, cea din urmă are însă o greutate mai mare în istoria zilelor ce vor veni.

Dar înainte de a merge mai departe, voi spune că aceste două înscăunări ne arată ratarea unei generații. Politicienii de 40 de ani au avut șansa, momentul și posibilitatea de a conduce România. Au făcut-o, au făcut-o prost, ba mai mult s-au compromis și au dat o generație deoparte, cu slabe șanse de a reveni.

Ce ar trebui să știm, însă, despre intrarea oficială a lui Traian Băsescu în politică.

Traian Băsescu, gălăgios cum îl știm, va deveni liderul opoziției. Va face opoziție și la PSD și la PNL plus Iohannis. Asta pentru că PSD și PNL au ajuns să joace un joc călduț și cordial, în care se invită unii pe alții la putere.

Dl. Iohannis va fi cel mai mai atent la criticile  lui Traian Băsescu. Știe că fostul președinte are o experiență uriașă și că stăpânește mecanismele de la Cotroceni, putând să le și explice publicului într-un limbaj accesibil. Traian Băsescu se va poziționa în antiteză perpetuă cu Klaus Iohannis. Nu-l va critica însă foarte tare dintr-un calcul care ține de instituții și servicii. Cert este însă că dl Iohannis va trebui să iasă mai mult la joc.

PSD va face orice să-l amplifice pe Traian Băsescu. Adversarul natural poate mușca hălci bune din PNL, poate aduce oameni în jurul său, poate destabiliza PNL. PNL e cu atât mai slab cu câtă vreme Traian Băsescu mișcă mai mult. Cumva, asta se întâmplă și datorită Parchetului General care parcă vrea să facă un erou din fostul președinte. Cel puțin cererea de redeschidere a dosarului cu demisia în 5 minute este una bizară.

PNL va lovi prin a scoate tot pasivul lui Traian Băsescu la iveală. Nu întâmplător, liderii PNL își petrec cel mai mult timp în studiourile de la Antena 3, care a reînceput campania împotriva lui Traian Băsescu. De altfel, singurele care îl pot opri temporar pe Traian Băsescu sunt propriile fapte.

Cea mai mare greșeală pe care o poate face Traian Băsescu este să candideze la Primăria Capitalei. Cam tot ce a fost rău în mandatele sale îi va sări în față. Iar o înfrângere, chiar este de natură să-l scoată de tot din viața politică.

Desigur, mai există o întrebare. Poate cea mai importantă: de ce s-a întors Traian Băsescu? Dar, sincer, la asta, cu siguranță, doar un om știe răspunsul adevărat. Și încă nu l-a spus pe tot.

 

 

 

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!