Voi ce alegeți între sănătate și educație? Eu știu

Să zicem că ești Cioloș. Și că-ți pică din cer 500 de milioane de euro cu care poți să mărești salariile, chiar într-un an electoral. În fața ta vine toată lumea și cu tot scandalul.

Ai sute de mii de profesori. Sunt plătiți cel mai prost din tot sistemul bugetar din România. Nu câștigă decât 1740 de lei pe lună, în medie. Ani de zile au fost lăsați la coadă, iar gradul de plecare din sistem este uriaș. Anual 34 de mii de oameni își găsesc altă profesie. Lasă locul unora mai puțin pregătiți, mai slabi și care au mai puțină grijă de copiii noștri. Ce faci?

Cel mai mare scandal al momentului este însă în sănătate. Zeci de ani, sănătatea a fost lăsată de izbeliște. Până la punctul în care a ajuns să pună în pericol viața oamenilor. Doar că medicilor numai ce le-a mărit un alt guvern salariile până la o medie de 3000 de lei pe lună. Nu e de ajuns pentru că mii dintre ei pleacă anual în străinătate. Ce faci?

Și apoi, în guvern, toți colegii tăi îți explică ce dezastru este în ministere, unde salariile sunt inegale. Iar oamenii sistemului nu vor să lucreze. Iar de acolo ți se trag probleme uriașe care împiedică guvernarea. Ce faci?

Te duci seara acasă, te iei cu mâinile de cap și încerci să-i dai de cap. Într-o țară imposibilă, șubredă și repede defăimătoare. Știi că în politică nu poți să mulțumești pe toată lumea. Ce faci?

Dacă ești premier alegi soluția cu impact maxim. Dai la sănătate, pentru că acolo se moare. Pentru că dacă faci un lucru bun acum s-ar putea să-l vezi imediat. Dai la funcționari pentru că altfel nu poți guverna. Și nu prea dai la profesori pentru că acolo mai ai timp. După atâtea generații, încă una poate aștepta. Și apoi aștepți reacțiile.

Dar tu ce-ai face? Dacă acestă decizie e la tine cui ai da?

Eu o să răspund așa. Problemele complicate au răspunsuri complicate. Cred că prioritatea acestei nații ține de de educație. Cred că partea proastă din România de azi ține de o educație precară. Ține de lipsa ferestrelor minții și a antrenării gândirii. Lipsa de morală, de etică, corupția înrădăcinată, toate vin de la o lipsă de educație profundă.

Cred  că dacă acest sistem ar funcționa, recursul nației la valorile trecutului, la conservatorism, la deciziile subcorticale, ar fi mult mai rar. Cred că educația este cea care ne deschide granițele, ne ajută în alegerile noastre, fie ele personale sau politice. Educația oprește sărăcia, bigotismul, furtul și drumul către răsărit. Valorile lumii europene vin din educație.

Până și spălatul pe mâini și sportul care te feresc de spitale vin de la educație. Este singurul nostru numitor comun. De asta, după acestă nouă așezare, prioritatea anilor următori nu poate fi decât una: educație, educație, educație.

Dați-le salarii, fonduri, construiți școli. Prețuiți copiii și profesorii și poate peste 20 de ani nu o să ne mai omorâm între noi.

Foto de aici. Dar poate urmăriți li playlistul de acolo.

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

Un comentariu la “Voi ce alegeți între sănătate și educație? Eu știu

  1. Mihai Rebenciuc spune:

    corect ……educatia este mereu cenusareasa in societate …..dar ea da nastere la toate !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!