Zece lucruri de știut în Țara Hațegului

Am fost jumătate de săptămână în Țara Hațegului și am văzut și bune și rele. Și prima estimare este că statul nu e nici la jumătatea investițiilor făcute de privați, ba pe alocuri îi mai și încurcă. Cât despre obiceiurile turistului și pelerinului român, ele ne definesc încă o dată ca o națiune specială. Ce am văzut și ce am aflat.

1. Pelerinii de la Prislop vor să ajungă cu mașina până la mormântul lui Arsenie Boca. Cred că ar fi fericiți dacă s-ar ajunge la mormânt precum la McDrive. Nu vă mai spun că toți cei care refuză să se dea jos din mașină sunt tineri, au mașini noi și bune și uneori se iau la înjurat în blocajul general. Mi s-a părut absolut fabulos că printre mașinile pline cu oameni sănătoși, pe o ploaie torențială, o femeie cu un singur picior mergea în cârje ca într-un soi de demonstrație despre ce ar trebui să fie Prislopul.

2. Statul român, în speță CJ Hunedoara, încă nu s-a prins că poate bloca accesul auto la o distanță rezonabilă în niște parcări uriașe de unde lumea să meargă cu autobuze sau pe jos, ca la Sintra, în Portugalia. E mai bine să alerge polițiștii prin ploaie într-o încercare inutilă de a face ordine.

3. Biserica de la Densuș este cel mai frumos și ignorat loc cu putință. E o încărcătură istorică și spirituală care ar merita văzută de toți cei care trec pe acolo. Doar că e prost semnalizată, iar odată ajunși acolo nu e decât un vag panou să-ți explice de ce lăcașul care suprapune trei culturi e o minune. Măcar pentru picturile de secol XV și tot ar merita.

IMG_6644 IMG_6645

4. Este uluitor cum statul român a putut lăsa în paragină vreme de zeci de secole un loc precum Sarmizegetusa Regia. A fost nevoie de un nebun precum Vladimir Brilinsky ca să scoată orașul istoric la un liman. Omul s-a pus pavăză la toate nebuniile și s-a luptat cu toți miniștrii culturii să-i facă să înțeleagă că e nevoie de bani să faci ceva acolo. Iar acum locul arată bine. E frumos, e luminos și te cheamă să-l vezi. Și asta pentru că un om a crezut că este posibil. O să scriu separat de Vladimir Brilinsky.

IMG_6630 IMG_6643

5. Drumul de la Costești la Sarmizegetusa este în continuare o mizerie. 18 kilometri de rupt mașina, prin gropi, noroaie și în viitor printr-un șantier. Aparent, cineva se apucă de făcut drumul. Și atunci aș vrea să vă acolo mii de turiști care vor să-și vadă o parte de istorie.

6. Statul român trebuie să aleagă la Sarmizegetusa între rezervația naturală care protejează copacii frumoși din zonă și excavațiile arheologice. Problema trebuie să ajungă pe masa unui guvern care să spună ce-și dorește: recuperarea istoriei de sub copaci sau păstrarea unui areal de câteva hectare de pădure intactă.

IMG_6626

7. Merită să vedeți și Sarmizegetusa Ulpia Traiana ca să înțelegeți ce însemna civilizația romană. Locul arată bine, e refăcut, are un ghid scris bun și e foarte interesant pentru copii. Îi fac un deserviciu că scriu așa puțin, așa că mai bine mergeți acolo.

IMG_6637 IMG_6641

8. Castelul Huniazilor este ceea ce trebuie să fie. E refăcut, e conservat bine, geme de vizitatori, are și ghid audio și scris. E locul care se apropie cel mai mult de muzeele occidentale de acest fel. Locul este de neratat, mai ales dacă vii cu copilul în excursie.

IMG_6624

9. Are și Castelul hibele lui, dar astea țin de micile detalii pe care le înveți în timp. Dacă e aglomerat trebuie să știi cum să ordonezi coada, astfel încă să nu blochezi intrarea în Castel. Niciuna dintre ușile mici nu este semnalizată. M-am lovit cu capul de pragul de sus, măcar de trei ori. Și bonus, i-aș trimite pe toți angajații de sex masculin ai Castelului la toaletele turiștilor să vadă dacă e posibil anatomic să folosești pisoarele cu stând cu capul pe spate.

10. Românii învață să facă turism repede-repede. Am văzut locuri de cazare frumoase, cu dichis, cu un concept, cu patroni preocupați și care își petrec acolo ziua întreaga, oameni care știu că banii vin doar dacă-i muncești aprig zi de zi.

IMG_6628 IMG_6633 IMG_6642 IMG_6640

 

IMG_6623 IMG_6625

Imaginile sunt ale Alinkai.

 

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

11 comentarii la Zece lucruri de știut în Țara Hațegului

 1. alpe spune:

  E una din minunile de lângă noi, pe care am descoperit-o printr-o fericită întâmplare.

  Cu 6 ani în urmă, într-un început friguros de octombrie, am fost la cununia unor cunoștințe. Nu știam biserica la care trebuia să se oficieze slujba, deși trecusem cu mașina de multe ori pe lângă ea. Era cumva ascunsă de vegetație, încă destul de abundentă în acele zile de toamnă. Mică, albă, o bijuterie la exterior, dar mai cu seamă în interior. E cunoscută ca Biserica Teiul Doamnei Ghica. De la intrarea neobișnuită – un fronton susținut de 4 coloane –la picturile interioare, realizate de un pictor italian, după cum mi-a spus bunul părinte (devenit ghid prețios până la sosirea mirilor), totul e artă, migală, desăvârșire. Ca într-un ceremonial lumesc de primire a oaspeților, frații Ghica, Grigore și Alexandru, eternizați pe pereții bisericuței, te întâmpină de la primii pași. E casa lor, e casa Domnului, e casa noastră. Interiorul e intim dar și solemn, pare că te afli într-o găoace primordială : acolo s-au născut credința, frumusețea și binele ?
  Poate că da.

 2. Magdut Petru spune:

  Mai era de vazut Retezatu cu multele lacuri glaciare, cetati, castele si curti feudale, lacuri hidroenergetice, rezervatii naturale, geoparcul dinozaurilor, pesteri, avene, cascade, traditii si obiceiuri, mancaruri traditionale si multe altele. In Tara Hategului se poate vedea drumul omului prin istorie de la dinozauri pana in prezent. Romania nu are o alta zona atat de bogata in atractii turistice.

 3. Dan spune:

  Promovati astfel de locuri si lucruri frumoase, oameni gospodari si prin emisiunile televizate, mai lasati-o incolo de politica. V-as multumi si ca mine cred ca mai gandesc si altii.

 4. romanka spune:

  Asa este , atatea locuri minunate, dar noi vedem toata ziua cearta si hoti si mincinosi, incat ti e sila sa te mai uiti la TV.

  Lung concediu mai aveti…………, 🙂

 5. romanka spune:

  Cand reveniti la B1 ?
  A trecut cam mult de cand ati plecat.

 6. romanka spune:

  De ce mai exista bloguri, daca cei care intreaba acolo
  nu primesc niciodata raspuns?
  Pe B1 nu se procedeaza la fel. 🙂
  dvstra intrebati si primiti raspunsuri acolo,
  cum ar arata emisiunea daca nimeni nu v ar raspunde?
  Ar arata ca si p/aici . 🙂

 7. Catalin spune:

  Maine seara, la 22, reincepe emisiunea. Multumesc pentru interes:)

 8. Catalin spune:

  @romanka. Duminica seara, ca sa fiu exact.

 9. romanka spune:

  Mai reveniti la B1?
  …se simte lipsa dvstra !

 10. romanka spune:

  am scris fara sa citesc sus…
  maine deci…ma bucur…multumesc pt raspuns;
  cred ca jurnalisti cu suflet rar intalnesti..
  adica sa fie „si jurnalisti” si „cu suflet”. 🙂

 11. mihaelmarius spune:

  https://sfintiinugresesc.wordpress.com/2015/08/30/cuvinte-vii-hule-despre-reincarnare/
  in zona sunt 30 din 40 cele mai vechi biserici din romania – cui ii pasa? Cat espre boca –
  cartea” Cuvinte vii, pagina 271(carte preluata in “Talantii imparatiei“) – la capitolul “108 – Taina lui Ilie şi Ioan” – se “intreaba” despre reincarnare si contine hule in loc de raspunsuri, pe care le-ar fi putut da pana si copiii de la gradinita.

  Desi folosita – prin citare pe sarite – pentru a argumenta ca boca combatea reincarnarea, predica din 14 decembrie 1949 (blestematul an al caderii sale) este o hula de la un capat la altul.

  Analiza a fost facuta de parintele Gheorghe Anitulesei in luna mai 2015 aici :
  https://888adevarul8despre8arsenieboca8.wordpress.com/dreptul-canonic-ortodox/a-despre-ortodoxia-neindoielnica-a-credintei-celui-despre-care-se-trateaza/h-din-invataturile-pagane-scrise-ale-parintelui-arsenie-boca/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!