Sper că nu aveți teme zilele astea

N-am mai văzut o seară de marți fără teme de când eram mic, cum s-ar spune. M-am bucurat să-mi văd copilul făcând pur și simplu ce vrea el în casă, experimentând chiar noțiunea de joacă. Mi-a părut rău că nu am eu timp să stau cu el. 

Lipsa asta de teme nu se datorează recentului Ordin de Ministru care stabilește noua durată a temelor la două ore. Cred că nici a avut timp să intre în toate școlile. E o coincidență cu mini-vacanța de 1 Decembrie. Dar m-am bucurat. 

Luni am stat de vorbă la DigiFM cu secretarul de stat de la Educație, Monica Anisie. Am rugat-o să ne explice cum va funcționa ordinul acesta.

Pe scurt, profesorii nu mai pot da mai mult de două ore teme la gimnaziu și liceu. Nu mai mult de  o oră la ciclul primar. Și nu ai voie să dai teme la clasa pregătitoare. Da, profesorii vor trebui să vorbească între ei. Adică să colaboreze. Și de unde știu dacă se respectă termenul? Aici, ministerul se bazează pe voi. Și până acum existau reclamații  la minister și inspectorate privind durata temelor. Sunteți invitați să o faceți și acum.

Și răspunsul meu la câteva întrebări.Pentru că deja am văzut critici de la unii părinți și foști elevi. 

Se va învăța mai puțin?

Posibil, dar se va învăța ce trebuie. Tonele de exerciții, repetări și alte automatisme, au tendința să se șteargă în timp. Am făcut sute de exerciții în viața mea și nu mai știu nimic.

Vor fi elevii mai slab pregătiți?

Nu cred. Pentru că nimeni nu te obligă să nu înveți. Reglementarea se adresează profesorilor, nu elevilor, pe care nu-i împiedică nimeni să lucreze suplimentar.

Cum se mai face performanță?

Școala nu face performanță în primul rând, școala se adresează tuturor. Cei care doresc performanță pot lucra suplimentar laolaltă cu profesorii lor și în cuantumul în care doresc. Tema nu va mai fi însă cea care face diferența între copii.

De ce era necesar?

Pentru că mai sunt și alte lucruri în viață. Pentru că un copil sau adolescent trebuie să ai timp și de sport, de pasiuni, să se joace sau să iasă afară din casă. Viața trebuie să fie echilibrată și frumoasă. Vor munci toată viața de li se va acri. Nu trebuie să o facă acum mai mult ca mine sau ca tine.   

 

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!