Ce înseamnă un abonament medical în România. Câteva calcule nevăzute.

#advertorial

Cu zece ani în urmă, am petrecut mai bine de șase ore într-o sală de așteptare a unui spital bucureștean. Am scris atunci cu încrâncenare. Despre durere, răbdare, iubire, dezinteres și curajul unor medici de a-și face meseria. Zeci de pacienți am stat acolo ca într-un purgatoriu, înconjurați de birocrație, nervi, fără ferestre, și cu un miros de varză acră care străbătea holul spitalului. 

Printre pacienții cronici se amestecau cazurile de la urgență, copii și adulți erau văzuți de aceeași doctoriță inimoasă, care în ziua aceea era “și asistentă și infirmieră.”

Două motive erau pentru aglomerația aceea. Măiestria medicului și faptul că un examen Doppler era prohibitiv atunci. 

Spun asta pentru că, între timp, pentru mulți români, situația s-a schimbat. Astăzi un examen medical de tipul acesta este accesibil și ca timp și ca bani pentru mulți dintre noi. Și poți să te duci la clinică la ora dorită, la medicul dorit, chiar dacă trebuie să aștepți. Dar așteptarea este parte din toate sistemele medicale ale lumii.

Iar dacă ești și abonat, s-ar putea să ai și câteva beneficii, mai ales ca preț, atunci când îți alegi doctorii. 

Nu am făcut niciun secret din faptul că sunt de ani buni abonatul Rețelei de Sănătate Regina Maria. Faptul că nu mai stau la cozi sau că economisesc niște bani nici măcar nu o consider marea realizare a sistemului. Ci platforma din care îmi aleg medicii la care mă duc. 

Știți la ce mă uit? La CV-uri. Pentru că sunt realmente importante. Poți să vezi repede cât și unde a studiat medicul tău, ce experiență are și dacă e priceput la ce ai tu. Eu așa am ales ultimele dăți și mi s-a părut corect. 

Astăzi vreau să vă prezint o perspectivă nouă asupra abonamentelor medicale. 

Pentru noi sunt importante timpul și banii. Dar există o dimensiune pe care nu am văzut-o niciodată și la care merită să ne uităm. Faptul că astăzi nu mai stau la o coadă într-o cameră fără geamuri, la un subsol, arată o transformare a României. Și care oferă multora dintre noi servicii de calitate. 

În România sunt astăzi peste 1,62 de milioane de abonați la servicii medicale, conform studiului “ „Piața abonamentelor medicale: analiza impactului economic și social în România”, realizat de compania de analiză E&Y. Asta înseamnă că un român din trei care muncesc activ este abonat, fie individual, fie prin intermediul companiei sale. De exemplu, rețeaua Regina Maria are un portofoliu de 8000 de companii, care oferă 720 de mii abonamente. 

Dar lucrurile mai spectaculoase încep de aici. Aceste abonamente medicale generează un impact pe orizontală de 776 de milioane de Euro. Ca să mă fac mai bine înțeles, pentru funcționarea acestor servicii, diverse companii și lucrători, generează în economie o cifră de afaceri de aproape 800 de milioane de Euro. Iar de câte ori se creează un loc de muncă pe piața abonamentelor medicale, acesta generează alte două noi locuri de muncă în România.

Pentru prima oară aflu și eu această cifră.

Companiile private din România au investit în infrastructura sanitară, asta însemnând aparatură și spații, 2,8 miliarde de Euro. Suma este mai mare cu un miliard de Euro decât ce bani are acum România în programele europene pentru construirea de spitale. Iar aceste 2,8 miliarde de Euro vin din investiții private, credite și bani din abonamente. Căci abonamentele susțin, de fapt, dezvoltarea infrastructurii. Cum ar veni, când te abonezi, construiești sau utilezi spitalul la care ai contract. Bonus, îți vezi și de sănătate. 

Din această sumă, doar rețeaua Regina Maria a investit 200 de milioane de Euro în deschiderea sau extinderea de spitale. Astăzi are peste 400 de locații proprii sau partenere în toată România – clinici și spitale, iar în ele lucrează nu mai puțin de 3000 de medici, la un click distanță. Nu știu dacă ați remarcat că în clinica virtuală te poți programa chiar și în 24 de ore. Bine, la unele specialități, eu am găsit medic chiar și peste șase ore. 

Am vrut să vă povestesc asta pentru că eu sunt convins că discuția publică din România nu poate fi doar o stare de revoltă și de nemulțumire continuă. Țara asta se construiește sub ochii noștri și nu avem timp să observăm asta. 

Mai există un calcul din studiul E&Y, care merită numit. Pentru că, iarăși nu-l vedem. 

Un abonament medical de companie costă până în 15 Euro pe lună. Dar se adună de la multă lume. Iar asta face diferența. Pentru că studiul arată că angajații care merg la doctor în anul acela beneficiază de servicii gratuite în valoare de 570 de Euro. Așadar compania plătește pentru tine anual cam 180 de Euro, iar dacă ai o problemă, tu primești prin consultații și analize o sumă de trei ori mai mare. Pentru că aceasta este marea putere a comunității.  

Sunt sigur că toți avem experiențele noastre mai bune sau mai proaste la medic. Ale mele s-au îmbunătățit în ultimii ani. De asta cred că merită, la final, să vă mai spun câteva dintre beneficiile unui abonament.

 • 90 la sută dintre analizele recomandate anual* sunt incluse gratuit în abonament
 • Programarea se poate face rapid la orice specialitate, chiar și online sau de pe telefonul mobil. Durează doar dacă vrei la un medic foarte cunoscut
 • Evaluare și monitorizare gratuite post-Covid
 • Acces prioritar la medicii de familie din Rețea
 • Economisirea de bani. 

Acest text nu este menit să vă convingă. Fiecare își gestionează viața potrivit înțelepciunii sale. Vreau doar să introduc în spațiul public date mai complexe decât am plătit x și am primit y. Societățile au un ritm și o construcție mai complicate și pare că România a înțeles care este drumul cel bun. 

*Încerc o explicație pentru ce înseamnă recomandate anual. Și mă gândesc pe viitor să scriu un text separat despre asta pentru că necesită câteva explicații

Recomandate anual înseamnă, în viziunea medicilor, consultatii de prevenție, analize de laborator, screeninguri oncologice (în funcție de vârstă, sex și istoric medical) pe care este bine să ni le facem anual, pentru a ne monitoriza starea de sănătate. În alte state, Germania de exemplu, persoanele care nu merg anual la medic pentru efectuarea acestor investigatii preventive, riscă să își piardă asigurarea medicală de la stat (echivalentul CNAS-ului nostru). Întrebarea mea este dacă nu cumva ar trebui să avem o dezbatere chiar despre această necesitate. Sau despre cum să impulsionăm lumea să facă aceste analize recomandate anual. Asta ar însemna, de fapt, să ne crem drepturile. Cum procedăm?

Photo by Pavel Danilyuk:

#articol susținut de Rețeaua Regina Maria

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

2 comentarii la Ce înseamnă un abonament medical în România. Câteva calcule nevăzute.

 1. Bogdan spune:

  Recomandarea mea ar fi ca dupa acest articol de publicitate sa urmeze un articol de investigatie jurnalistica asupra metodelor abuzive prin care mai toate clinicile private, dar mai ales Regina Maria, storc abonatii de bani. Sa va dau cateva exemple:
  – am abonament, sun pentru o programare si mi se da un loc disponibil peste 2 luni. Daca spun ca as dori ceva mai curand, mi se spune ca programul in care medicul ofera consultatii incluse in abonament este 9 – 11, dar pot face programari dupa ora 11, contra cost (pentru ca este overtime). Desigur, asta nu stiam cand am facut abonamentul.
  – am facut un abonament pe 1 an, sunt la jumatatea perioadei, dar nu l-am mai folosit de cel putin 4 luni. Cer rezilierea lui, si mi se calculeaza un cost de reziliere mai mult decat as fi avut de plata pe restul de 6 luni. Sigur ca este cnform contractului pe care l-am semnat, dar aceste contracte nu sunt negociabile, iar toate aceste calcule privind rezilierea spre exemplu sunt departe de a fi lesne de inteles din contracte.
  – tot cu acest abonament, am nevoie sa fac niste investigatii primite de la un medic care nu este in retea. In acest caz nu pot beneficia de avantajele abonamentului. Daca, spre exemplu, ma duc la urgenta la un spital de stat, pentru ca la Regina Maria nu sunt acoperite, la urgenta, multe specialitati, iar medicul de la stat ma trateaza de urgenta dar imi recomanda cu trimitere, ca ulterior sa fac si alte investigatii sau sa consult medici de la alte specialitati, la Regina Maria nu imi vor accepta acea trimitere pentru a beneficia de abonament.
  Sigur, exemplele mele nu sunt incalcari ale legii din partea lor, dar pot fi considerate, cred eu, abuzuri din partea lor si mai ales, arata ca, de fapt, serviciile primite sunt limitate si nici pe departe in interesul pacientului.

  1. Cătălin Striblea spune:

   Mulțumesc de mesaj. Eu nu vă pot răspunde la aceste chestiuni, dar mă limitez la a remarca ceva, cel puțin la primul lucru. Abonamentul nu asigură accesul instantaneu la un doctor dorit de dvs. Pentru că este fizic imposibil. Cred că un termen de așteptare este rezonabil și el este în limitele europene. Nu știu loc în Europa unde să faceți de pe o zi pe alta treaba asta. Dar știu sigur, că găsiți loc la mulți alți doctori în specialitatea respectivă în câteva ore. Eu, de exemplu, am găsit la dermatologie, în intervalul dorit, dar am plătit suplimentar, evident. Și mi s-a părut ok. Pentru că am dispus eu de timpul meu și al medicului. La fel, am plătit suplimentar pentru că era profesor universitar. Și mi s-a părut ok. La fel, spun așa, anumite tipuri de abonamente funcționează pentru unii, nu și pentru alții. Restul sunt chestiuni contractuale la care nu pot să vă răspund.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!