Cât costă participarea la învestirea lui Trump. Și cât a plătit Liviu Dragnea

L-ați văzut pe Liviu Dragnea la o întâlnire amicală cu președintele Trump (de azi îi putem zice așa, cred). Întâlnirea dintre cei doi e parte a unei campanii de lobby pe care președintele PSD o duce cu inteligență. Dacă ai resursele necesare și contactele cu pricina, fix în această perioadă ajungi la masă cu președintele american.

Motivul este simplu: echipa lui Trump, dar în trecut și a altora, are nevoie de mulți bani să finanțeze diversele ceremonii de înscăunare. În speță, ar fi vorba de 75 de milioane de dolari, pe care oamenii lui Trump îi strâng în aceste zile de la diverși politicieni și afaceriști veniți să se legitimeze. Căci fix despre asta e vorba. Trump vinde imagine și favoruri ca respectivii să crească în respectabilitate în țările lor și-n afacerile lor, cu contactele pe care și le fac acum.

New York Times a publicat încă din noiembrie anul trecut un memoriu al republicanilor, care prezintă exact ce și cum vinde echipa Trump în aceste zile.

De la un milion de dolari în sus:

 • 4 bilete la un prânz oficial cu membri ai cabinetului și Congresului
 • 4 bilete la o cină privată cu vicepreședintele Pence și soția
 • 8 bilete la o întâlnire cu doamnele din ”prima familie”
 • 8 bilete la o cină la care își fac apariția Președintele Trump și vicepreședintele Pence
 • 8 bilete VIP la parad inaugurală și la ceremonia jurământului.

Între 500 de mii și un milion de dolari poți primi

 • 2 bilete la întâlnirea cu doamnele
 • 4 bilete VIP la paradă
 • 4 bilete la jurământ

Între 250 de mii și 500 de mii de dolari primești după cum urmează

 • 2 bilete la întâlnirea cu doamnele și cina cu lumânări
 • 4 bilete la paradă, concert și artificii
 • 2 bilete la bal
 • 2 bilete la ceremonia jurământului.

Nu o să continui lista, o puteți citi singuri așa cum este publicată de New York Times. Pe scurt, la fiecare învestire a unui președinte american, acesta este un fapt comun. Americanii fac un spectacol, dar și o afacere din toată povestea asta. Luxul, relațiile, diplomația și favorurile sunt toate de vânzare. Până a doua zi când sistemul instituțional își intră în drepturi. Sigur că legăturile create pot fi accesate, dar asta se întâmplă cât stai în limitele unui joc democratic, legal și financiar acceptabil. 

După fotografiile publicate de echipa Dragnea, cel mai probabil, vizita președintelui PSD ar fi putut costa peste un milion de dolari, dacă aplicăm grila de mai sus. Asta doar partea cu tichetele. Dar domnul Dragnea a beneficiat acolo și de o puternică activitate de lobby, ceea ce ar mai adaugă alte sute de mii de dolari. 

Nu este ilegal, imoral, poate, de ambele părți, dar așa se joacă politica la cel mai înalt nivel. Poate când se întoarce este întrebat cine a plătit nota. Sau câți sunt cei care au plătit nota. Ei ce primesc în schimb?

Esențial este până la urmă ce faci cu nodul de relații obținut și dacă le folosești în interes public. Fotografiile astea nu înseamnă nimic acolo, dar mult aici, în lupta cu Iohannis. Mai ales în aceste zile. Dragnea vrea să spună că în ciuda a ceea ce se întâmplă în țară, el este acceptat de partenerii noștri. Acum da, vedem după începutul mandatului lui Trump.  

 

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

Un comentariu la “Cât costă participarea la învestirea lui Trump. Și cât a plătit Liviu Dragnea

 1. darnu spune:

  Dacă domnul Tramp ar fi stiut cu cine dă mâna, si-ar fi retras-o. In orice caz, era mult mai bine dacă îsi spăla imaginea în țară, retragand cele doua ordonante de urgenta, care au acelasi scop: spălarea sa de păcate, iar cu banii cheltuiti în zadar (căci în America faptul e deja uitat, iar în România intervenția americană a scazut mult în sondaje) putea să cumpere ceva pentru spitalul de copii…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!