Uimitorul caz al fabulosului domn Vâlcov

De câteva zile câțiva procurori și polițiști ai DNA fac ceva muncă de meșeșugar prin județul Olt. Ba mai sparg câțiva pereți prin unele locuințe ca să găsească câte un Picasso mic, și un Grigorescu mediu, ba deschid în secret cavouri cu morți falși să vadă dacă nu cumva pe acolo sunt îngropați bani cash. Iar ăst timp, un seif cu lingouri și câteva sute de mii de euro este plimbat conspirativ prin satele din Subcarpați până pică în mâna procurorilor. Trebuie să recunosc că așa film nu am văzut de la Florin Piersic. Doar că împricinatul Vâlcov, posesorul ascunselor averi, nu e chiar haiduc, e zapciu de-a dreptul. Iar comportamentul său e mai degrabă unul de acum două sute de ani, al unui boier fanariot. Doar că domnul Vâlcov și noi trăim într-un stat cât de cât așezat, care mai are și instituții. Iar de aici mie îmi rezultă câteva observații și unele întrebări:

1. Cele 94 de tablouri puse la un preț mediu de 30 de mii de euro și cash-ul găsit duc averea lichidă  a domnului Vâlcov la măcar 3 milioane de euro. Fostul primar al Slatinei, rezultă din presă, are și imobile, hoteluri sau restaurante. Ba chiar și cimitirul de care îi vorbeam i-ar aparține. Pentru că a încercat să o acundă, prezumția mea este că sursa lichidităților este ilegală. Domnul Vâlcov a fost primar opt ani la Slatina. Cazul său ne arată câți bani poți să faci într-o funcție nu foarte înaltă în țara asta și de ce se bat băieții ăștia la nesfârșit  ca să lucreze la stat.

2. O astfel de sumă cash nu se poate aduna decât din multe firicele. E nevoie de cotizațiile multor companii, de un sistem extins, de o rețea pe care să o știe mulți oameni. Nimeni nu a suflat o vorbă vreme de opt ani cât Vâlcov a fost primar. Semn că afacerea a convenit multora. Aș vrea să nu cred că a existat o sesizare la DNA și nu s-a întâmplat nimic pentru că Vâlcov era la PDL.

3. Avem un organism care e praf în țara asta: Oficiul pentru Combaterea Spălării Banilor. Tablourile au fost luate la licitație cu cash. Multe dintre ele au costat peste zece mii de euro. Automat se putea verifica sursa și provenineța banilor. În 94 de situații nu s-a întâmplat.

4. În 2011, pe numele domnului Vâlcov a apărut un denunț public, atribuit viceprimarului Dan Bălășescu. Era prezentată o listă cu bunuri atribuite primarului. Case în România și Europa: la Bruxelles, Como, Strassbourg, Crans Montana, o listă nesfârșită de averi. Bălășescu a negat imediat că el este autorul listei. O informație de acolo seamănă însă cu ce se întâmplă: și anume că în peretele unei case se află zidite niște valori. Cineva știa ceva, dar nu știa exact. În orice caz, să pui tablouri în pereți e operațiune care necesită ceva pricepere și care lasă urme. Nici după această poveste, nu pare că vreo instituție a mirosit ceva. Domnul Vâlcov a fost atât de sigur pe el, chiar și după povestea asta, că nu a mai schimbat ascunzătoarea.

5. A avut încredere în oamenii care l-au ajutat. Să ascunzi tablouri în pereți, bani în cavouri, să pui la cale operațiuni de natura celor descrise de DNA necesită o rețea de oameni de încredere. Câțiva ani, nimeni nu l-a dat în gât, semn că au fost câștiguri mari și că operațiunea mergea ceas. Dar bănuiala mea este că au fost unse și multe instituții. Și că, în primul rând, domnul Vâlcov a strâns pentru partid. Întâi pentru PDL, iar apoi pentru PSD. Și că acestea l-au luat în brațe și apărat pentru că aducea mult.

6. Nicicând nu am văzut DNA-ul să-și deschidă muzeul de așa manieră. Sunt curios la Vanghelie sau la Cocoș ce or fi găsit? Dar la Udrea? Cred însă că ceea ce-au găsit la Vâlcov a fost atât de spectaculos, încât au simțit nevoia să împărtășească. Oricum, după toată povestea asta, nu o să mai întrebe nimeni de ce l-au luat acum, că de ce așa târziu. Nope, s-a terminat. La cazul Vâlcov ne uităm ca la telenovelă.

7. L-am văzut pe Darius Vâlcov într-o înregistrare de prin 2010 în care călca în picioare un întreg Consiliu Județean. Nimeni nu a protestat, semn că Vâlcov avea în spate și o forță mai importantă decât banii. Oare Bercea care se laudă că i-a dat niște bani știe ceva?

7. Domnul Vâlcov a picat în momentul în care a schimbat nivelul. A intrat într-o zonă în care a ajuns în bătaia radarului și aici nu mai ține maniera asta de a face politică. Dacă stătea la locul lui mai rezista doi-trei ani. Acum, toată lumea și-a învățat lecția și nimeni de tipul ăsta nu o să mai vrea funcții înalte. Vezi de ce nu l-a găsit Ponta decât pe Teodorovici la Finanțe. Fostul ministru a știut însă la ce riscuri se expune și a vrut să meargă pe burtă. S-a profilat ca tehnocrat și a crezut că scapă. Recent, i-am luat un interviu și nu i-am înțeles refuzul categoric repetat că nu discutăm politică. Semn că la vârf, încă există reflexul negocierii, credința că, dacă nu te pui rău cu președintele, poți scăpa.

8. Există însă și un lucru pe care-l apreciez. A cerut ca arestarea-i să-i fie judecată de un magistrat, nu de Parlament. Ceea ce, după toată povestea asta, e ceva.

 

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

5 comentarii la Uimitorul caz al fabulosului domn Vâlcov

  1. laurentiucat spune:

    – blaga, tehnologica radion, vreo 80 de mil de euro…3,5 mil euro garantii restituite…
    -de ce s-ar angaja unu sa gestioneze ca ministru de finante zeci de miliarde de euro anual, sa fie terfelit in presa si sa riste sa se compromita pe veci ptr 1000 de euro pe luna? si un profesor universitar castiga mai bine. paun ala de la ase care cica e portdrapelul dreptei castiga peste 12.000 de lei pe luna de la stat.
    – eu consider ca e o mare balaceala asta cu arestarea preventiva a parlamentarilor. iar ce face dna-ul si presa acum e doar circ. pana la urma ue ala de e ales nu se reprezinta doar pe sine ci cateva zeci de mii de voturi si de ex eu nu vreau sa-mi fie arestat parlamentarul decat doar daca se apuca sa iasa in strada cu toporul.
    ptr ca intre un dna, sri si o justitie care pana acum au avut batista pe tambal si nici azi nu se stie ce hram poarta cu adevarat si un parlament ales si la vedere, aleg sa-i dau ultimului macar o capacitate de discernamant adecvata.

  2. violeta spune:

    Domnule Striblea, de ce nu va intrebati ce avere ar putea avea premierul, Dumnezeu Socru, de pilda. Valcov a strans in opt ani averea Ilie Sarbu ar trebui sa aiba de trei ori mai mult. A acceptat sa fie ministru la finante sub santajul lui ponta. Ca doar l-ati avut in fata. Nu ati indraznit sa ii puneti macar o intrebare profesionista. Sova nu va da fiori?

  3. Altceva as sublinia eu (ce ai zis tu la punctul 7, ma rog, punctul 8, ca tu ai pus 7 de 2 ori). Eu cred ca de asta a plecat, crezand ca in Parlament e mai sigur. Nu cred ca a schimbat nivelul, cred doar ca a stiut ce a facut si a crezut ca e mai sigur daca ajunge Parlamentar.

  4. Mihai Escu spune:

    Perfect de acord. Dar nu l-as credita cu prea multa demnitate pentru cererea din parlament deoarece varianta onorabila cu adevarat era demisia. Ba chiar consider aroganta cererea de ” votati ca altfel demisionez”. Si as mai comenta un fapt: la Udrea nu s-a facut perchezitie ! E adevarat ca riscul era, conform IQ-ului cam scazut al „doamnei” sa apara cine stie ce expozitie. …

  5. Gabriela spune:

    De 25 ani se fura in tara asta pe toate palierele.E limpede pentru toti de ce se „inghesuie ” pe listele electorale, dau bani chiar stiind ca ii vor recupera inzecit.Sunt convinsa ca averi ca si a lui Valcov mai sunt f.multe.Pe mine ma innebuneste tupeul parlamentarilor care-si fac legi doar pentru ei (ultima fiind propunerea lui Serban Nicolae).L-am auzit la dvs.in direct cand se explica zicand ca aceasta lege a facut-o ca urmare a „framantarii” populatiei,ca aduce clarificari, ca noi chiar nu dormim noaptea de grija catuselor si arestarilor demnitarilor.Uita domnii parlamentari care sunt prioritatile cetatenilor:
    -modificarea Constitutiei (scoaterea imunitatii);
    -reducerea numarului de parlamentari;
    -legea finantarii partidelor;
    -o noua lege electorala.
    Astea ar trebui sa fie pe agenda Parlamentului dar ei nu au timp ca trebuie sa discute daca incuvinteaza arestarea si sa-si face legi de scutire de arest si anulare de incompatibilitate.
    Va rog sa le reamintiti in fiecare seara care sunt punctele agendei cetatenesti.Desi cred ca va trebui sa iesim in strada si sa-i alungam cu pietre din Parlament ca sa scapam de ei.Nici DNA-ul si nici Justitia nu va putea sa actioneze ca ei isi fac legi ca sa se ascunda.Ce ne mai ramane de facut?In ce tara traim?Chiar trebuie sa emigram?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!