Cum va arătă România după legea anti-fumat

Nu voi vorbi mult despre beneficiile acestei legi. Am sprijinit această campanie, o consider firească și oportună. Și un pas mai aproape de Europa. Dar când te uiți la lege, trebuie să te uiți și la statul român și la capacitatea sa de a aplica această lege. Și la factorul interes. Deocamdată, statul român are interesul de a aduna banii din acciza de țigări. Așadar ce o să vedem în lunile următoare după promulgare?

1. Zona corporate, mall-uri, birouri, tot ce înseamnă spațiile astea noi va aplica la sânge noile reglementări. Nu o să mai vedeți niciun fel de fumat pe la barurile din mall, dar foarte posibil o să vedeți niște cutii de sticlă pe la câteva blocuri de birouri. Altfel, o grămadă de oameni vor sta pe lângă diverse uși pe afară. Companiile din zona asta sunt și cele mai expuse, dar și cele care deja aplicau diverse reglementări.

2.Cu cât te îndepărtezi de București sau de orașele mari puterea statului va scădea, iar puterea fumatului va crește. Cârciumile din orașele mici vor da voie la fumat ”pe răspundere proprie”, punând câte o farfurie în fața clienților.

3. Barurile de la țară, micile magazine combinate cu ”bufet” vor fi neschimbate. Berea la botul calului și țigara ieftină vor fi pe mai departe regula.

4.Statul, prin instituțiile sale de control, va organiza desanturi pe Valea Prahovei și la mare. O grămadă de patroni vor primi lovitură după lovitură și multă lume va urla pe Facebook din cauza abuzurilor. Inspectorii anti-fumat vor fi printre cei mai urâți oameni din România.

5. Vor apărea ”avertizorii anti-fumat”, cei care vor suna la instituțiile de control când depistează nereguli. Să nu vă mire dacă se ajunge la conflicte. O să avem și lideri de opinie care se vor poziționa ferm și gălăgios alături de campanie. Nu uitați că nefumătorii sunt mai mulți.

6.În instituțiile de stat șefii vor fuma mai departe pe sistemul Corina Crețu: ”în România miniștrii fac ce vor ei.” La fel se va întâmpla în primării și în oricare altă instituție în care șefii sunt numiți politic. Puțini vor avea curajul să-i raporteze. Angajații obișnuiți vor fuma pe la colțuri pe afară,

7. Vor dispărea locurile de fumat din curtea școlilor, lucru care era o mizerie desăvârșită. Se va fuma ca pe vremea noastra pe trotuarul din fața școlii. O să vedem iar pâlcuri de adolescenți la intrarea în curte, pasând câte o țigară. Câte un director mai curajos va interzice însă cu totul ieșirea din școală.

8. În spitale se va fuma ca și până acum. Interdicția era în vigoare deja, dar dacă ești un doctor țeapăn, de necontestat, nimeni nu te va opri.

9. În fine, numărul fumătorilor nu va scădea dramatic câtă vreme vânzarea se va face fără buletin, iar pachetele de țigări vor fi la îndemână în alimentară. Lupta dusă pentru scoaterea pachetelor de la casele de marcat a fost pierdută. Acolo se va da următoarea mare bătălie.

10. La cinci ani după introducerea legii anti-fumat, Marea Britanie a observat că nu a rupt gura târgului. Cifrele fumătorilor au scăzut, dar nu dramatic. Cei care au avut de pierdut au fost cei care dețin baruri și cafenele. Altminteri, ei sunt mulțumiți că numărul fumătorilor scade constant de 40 de ani încoace, dar acesta este rezultatul unui mix de măsuri. Constant se va presa pentru modificarea legii, astfel încât să existe spații de fumători.

Eu mă bucur însă, chiar dacă o parte din prietenii mei vor avea viața mai grea. Altfel, nu o să uit fraza cu care Vasile Damian încheia un comentariu la RFI, chiar în prima zi după introducerea legii anti-fumat în Franța: ”la miezul nopții, clienții discotecilor și cluburilor din Paris au constatat că un nou miros lasă loc celui de fum: cel de transpirație.”

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!