Un milion de absențe pe semestru. Mult sau puțin?

Situația este de la Constanța. Iar milionul de absențe este doar dintr-un semestru de școală. Mai puțin de jumătate sunt motivate. Ar fi cam 12 700 de absențe într-o zi, cam la 110 mii de copii. Calculul făcut de ProTv arată că în jur de trei clase ar fi goale în fiecare zi.

Situația nu este o noutate. La București într-un an, au fost șapte milioane de absențe la 240 de mii de copii. Asta înseamnă că fiecare copil a avut 28 de absențe într-un an. Prietenii cu care am stat de vorbă îmi spun că este absolut onorabil. Și că noi prin clasa a 11-a sau a 12-a am avut în jur de 100 de absențe. Așa că nu ar fi dramatic. Am însă un semn de îndoială.

1.În toți anii din urmă, învățământul ar fi trebuit să ducă la scăderea numărului de absențe. În continuare, școala nu este atractivă pentru foarte mulți copii și părinți. Ca și pe vremea mea, mulți au sentimentul că se pot face lucruri mai interesante în afara orelor.

2. Acest număr de absențe se înregistrează în condițiile în care în școlile ”civilizate” sunt puse la punct sisteme prin care nu poți să ieși din școală. În liceele din centru nu există ideea că o poți tăia de la școală ca pe vremea noastră. Poliția face razii în baruri, există cataloage electronice accesibile pentru părinți, chiulul nu mai este chiar fun.

3. Bănuiala mea este că absențele apar în școlile ”defavorizate”. Lucrul acesta este întărit de faptul că statul a retras la începutul acestui an școlar ajutoarele pentru 37 de mii de copii, care au avut absențe anul trecut. Retragerea se face la 20 de absențe nemotivate.

4.Venitul la școală este o chestiune de opțiune personală. În familiile care pricep de ce este necesară școala, participarea la ore nu va fi niciodată o problemă. Problema apare în zonele sărace și nu face decât să perpetueze acest lucru.

5. Comisia lui Iohannis poste să pună acest punct ca o prioritate în lucrările sale. Cum îi faci să-și dorească să vină la școală, dincolo de stimularea cu bani?

Astea se pot schimba în măsura în care într-adevăr clasa politică își dorește să rezolve această problemă. Căci o pătură de needucați absenți este mult mai utilă decât toți ceilalți.

 

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!