Codul Penal al clasei superioare

Hotnews a sintetizat aseară cele mai importante modificări de la Codul de Procedură penală. Dacă treceți prin el o să aveți o senzație ciudată. Știți deja că multe modificări sunt făcute ca să nu intre în coliziune cu DNA-ul. Dar mai e ceva acolo. Ceva ce trebuie pus în context.

E un sentiment de impunitate pe care l-am văzut de ceva vreme încoace. E un sentiment care ține de pensii speciale, de desființarea incompatibilităților, de rearanjarea Codului Administrativ, de posibilitatea de a numi pe oricine în funcții. E un cod care creează o castă specială, superioară. Și care, cred eu, desăvârșește revenirea Partidului Comunist. Să privim împreună la cele mai importante lucruri: 

Revizuirea hotărârilor judecătoreşti definitive poate fi cerută în cazul în care soluționarea cauzei nu este semnată sau redactată de către judecătorul care a participat la proces.

Aceasta este o prevedere strict pentru liderul Liviu Dragnea. Mai ales că fiind trecută în CPP nu ar fi acționat în trecut. Dar Iordache a băgat un articol în care se spune că e retroactiv. Impunitatea e privilegiul liderilor supremi, ca și prevederile special

Instanța de apel nu mai poate să dea o pedeapsă cu condamnare unei persoane care a fost achitată în primă instanță decât dacă apar probe noi.

Prevederea asta este pusă pentru câteva gulere albe, acolo unde producerea de probe noi este dificilă. Un dosar de corupție își va descrie faptele cap-coadă încă de la bun început. Ce te faci însă cu un tâlhar sau un violator care scapă în primă instanță? Ce altceva poți să mai aduci pe lângă mărturii și înregistrări sau buletine de analize?

Dezvăluirile în timpul urmăririi penale referitoare la faptele şi persoanele care fac obiectul procedurii sunt interzise, cu excepția cazului în care se justifică interesul public „prevăzut de lege”

Tehnic nu o să mai știm vreodată dacă un ministru este cercetat. Asta exclude presiunea opinie publice. Dar la fel se întâmplă și-n cazul pedofilului. Credeți că prevederea asta este gândită pentru Gigel care sparge mașini în Militari? Sau pentru pedofilul de la Poliție? Nu e, dar se aplică.

Înregistrările camerelor de supraveghere vor putea fi folosite doar dacă sunt amplasate în locuri publice.

Faptele gulerelor albe mai rar sunt făcute în parcare. Iar înregistrările cu telefoane mobile nu mai sunt valabile.  

Durata urmăririi penale este redusă la un an. Dacă procurorii nu reușesc în decurs de un an să trimită în judecată persoana în cauză, atunci dosarul se clasează automat.

Doar infracțiunile mari și complicate depășesc un an de anchetă. Închipuiți-vă că s-ar face un dosar Dieselgate în România. Cam cât ar dura să faci asta? Problema nu este însă aici. Dacă ai un violator în serie sau un criminal? Dacă procurorul are o anchetă complicată în care probele se strâng greu? Ba, mai mult, are zeci de dosare?

Denunţurile vor aduce reduceri de pedeapsă doar dacă sunt făcute în maximum 6 luni de la faptă

Și dacă un pedofil își șantajează complicii ani întregi?

Audierea unei persoane nu poate dura mai mult de 6 ore din 24 de ore, iar perioadele de 6 ore nu pot fi consecutive, intervenind un interval de 12 ore.

Să zicem c-ai pus mâna pe Râmaru. Și că o victimă ar mai fi în viață. Îi dai o pauză de anchetă? Dar dacă e un suspect de terorism? Lucrezi cu arme egale? Dar dacă este un copil răpit? Eu înțeleg că coruptul poate să obosească în anchetă, dar mi-e teamă că, uneori, sunt valori superioare de apărat. 

De asta îmi face impresia că a reînviat Partidul Comunist. Cred că își fac o lege pentru oameni superiori, dar prin ochiurile ei largi vor trece toți infractorii de drept comun. Mi-e teamă nu numai că o grămadă de oameni din partid vor scăpa, dar că viața noastră va fi supusă unei agresiuni cotinue a unor penali obișnuiți. Și că toată această campanie vine să prăbușească deja un stat care e slab.

Și acesta este doar Codul de Procedură Penală. stați că urmează și Codul Penal. 

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

Un comentariu la “Codul Penal al clasei superioare

  1. Tiberiu spune:

    Au acoperit toate aspectele penale pentru că ei știu cam ce au făcut sau ce vor face de acum încolo.
    Faptul că vor scăpa și alți infractori, ce să zic… Ghinion!
    Să-i dea Dzeu sănătate lui Iordache, s-a dovedit a fi idiotul util perfect!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!