Școala în care îți mor copiii cu zile

Școala 141 din Capitală putea să fie locul unei tragedii. Tavanul de pe un întreg hol a căzut. Numai Dumnezeu a făcut ca acolo să nu fie niciun copil. Numai Dumnezeu a făcut ca prăbușirea să aibă loc în perioada în care copiii nu sunt la școală, deși patru dintre ei se aflau în preajmă. 

Și să-i mulțumim lui Dumnezeu pentru această doză de noroc pentru că atunci când vine vorba de responsabilii de această situație, avem o doză sănătoasă de ghinion. Iată de ce.

La scurt timp după prăbușire, primarul de la sectorul 5 a chemat presa să-i arate imagini care să ateste că nu era nimeni în preajmă. Iar imaginile îți arată grozăvia momentului. Îți dai seama că dacă ar fi fost zi de școală, acolo era o catastrofă. 


 

Apoi, toată lumea s-a pus pe mințit. Întâi, atât școala cât și Inspectoratul ne spun că nu au fost copii în școală A fost o speculație. Am vorbit cu directoarea unității de învățământ și mi-a spus că nu era niciun copil în școală, pentru că în această perioadă se desfășoară programul “Școala altfel”. Nu a fost nimeni rănit și nimeni nu a suferit nicio intoxicație cu praf”. 

Există doi martori care spun altfel. Întâi un profesor din școală. ‘ In momentul in care a cazut tavanul erau 4 fete, un baiat si o invatatoare in clasa langa care a picat tavanul. O nenorocire … sunt profesor aici, e cu mucegai pe pereti, groaznic.” Apoi un părinte “Am copil aici, se faceau ore inclusive azi cand a cazut tavanul.” 

Niciunul dintre cei vizați nu vor să spună de când ține situația asta. Puținii părinți care au vorbit cu televiziunile spun c-au făcut sesizări de ceva vreme. Școala stă să cadă și pe din afară, după cum se văd imaginile de la ProTV. Cei de la Casa Jurnalistului au găsit imagini care arată clar că situația este veche.

scoala 141 2

Dar cea mai tare imagine este pusă de un cetățean, Mircea Grecescu la alegerile din 2016. Pe 11 decembrie el era observator în școală și se minuna de ce vedea, prin comparație cu biserica de peste drum.

scoala 141

Nu-mi place comparația, dar nu am vrut să modific ideea omului.

Și în fine, minciuna finală. În comunicatul de la Inspectorat ni se spune că școala era programată la reabilitare în această vară. ”Este de menţionat faptul că unitatea de învăţământ este programată de către Primaria Sectorului 5 şi Consiliul Local al Sectorului 5 pentru a intra în reabilitare, începând cu vacanţa de vară a elevilor.” 

Știți cât de simplu este de demontat treaba asta? Seara trecută, CL al Sectorului 5 a făcut o rectificare de buget prin care a acordat 3,9 milioane de lei pentru reparația școlii. Rețineți: rectificare. Asta înseamnă că pentru școală nu existau acești bani. Înseamnă că de abia acum au alocat niște fonduri, când situația a devenit dramatică. 

Atenție. Un ONG, Funky Citizens a descoperit că școala figurează ca reabilitată pe hârtie, cheltuilelile fiind de 3,6 milioane de lei, undeva în anul 2010. Conducerea școlii a rămas siderată când a auzit de povestea asta

Cu ceva vreme în urmă, o fetiță murea în haznaua unei școli din Dâmbovița. Școala în care se moare în căcat devenea atunci un simbol al României. Am făcut o listă în care copiii din România mureau absurd la școală. Trei ani mai târziu nu cred că s-a schimbat ceva. 

De data asta nu a murit nimeni, dar ar fi putut să fie zeci. În acest timp, mâncătorii de căcat ai zilei sunt preocupați de grațiere, de SIPA, de ordonanțe care să le scape curul. Iar când România adevărată le dă peste bot fug din colț în colț. Maeștri în perdele de fum, în scuze și minciuni, în inventarea unor dușmani sau vendete politice, habar nu au să administreze o școală și te lasă să mori cu zile. Sau poate te scapă dacă e ceva de furat. 

Nu am reușit să aflu care este firma de a făcut reabilitarea. Ce contracte mai are? Câte școli a mai făcut? Sunt în siguranță copiii de acolo? De ce nu s-a dat curs sesizărilor părinților? De ce se întâmplă asta într-un cartier sărac al Bucureștiului?

Întrebări care vor trece neobservate pentru că nu a murit nimeni. Nu cred, însă, să existe mizerie mai mare decât să ignori viața unor copii. Fiecare dintre noi ne trimitem copiii la școală zilnic și nici nu putem concepe că li s-ar putea întâmpla ceva de genul acesta. Iar dacă se întâmplă ceva, așteptăm măcar să știm adevărul. Dar voi nu sunteți în stare nici măcar să vă uitați în ochii noștri. 

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

Un comentariu la “Școala în care îți mor copiii cu zile

  1. Avatar mircea grecescu spune:

    in all fairness, eu am fost doar la vot, n-am fost observator 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!