Mi-a scris o mămică la un articol mai vechi și am decis să public acest comentariu ca să-l vadă toată lumea. Nu-i dau numele, că nu l-a trecut, dar cred că poate fi oricare dintre numele celor care au copii la școala publică din România:
Va rog sa nu abandonati subiectul. Acest caz, “cazul Blandu”, nu este singular. In fiecare scoala, cel putin in Bucuresti, parintii platesc fondul scolii, fondul clasei (din care se cumpara cadouri pentru profesori), se repara diverse lucruri in clasa, se cumpara casetofoane, video-proiector, etc. asta in conditiile in care invatamantul este gratuit.
“Mafia manualelor”, de care vorbeste toata lumea, continua. Suntem obligati sa cumparam manuale si auxiliare. Programa este foarte incarcata cu multa informatie si multe ore (am copilul in scoala Maria Rosetti si are 6-7ore/zi plus lectii 2-3 ore/zi =munceste mai mult decat un adult -clasa a VII-a).
Am scris acum cativa ani la MEN si atept si acum raspuns. Singura noastra speranta este presa. Stiu ca aveti in zilele acestea “subiecte fierbinti”, dar nu uitati si de problemele din invatamantul romanesc. Au distrus cu buna stiinta invatamantul si au facut o afacere din el pe spinarea a multor generatii de copii, copii care sunt pierduti acum.
Este probabil cea mai succintă relatare despre școala românească. Și cea mai bună. Școala românească este privatizată la modul propriu, deși este publică. Înainte de a primi acest comentariu m-am uitat o seară întreagă pe noul regulament școlar, care a intrat în vigoare pe 15 ianuarie. Am vrut să scriu despre modificările de acolo, dar m-a apucat o lehamite când am citit capitolul referitor la comitetul de părinți. Acolo se scrie în detaliu că părinții pot contribui la fondul clasei, pot atrage sponsori, pot face donații atât bănești, cât și materiale. În orice caz se pot gospodări cam cu tot ce au nevoie pentru buna funcționare a școlii. Două lucruri nu sunt scrise acolo. Întâi că este interzis ca banii respectivă să fie atinși sau îndreptați către profesori, deși într-un regulament din 2005 acest lucru era prevăzut expres. Și al doilea, nu se instituie sau se numește nici un tip de control asupra acestor bani.
E constatarea unei realități pe care în acest moment nu o mai poate îndepărta nimeni: școala românească s-a privatizat. Dar nu în mod clar, definitiv, ca o societate comercială transparentă care oferă îvățământ. E o privatizare originală cu efecte perverse.
1. Desparte școlile în funcție de puterea părinților. Avem școli bogate și sărace. Calitatea învățământului diferă, accesul multor copii săraci la carte bună e limitat.
2. Școala românească e plină de bani negri și mereu susceptibilă de corupție. Abundă situațiile jenante și penibile, iar forma asta de finanțare îți ține copilul prizonier. Dacă nu dai, crezi că va fi neglijat. E posibil chiar să fie așa.
3. Se construiesc ierarhii false. Sau măcar există temerea pentru acest lucru. Să nu ne ascundem: învățătorii, diriginții știu exact cine și cât dă. Copilul respectiv va fi favorit. Contribuțiile mai mari aduc favorizări.
4. Finanțarea reală a sistemului privat, obligatorie prin lege, va întârzia încă mulți ani buni. Cum să ai tu curaj să dai bani la o școală privată? Îți vor sări în cap toți părinții care cotizează la școala publică că nu le-ai rezolvat problemele.
5. În unele situații, o parte din bani se duc direct la cadrele didactice. Un salariu în plus, pentru o breaslă prea prost plătită. Așa apar diferențele între oameni care fac aceeași muncă.
Altminteri, salut faptul că măcar ne asumăm oficial situația: nu suntem capabili să finanțăm școala așa cum ne-am dori.
(ilustrație shutterstock)
Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!
Trecem mult prea usor peste problemele scolii romanesti ignorand un lucru evident: copii care intra acum in scoli ne vor plati noua pensia. Este adevarat, salariile sunt mici in invatamantul preuniversitar. Dar sunt si profesori care te cantaresc, te socotesc si aproape iti spun in fata cat te costa ca sa nu ii dea copilului in cap si sa-l traga la fund. Si nu este nimic de facut! Daca incerci sa discuti, sa ai o opinie, cel ce are de suferit ete copilul. Presa nu face nimic, pentru ca nu este de interes si nimeni se gandeste, inca, la pensia de peste ani.
Stimate domnule Striblea,
Dati-mi voie sa nu mai cred in subfinantarea sistemului. Dumneavoastra, ca jurnalist, va rog sa cereti, printr-o scrisoare adresata unei primarii din Bucuresti, fondurile alocate catre scoli. O sa observati ca s-au alocat fonduri pentru reparatii scoala, dotari si inclusiv creta. Ce se intampla mai departe cu aceste fonduri, nu stim. Cert este, ca noua parintilor, ni s-au cerut bani pentru aceste lucruri. (vorbesc de scolile din Bucuresti, s-ar putea ca alte scoli sa fie subfinantate). In legatura cu salariile profesorilor, hai sa ne gandim un pic. Un invatator lucreaza aproape 4 ore /zi. (aproape, pentru ca mai sunt ore de sport, religie, engleza, ore pe care copiii le fac cu alti profesori). Salariul este raportat la numarul de ore lucrate. Ca sa nu mai vorbim si de vacante. Dumneavoastra lucrati 4 ore/zi? Aveti vacanta 3 luni? Eu cred ca nu. Si se stie bine ca profesorii isi rotunjesc salariile: dupa terminarea orelor de curs invatatoarele incarca in masini cate 10 copii si pleaca catre after-school,(cu prima ocazie o sa fotografiez acest proces pentru ca nu e normal ca 2 copii sa stea pe scaunul din dreapta sofer si restul, claie peste gramada), iar profesorii dau meditatii.
Va rog sa faceti aceasta ancheta in privinta fondurilor, pentru a spulbera acest mit al „subfinantarii sistemului”. Presa este a patra putere in stat, si de aceea va rog sa faceti aceste demersuri pentru ca trebuie sa oprim distrugerea sistemului de invatamant (ce a mai ramas din el) si implicit a copiilor nostri.
Multumesc,
http://omul-revoltat.blogspot.ro
Marculescu Monica este tipul de parinte care vrea sa primeasca, dar nu ofera macar respectul cuvenit celor care au educat-o, si ii educa copii.
Stimata doamna, nu va convine sistemul scolar, luati-va copii acasa si educativi-i / instuiti-i singura !
Exista doua posibilitati: ori sunteti cadru didactic, ori sunteti un parinte care o „mangaie” pe „doamna”, asta ca sa ma exprim politicos. Daca afirmati ceva e bine sa veniti si cu argumente. Dvs. va convine sistemul scolar? Este totul bine si frumos, iar copiii iau bacul. Asta cu luati-va copiii si educati-i singura este solutia care „rezolva” toate problemele din invatamant. Si, in legatura cu respectul, vi se pare ca d-na invatatoare Blandu a fost respectoasa cu parintii? S-a purtat civilizat? Aceasta doamna ne educa copiii.
Doresc sa primesc dreptul de a-mi educa copiii in aceasta tara si de aceea platesc taxe si impozite. Nu-mi da nimeni nimic degeaba.
Va rog sa respectati dreptul la opinie, asta daca este sa vorbim despre RESPECT.
http://omul-revoltat.blogspot.ro
Buna ziua!
Consider ca totul porneste de la un sistem gresit.
La noi in clasa nu se mai cere fond de rulment pt a nu supara anumiti parinti. Prin urmare doamna invatatoare cumpara din banii dansei tot ce are nevoie fara a cere de la parinti suma cheltuita. Nu prea inteleg eu ce aloca statul fiecarei scoli in parte daca femeia asta isi cumpara singura hartie pt xerox, cartoane colorate, creta, etc. Nu am stiut ca face asa pana intr-o zi cand fetita mea mi-a povestit. Am vorbit cu alti parinti si am inceput sa ducem din cand in cand creta, dezinfectant pt maini, hartie pt xerox, servetele. La ultima sedinta ne-a spus ca vrea sa faca cu ei origami dar nimeni nu a intrebat daca ii trebuie hartie. Asa suntem noi romanii. Vrem cat mai mult si cat mai bine dar sa nu ne implicam deloc ca ” nu este legal „. Cum a inceput scandalul cu fondul de rulment cum am gasit o portita de scapare. Cum sa avem copii destepti daca nu au conditii la scoala sau daca acasa stau la televizor ori in fata blocului? Din punctul meu de vedere totul este gresit pornind de la Minister.
Vreau sa mentionez ca nu sunt cadru didactic si nici ” un parinte care o mangaie pe doamna”. I-am spus doamnei ca duc cand pot si ce pot ca sa le fie bine la clasa cu conditia ca fetita mea sa fie notata corect. Daca merita insuficient atunci asa sa-i dea. Si chiar a luat un insuficient cand intr-o zi la ora a refuzat sa citeasca.
O zi frumoasa!
Madam Marculescu , absolut intamplator te stiu din Scoala 10.
Nu-mi explic insa un lucru si anume: De cand tot te consideri un parinte revoltat, ce ai facut pentru clasa copilului tau din suflet, fara sa iti ceara cineva s-o faci?
Tot ceri si ceri si ceri sistemului , prost ce e drept, dar tu ce faci….in afara sa dai cu pietre? In ce o priveste pe Doamna Blandu, ai avut vreodata curiozitatea sa vorbesti cu un parinte normal din acea clasa? Incearca totusi!
Copiii sunt viitorul acestui stat – faptul ca ai ajuns sa cresti un copil pentru viitorul acestui stat e cel mai patriotic lucru pe care il poate face un bun roman. Problema e ca acest stat nu realizeaza acest lucru, si prin asta includ si cadrele didactice. In aceasta tara copiii nu sunt stimulati si ajutati, nu sunt respectati – mai degraba speriati, inrolati, inregimentati. Sistemul de invatamant pute a dezastru. In tarile civilizate copiii sunt viitorul si scoala e locul unde sunt slefuiti, locul unde raul nu este permis – daca vreti, locul unde esti pregatit pentru o societate civilizata. Pregatirea implica angrenarea si a parintilor. Copiii sunt incurajati sa viseze, sa aspire sa simta spiritul liber de gandire. Aici in Romania, dupa cum am mai spus, copiii sunt inregimentati intr-un sistem bolnav unde numai cine esti dicteaza directia pe care copilul o urmeaza – in nici un caz talentul, gandirea, calitatea, visul copilului. Cadrele didactice sunt, ca tor sistemul bugetar, e plin de diplome luate pe spagi, ceea cespune enorm de calitata pregatirii pedagogice. Pana cand copiii si parintii nu vor fi apreciati de catre stat la valoarea reala ce o reprezinta pentru viitorul acestui neamului, Romania nu se indreapta decat inspre pieire.