Cum au ascuns comuniștii chinezi epidemia de Coronavirus

Am scris duminică seara pe Facebook următoarele lucruri:  

Nu o să obosesc să spun că ce trăiește planeta acum se datorează unui guvern iresponsabil care și-a mințit populația cu privire la virus.

Vreme de o lună și jumătate autoritățile chineze au ascuns informația, nu au luat măsurile necesare, au mințit chiar și personalul medical, care nu a fost instruit corect și-a fost expus la virus fără măsuri excepționale de protecție.

Mai mult, cei care au alarmat lumea au fost agresați, îndepărtați sau făcuți dispăruți de autoritățile chineze. Comentariile lor au fost îndepărtate de pe rețelele sociale și marea masă a populației a fost ținută în întuneric până a fost prea târziu. Adăugați aici și raportări false în interiorul partidului.

Asta înseamnă autoritarismul, lipsa democrației și controlul discreționar al puterii. Pe scurt, acesta este comunismul, cel mai mare rău politic al planetei.

Am văzut că multă lume are îndoieli. Poate nu am fost destul de clar cu se s-a întâmplat. Partidul Comunist a interzis comunicarea datelor despre virus,  a interzis anunțurile publice legate de acesta, nu a luat niciun fel de măsuri de pregătire, a făcut o prioritate din reuniunile partidului în fața bolii. Medicii nu au purtat măști, ba, mai mult, au fost autorizate serbări și mese populare la care au participat câte 40 de mii de oameni deodată. Detaliez imediat, așa cum sunt datele din Epoch Times și NTD, două mari instituții de presă care reflectă ce se întâmplă în China, dar sunt situate în America și au o atitudine critică la adresa Partidului Comunist.

Luați-vă ca punct de referință data de 20 ianuarie. Atunci Partidul Comunist a făcut public anunțul că ne aflăm în fața unei epidemii. Dar până atunci despre acest lucru nu s-a făcut vorbire public. 

Primul semn a apărut în luna noiembrie, la jumătate, susține un medic de la o clinică din Wuhan, doctor Wei, într-un interviu pentru NTD. El spune c-a observat la acea dată o afluență suspectă de oameni cu febră. Cea mai importantă publicație medicală din lume, Lancet, cuprinde un interviu în care expertul Daniel Lucey spune că noiembrie sau ceva mai devreme este data apariției primelor cazuri.

De atunci și până în ultimele zile ale lui decembrie, nu se întâmplă nimic oficial. Dar în spitalele din China au început să circule vești despre o epidemie care provoacă pneumonie. Se vorbește pe la colțuri de un virus SARS și, tot așa, apar primele sfaturi de la medici ca să fie evitată piața de pește Huanan. Unul dintre medicii din Wuhan postează într-o lucrare adresată unor studenți, pe data de 30 decembrie, că din piața cu pricina se află la spitalul lor 7 pacienți bolnavi cu SARS. Le spune clar  studenților să-și protejeze familiile. 

În același timp apar și cazuri de infectare ale medicilor, primul semn că se transmite de la om la om. Partidul comunist nu anunță acest lucru, însă. Ba, mai mult, în aceeași zi de 30 decembrie transmit o circulară prin care interzic să se vorbească public despre acest lucru. În aceeași noapte, medicul care și-a anunțat studenții despre epidemie este vizitat de poliție care-i transmite să-și țină gura. 

O zi mai târziu apare și primul anunț oficial. Se vorbește de 27 de cazuri și că nu există dovezi că se transmite de la om la om. Dar la data respectivă erau cel puțin 105 cazuri. În secret, un întreg etaj al unui spital din Wuhan a fost transformat în zonă de carantină. Deși aveau toate datele despre locul unde a pornit epidemia, pe 31 decembrie, piața de pește era încă deschisă și se puteau cumpăra lucruri de acolo. 

Au existat două tipuri de atitudini în Wuhan în această perioadă. Civilii fără surse de informații au circulat liber și nestingheriți. În mod obișnuit în trei zile sunt cam trei milioane de plecări cu trenul din localitate spre alte regiuni. Într-un campus militar, însă, există date certe care arată că s-a intrat în carantină de la data de 2 ianuarie. 

Pe 6 ianuarie a fost decodată secvența genetică a virusului. Dar după aceea s-a întâmplat ceva bizar. Toate știrile și anunțurile despre noile cazuri au dispărut vreme de 11 zile. Ca și cum nimic nu s-ar fi existat. Deși ceva se întâmpla. În aceste zile avea loc plenara partidului de la Wuhan. Era momentul raportărilor glorioase. La ședințe nu s-a făcut vorbire de virus. 

Doar că locul știrilor a fost luat de mesajele pe rețele sociale. Cel puțin două vorbesc despre faptul că la spitale erau atât de mulți pacienți, încât nu mai erau locuri. Aceștia stăteau pe culoare. Postările au fost șterse apoi. 

Mai mult, într-o încercare de a opri știrile negative, biroul de turism din Wuhan a lansat pe piața din China 200 de mii de bilete gratuite pentru vizitarea orașului. Și apoi a urmat un banchet grandios de anul nou chinezesc la care au luat parte 40 de mii de persoane. Câțiva funcționari au pus problema anulării acestuia, dar, ca decizie politică, a fost imposibil. A existat și o directivă locală pentru rezidenți. Ea spune că nu sunt medici infectați, că boala nu se transmite de la om la om și că epidemia este controlabilă. 

Trei zile mai târziu, un expert a apărut însă la televiziunea centrală. A confirmat că virusul se transmite între oameni. Concomitent, orașul a fost închis. Minciuna se terminase. 

Nu șiu dacă există măsuri reale de stăpânire a unui virus. Dar cred că o populație conștientă s-ar fi putut apăra mai bine. Or aici nu există nicio diferență față de Cernobîl. Și nu e întâmplător. Regimurile comuniste mint pentru că așa își păstrează putearea. Ea prevalează interesului public. Iar pentru asta se poate face și moarte de om. De oameni.

 

 

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

8 comentarii la Cum au ascuns comuniștii chinezi epidemia de Coronavirus

 1. de facto spune:

  Nu știm (și sper să nu aflu vreodată) cum ar fi stat lucrurile dacă un asemenea virus ar fi plecat din inima Europei. Probabil mult mai rău, dacă sursa ar fi fost într-o capitală cu turism superdezvoltat (Londra, Paris …).

  Pentru conformitate, trebuie spus că Organizatia Mondială a Sănătății a fost avertizată de China despre existența unui nou coronavirus – cel cunoscut azi ca Covid-19 încă din 31 decembrie 2019.

  În aceste condiții este exagerat să spui că timp de „o lună și jumătate autoritățile chineze au ascuns informația, nu au luat măsurile necesare, au mințit chiar și personalul medical, care nu a fost instruit corect și-a fost expus la virus, fără măsuri excepționale de protecție.” În fapt,
  – cred că populației i s-a ascuns/ minimizat într-adevăr riscul, însă
  – nu cred că puteau ascunde ceva esențial medicilor și
  – nu cred că nu s-au luat măsuri, fiindcă faptele arată clar o mobilizare exemplară, cel pițin după ce decidenții au înțeles gravitatea.

  Din păcate prostia funcționărimii nu este doar apanajul statelor totalitare. Uite cum în București se „dă cotită” de peste o săptămână situația cu „mărțișoarele” din aerul poluat în toiul nopții de duminică 1 Martie.

  1. Dojo spune:

   Daca luam ca reper luna noirmbrie, cand se spune ca au aparut primele cazuri, o luna jumate devine plauzibila. Acum, ca virusul face ravagii, putem observa ca si rata de mortalitate este mai mare si alte date de la chinezi nu pusca. Niste comunisti, care au mintit o lume intreaga

 2. Sorin spune:

  de facto, prietene, prinzi fluturi.

  până la istoria contractuală cu care îți deschizi falsa argumentație, avem una reală și toate mizeriile făcute de partidul comunist chinez sunt deja cunoscute.

  nu mai bine emigrezi tu frumușel în china, dacă tot faci apologia sistemului lor minunat?

  1. de facto spune:

   ▬▬▬..◙..▬▬▬
   ▂▄▄▄▓▓▄▂
   ◢◤█▀▀████▄▄▄▄ ◢◤
   █▄ █ー ███▀▀▀▀▀▀▀╬
   ◥█████◤
   ══╩══╩══

 3. grig spune:

  E greu azi sa apreciezi cum ar fi gestionat criza un guvern democratic – avem exemple cu tona…. Rezultat… mai dezastruos decat un guvern totalitar… Avantajele economice si politice si-au luat dreptul inaintea ratiunii si preventiei. Cum ? la fel… prin minciuna si …omisiune… In timp de pandemie, totalitarii au un avantaj in gestionare – oamenii „”asculta”” cand este interdictie si punct. In Europa si SUA democratice, socializarea si drepturile come first! (uitand ca fiecare drept se bazeaza pe o obligatie,, ca fiecare obligatie respecta/protejeaza dreptul altcuiva ca tine). Restul planetei a avut un avantaj major – experienta si factorul timp pentru a gestiona epidemia. Rezultat – 0! S-a mers pe suficienta si pe varianta strutului! Baga adanc capul in nisip… La noi? Avem instigatori in a calca interdictiile sau a sfida politia si manele coronavirus! Stati drept si ganditi stramb sau stati stramb si ganditi drept!

  1. Cătălin Striblea spune:

   Ce chestie! Mă gândesc că dacă nu mințeau chinezii, poate nu eram aici

   1. grig spune:

    Perfect de acord, daca o tratam fatalist. Imi aduc aminte povestea unui prieten intors dintr-o tara araba, unde avusese un accident de masina usor, cauzat de un localnic. Nu el era de vina din punct de vedere strict legal, dar politistul arab l-a scos pe el vinovat – „Daca nu erai aici, nu s-ar fi produs accidentul!””. A renuntat la orice discutie in contradictoriu si a plecat rapid….
    Fiecare este intr-un loc nu doar datorita circumstantelor, ci si proprilor reactii la circumstante. Per total, intotdeauna sunt in joc, minciuni, omisiuni, suficienta si varii interese… Important pentru mine, in acest moment, este ca majoritatea nu stiu/nu inteleg lucruri minore, protejand implicit pe ceilalti. Si asta intr-un context fragil de mari interese politice si economice, in care ei sunt doar simple numere dispensabile. Macar daca s-ar invata ceva din fragilitatea/vulnerabilitatea mapamondului descoperite in aceste momente.

   2. VALENTIN MĂGUREANU spune:

    NU NU NU ERAM AICI. TOVARĂȘE STRIBLEA AM SCAPT DE COMUNIȘTI NOȘTRI AM DAT DE ALȚI COMUNIȘTI CHINEZEȘTI! E CA-N BANCUL ĂLA CU CHINEZI:- DACĂ CHINEZUL ÎNVAȚĂ SA MĂNÂNCE CU FURCULIȚA ÎNSEAMNĂ CA OMENIREA AR MURII DE FOAME” COMIC NU”. TRIST!😁🙄🤔

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!