Firea face politică cu Balena Albastră, dar nici cu restul nu mi-e rușine

Începe să mă calce pe nervi modul în care am reușit să ne raportăm politic la povestea cu Balena Albastră. Și de o parte și de alta. Pentru că nu mai putem aborda un subiect delicat și important pentru o generație decât în zona adevărurilor alternative și a opiniilor.

Nimeni nu mai are timp să gândească și mai departe de propriile interese și de propriile like-uri. Așa că într-o lume plină de ”doar eu am dreptate”, trebuie să ne uităm la câteva lucruri cu atenție.

1.Tot aud de dimineață de la psihologi, politicieni și oameni de pe FB că este o nenorocirea să vorbim despre subiect. ”De abia acum devine periculos,” spune un deputat de la PNL. ”Supraexpunerea este cea care dăunează,” spun psihologii.

Minunat. Ar trebui să știe că în majoritatea școlilor din București poți să faci rost de țigări și droguri. Sper că dacă facem mâine o campanie împotriva fumatului nu o să-mi spuneți că de abia acum este periculoasă. Un lucru ascuns sub preș nu dispare. Despre el se va vorbi în continuare, oricât l-am ignora. 

2.Am sentimentul că, dacă această campanie/informare era făcută de guvernul Cioloș, lumea ar fi fost mai îngânduitoare cu autorii ei. Cred că există o respingere majoră a societății la tot ce face PSD. Și invers. O grămadă de oameni nu au încredere în Firea și nici în partidul ei și pentru că până acum au promis o grămadă și la bilanț nu prea le-a ieșit. 

Să ne uităm un pic și de partea cealaltă.

3.Ce face Gabriela Firea este un spectacol electoral de îți stă mintea în loc. O dată pentru că știrea cu ”Balena Albastră” nu este confirmată întru totul. Nu e clar ce se întâmplă acolo, dar o să revin. Doi la mână. Tricourile, spectacolul, discursurile cu ”cool” și filmulețele cu ”hai să vă arăt eu ceva despre internet” nu funcționează. 

Întrebarea cheie este ce urmează după ce primarul și ministrul de interne s-au dus la concert? Câte ore de educația internetului vor fi făcute? Cine le face? De câte ori va veni Poliția în școală să stea de vorbă cu copiii? Ce campanie online targetată pe site-urile puștimii le spune că este un loc periculos? Dar părinților cine li se adresează? Până răspundeți la astea, restul este butaforie.

4. La un moment dat, guvernul Blair a declanșat o campanie mare pentru a preveni sarcinile în rândul adolescenților. UK avea cea mai mare rată de nașteri la adolescenți din Europa. Într-adevăr ministrul educației a mers cu televiziunile la școală, dar aceasta era doar debutul unor cursuri care s-au întins pe ani la rând. Asta aș fi vrut să văd și aici.

5. Altfel, avem dubii că există Balena Albastră. Aseară, ProTV a difuzat un interviu cu Philip Budeikin, cel despre care se spune c-ar fi început jocul. Budeikin este arestat de mai bine de un an. El a pornit un site, o comunitate în care se adresa tinerilor sinucigași, dar apoi a scăpat-o de sub control.

””Scopul a fost sa isi insceneze moartea fara sa lase pe nimeni sa stie ca ei traiesc in continuare. Le-am scris ca exista o singura viata si ca a trebui sa o traiasca cu demnitate. Dar apoi am obosit si am inceput sa ii ignor,” spune Budeikin.

Sincer, nu știu câți tineri s-au sinucis ca urmare a acestui joc sau dacă cineva  a avut de suferit. Știu însă clar că aceasta este doar o problemă. Am mai spus: copiii noștri sunt doar la câteva click-uri distanță de furtul datelor personale, de vătămări suferite pe net, de bătaia de joc a unor colegi sau necunoscuți, de intimidări, de pornografie sau pedofilie.

Și aici aș fi vrut să văd un răspuns al statului român. Să văd site-uri de ajutor când ești batjocorit, intimidat sau agresat, atât pentru copii, cât și pentru părinți.  Aici baloanele lui Firea chiar nu au nicio treabă. Dar să nu-mi spuneți că ideea de a face un minim este atât de inutilă încât o să facă problema mai mare decât este.

Foto  

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

2 comentarii la Firea face politică cu Balena Albastră, dar nici cu restul nu mi-e rușine

 1. Dan spune:

  Foarte bine spus. Asa gandesc si eu in aceasta problema, dar ma bucur cu atat mai mult daca un jurnalist cu nume, un formator de opinie ca dvs., imi intareste aceasta parere,
  Prea mult ne legam de initiativele doamnei primar a Capitalei, pentru ca e de la PSD. Ideile ei pot fi bune sau proaste, pot urmari acumularea de capital politic , dar nu inlatura adevarata problema.
  Iar aceea este ca pe internet sunt tot felul de pericole, ca si in viata reala, iar daca nu vorbim de ele si nu ii facem pe copii sa stie de ele, ele nu vor disparea ca prin farmec, de la sine. Balena albastra poate sa nu existe, dar nu e singurul joc sau singurul site cu potential periculos.
  Desigur ca parintii ar trebui sa joace rolul principal, sa le faca educatie celor mici, sa stabileasca o relatie cu acestia, dar daca nici ei nu stiu prea multe despre acest fenomen, ce te faci?
  Sa nu stii/ sa nu vrei sa tii pasul cu timpurile poate ajunge sa te afecteze, daca nu pe tine, atunci pe copiii pe care ii cresti si ii pregatesti pentru o lume mult diferita de cea in care ai trait tu, ca parinte.
  Personal, intotdeauna am fost de parere ca Internetul este si ce faci tu, ca utilizator, din el. Depinde ce cauti, ce vrei sa obtii de la el: informare, distractie, socializare cu alti oameni etc.

  1. Catalin spune:

   Bine gandit:)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!