Vlad Voiculescu: ”sistemul sanitar este o mlaștină”. Mai speră cineva?

Vlad Voiculescu este tipul de ministru pe care îl vrei în România. Cunoaște sistemul sau mai ales neputințele acestuia și este dipus să dea o mână de ajutor. Vorbește fără ocolișuri și nu e teamă să spună care sunt problemele majore ale lumii pe care trebuie să o diriguiască.

A apucat să dea drumul la câteva programe și sper să văd și măcar un spital din alea cu care suntem amenințați de 20 de ani. Și sunt sigur c-a călcat pe câteva bătături după virulența și densitatea atacurilor la care este supus. Mai ales că spune c-ar vrea să meargă  mai departe.

Ieri, Vlad Voiculescu a fost la Digi 24 la emisiunea ”În fața ta”, realizată de Florin Negruțiu și Claudiu Pânadru. A dat răspunsurile corecte, cele așteptate. Pentru că, da, răspunsul la șpaga din spitale este o salarizare decentă. Pentru că, da, nu ai ce să spui ca ministru, dacă o persoană, după o operație îi mulțumește medicului. Au fost întrebări grele la care a dat răspunsuri cinstite.

Și a mers așa până la final, când a caracterizat sistemul medical românesc într-un cuvânt: ” o mlaștină”. Și aici ne despărțim.

Pentru că, da, este posibil: prea multe și prea dese cazuri în ultimele luni când am dat greș. Sau când sistemul a dat greș. Prea multe morți care puteau fi evitate, prea mulți microbi, prea multe cazuri de șpagă, prea multe erori, prea multe răspunsuri arogante și prea puține medicamente.

Ne-am obișnuit cu toate ca un jurnal zilnic al morții prea devreme în România. Vorbim numai despre asta și aproape îți este frică să mai duci pe cineva într-un spital din România. Am intrat într-un cerc vicios al răului și pare de neoprit.

Dar asta pentru că în fiecare zi uităm că pe lângă toate astea mai sunt doctori de ispravă. Uităm că sunt pacienți care trăiesc sau care supraviețuiesc miraculos. Nu mai vedem că sunt oameni care stau cu orele în săli de operații și fac minuni. Și uităm să spunem că unii aleg să se întoarc acasă, în ciuda tuturor.

Cu o lună și jumătate în urmă, un prieten a avut un accident de mașină. L-au resuscitat o oră și jumătate. A fost în comă zile la rând, dar azi trăiește și este acasă. Și e bine. Este tânăr și puternic, dar cred că undeva trebuie să le mulțumească unor medici.

Nu este singurul. Sunt convins că fiecare dintre voi, lângă o nenorocire, poate pune și numele unui medic care a făcut o minune. Sunt convins că fiecare dintre voi are cui să-i mulțumească măcar o dată pentru cineva din familie.

Domnule ministru, România este rea, România este complet lovită și nu seamănă cu ceea ce ne-am dorit noi. Corupția, delăsarea, lipsa profesionalismului ne-au îngenuncheat. Dar ce-am făcut este să merge mai departe și să ne păstrăm speranța. Nu puteți vorbi la nesfârșit doar despre esența răului. Trebuie să puteți construi de undeva, trebuie să găsiți o bază solidă și curată. Și tocmai asta nu faceți

Căci dumneavoastră trebuie să reclădiți speranța pentru fiecare dintre pacienți, dar și pentru medicii buni care își fac treaba de zi cu zi în această ”mlaștină.” Este parte din mandat.

 

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

Un comentariu la “Vlad Voiculescu: ”sistemul sanitar este o mlaștină”. Mai speră cineva?

  1. Dana Scumpu spune:

    Situație grea. Neîncredere, dezorientare, o mare neputință. Nu e totul sa vrei, desi e foarte important, trebuie sa ai cu ce si cu cine. E un sistem malign, cu metastaze multiple. Ce faci întîi?! Iradiezi – sau poate extirparea e prima miscare?! Exista un protocol pt asa o boală de sistem, sau trebuie sa-l pui tu la punct? Materialul e putred, cumva trebuie sa-l protejezi pentru ca risti sa se destrame. Toți avem nevoie de el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!