Dragnea, premierul lui Iohannis și mantra consensului

O să vedeți mai jos trei declarații din noua mantră politică de la București. Consensul, responsabilitatea și integritatea sunt noile idealuri ale șnapanilor care sunt la putere în România de 25 de ani.

Klaus Iohannis:”Politica internă trece treptat într-un ciclu de stabilitate, dialog, consens pe teme majore. Climatul politic începe să se schimbe în raport cu anii precedenți și, pentru prima dată după o lungă perioadă de conflict permanent, pe probleme care privesc interesele României s-a putut obține consens.” 

Alina Gorghiu: ”Iar dacă în primele luni de după alegerea lui Klaus Iohannis scena publică a fost dominată de tema integrităţii, cred că acum a venit vremea responsabilităţii. Însă cele două nu se exclud. Din contră, cred că împreună vor reprezenta filtrul prin care românii îşi vor alege repzentanţii în alegerile de anul viitor. Excluşi vor fi cei care nu vor trece examenul integrităţii şi al responsabilităţii.”

Liviu Dragnea: „Anunţ o discuţie pe care am avut-o cu Alina Gorghiu, este o invitaţie comună în care am convenit ca săptămâna viitoare să stabilim un grup de lucru care să ne prezinte într-un timp rezonabil un set de principii, de măsuri în care parlamentul să funcţioneze mai bine. Este vorba de Regulament, de un cod de conduită al parlamentarului, de circuitul legislativ şi atitudinea parlamentarului.”

De unde deduc că, cine nu e cuminte, responsabil și integru o să fie pus la colț. Dar cum stabilim noi criteriile responsabilității? Ce este ”un responsabil” în noua viziune politică?

Bănuiesc că unul care nu face scandal la președinte, nu iese din vorba lui Iohannis și nu pune la îndoială lungile tăceri și plimbările de la Cotroceni.

Dar un politician integru cum arată? Klaus Iohannis este acuzat că și-a luat o casă cu acte false și că nu și-a completat declarația de avere. Niște acuzații de care i s-a rupt în paișpe. Alina Gorghiu face vizite pe ascuns la DNA și știe foarte clar că atunci când o să pice, o să pice cu tot cu un dosar ca al lui Șova. Cât despre Dragnea, el stă să afle dacă i se menține condamnarea de un an dată de Înalta Curte. Așa că, scutiți-mă cu lecțiile de integritate. Începeți cu voi.

Iar consensul invocat este o imensă batistă pe țambalul politic de la București. Domnul Dragnea se asigură că rămâne în grațiile Cotrocenilor și că-l dă afară pe Ponta, domnul Iohannis își vede netulburat de ale sale, iar doamna Gorghiu se asigură că nu sare din schemă. În rest, PNL, ca partid, recuperează din spațiul de dreapta pe care l-a ocupat alianța de la guvernare.

Una peste alta, Iohannis e mai liniștit. Acum are două partide la guvernare, ambele docile și repede săritoare să-i intre în grații. Ba chiar trei, dacă-l includ și pe domnul Oprea. O situație cu atât mai bizară, cu cât vorbim de un președinte încă nevolnic. Iar cum toată lumea s-a pus de acord  că Ponta este deja afară, domnul Dragnea devine liderul natural al celei mai ciudate coaliții de facto din istoria României.

Și, da, consensul este necesar când vine vorba de politică externă, sănătate și educație. Restul e supus discuției și ideilor contradictorii care pot intra în dezbaterea generală. Țara asta a progresat doar atâta vreme cât partidele s-au supravegheat unele pe altele și și-au dat în gât apucăturile. Acum, când își fac cu ochiul, mă sperie. Dați-mi voie să nu cred în consensul șmecheresc.

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

2 comentarii la Dragnea, premierul lui Iohannis și mantra consensului

 1. alpe spune:

  După atâtea pupături grețoase între partide și între președintele Iohannis și liderii partidelor (Dragnea, Gorghiu, Blaga, Oprea), cred c-ar fi momentul unificării tuturor formațiunilor politice importante într-una singură, al cărei acronim să fie PCR ( Partidul Consensului din România). E un acronim care ne-a marcat istoria, plus că și înainte de ’89 exista consens declarativ, deci să mergem voioși înainte, că înainte era mai bine… 🙁

 2. romanka spune:

  Asta am dorit de la presedinte ?
  Poate ia lectii de la dl Basescu,
  care n a stat pitit in vile ultraluxoase,
  nici nu s a dus in vacante.
  Doamna Maria Basescu era de o modestie
  si o simplitate demne de o regina.
  Asa m i a ramas in imagine,
  Nu o persoana cu preocupari exagerate demne de lucruri mai nobile intro tara saraca .
  Credeam ca asemeni regelui neamt va fi la inaltime;
  numai consens ca Iliescu nu doream.
  Diaspora nu l va mai vota a doua oara,
  ca votul meu chiar nu conteaza.
  Cred ca multele plimbari si vacante i au daunat rau
  presedintelui.
  NU MAI AVEM OPOZITIE, II VOM DA SLAVA LUI CEAUSESCU!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!