Tomas Ryde: ” România merge la Rio ca o țară mândră și puternică”

Tomas Ryde este un tip care funcționează ca un ceas. Știe exact ce va face în zilele și orele următoare. Și mai ales de ce. Turneul pre-olimpic din Norvegia, de fapt rezultatele sale, nu au încântat pe nimeni, așa că Tomas a dat câteva explicații pentru site-ul FRH.

I-am trimis și eu câteva întrebări, ca să ne lămurim pe unde stăm. Mai ales că știu că el și-a asumat personal obiectivul de-a aduce aurul olimpic. Așadar, ce-a vrut Ryde în Norvegia?

Turneul din Aalesund s-a încheiat, Spania, Norvegia, Franța și noi am lucrat mult la pregătire, încercând să evaluăm forma fizică a jucătoarelor din acest moment. Obiectivul turneului nu a fost câștigarea sa și, pe de altă parte, de ce ar fi fost? MAREA competiție începe în 2 săptămâni, obiectivul nostru de acum fiind PREGĂTIREA!

Avem probleme fizice la echipă?

Din punctul meu de vedere, la începutul verii echipa României nu avea același nivel de pregătire fizică pe care îl au cele 5 echipe din top. Din acest motiv, ne-am concentrat pe durata acestei pregătiri să ridicăm nivelul forței fizice, în special prin exerciții de gimnastică aerobică. Trebuie să alergăm mai mult și mai rapid.

Eram mult în spatele echipelor Norvegiei și Franței și nu puteam accepta acest lucru. În cazul în care ați urmărit filmulețele postate de mine pe Instagram ați putut vedea câteva exerciții de pregătire. Unul dintre ele consta în alergare la viteză maximă timp de 90 de secunde, urmată de repaos timp de 150 de secunde, cu reluarea exercițiului de 15 ori. (Încercați acest exercițiu dacă doriți să eliminați tot ce ați mâncat.)

E rezolvată problema?

Ne-am antrenat foarte mult în această perioadă și fetele au simțit oboseala mai ales în picioare. Acest lucru se va schimba înainte de a pleca la Rio, pentru că acum va trebui să reducem orele de muncă în favoarea îmbunătățirii calității. Ne-am mișcat foarte lent pe teren în Norvegia, în special în apărare. De fapt, nu sunt încă deplin satisfăcut de nivelul apărării. Suntem prea pasivi și nu abordăm jocul într-un mod agresiv. Câteva dintre jucătoare vor avea un program special în această săptămână, pentru a-și îmbunătăți viteza.

România vrea să o vadă pe Cristina Neagu, De ce nu a jucat?

Cris (Cristina Neagu) nu a jucat deloc, pentru că nu am vrut să riscăm nimic în ceea ce o privește. Mica (Brădeanu) nu a jucat în primul meci, ea trebuind să-și îmbunătățească nivelul pentru a ajunge la standardul impus de Liga Campionilor, dar sunt 100% convins că acest lucru se va întâmpla.

Eliza (Buceschi) s-a accidentat de câteva ori de la calificarea din luna martie și trebuie să se refacă și după câteva accidentări noi. Asta înseamnă că avea încă anumite probleme legate de coordonare și viteză. Am lucrat mult împreună cu ea pentru a-i accelera tempo-ul și motivația, progresul văzându-se de la meci la meci (vezi partida împotriva echipei Spaniei).

Ce se întâmplă la nivelul portarilor? Paula e la primele meciuri

Noul nostru antrenor cu portarii, spaniolul Jaume Forte, a lucrat excelent cu fetele. Toate și-au îmbunătățit nivelul foarte mult. Denisa Dedu a arătat un stil nou, mult mai agresiv, care se va dovedi foarte interesant în acest sezon. Paula și Ionica rămân prima mea opțiune, dar Denisa le va provoca foarte tare.

Despre jucătoare: am jucat cu toți portarii în Norvegia pentru că am vrut să le insuflu sentimentul de ”Merg la Rio și sunt pregătită pentru asta”.

 

Nu ne este clar dacă avem o formulă de echipă în acest moment.

Strategia mea este să încurajez jucătoarele noi, astfel încât să avem o echipă mult mai puternică la Rio, în comparație cu Campionatul Mondial din Danemarca din 2015. Așa încât trebuie să avem toate jucătoarele acolo, pentru că 9 meciuri la cel mai înalt nivel pentru obținerea titlului suprem de campion al Jocurilor Olimpice reprezintă o provocare uriașă pentru toate echipele.

Gabriela Perianu, Melinda Geiger și Florina Chintoan și-au ridicat foarte mult nivelul în turneul din Norvegia, iar asta va genera un impact uriaș asupra performanțelor lor. În momentul de față avem câteva incertitudini legate de Anamaria (Tănăsie), pentru că a suferit o accidentare la genunchi în ultimul meci împotriva Spaniei.

La ce nivel este echipa acum?

Vom juca la cel mai bun nivel al nostru. Va trebui să dăm mare atenție faptului că Jocurile Olimpice sunt un prilej și de distragere a atenției, la ele participă multe staruri, atmosfera este de sprbătoare – de multe ori, cei care își încheie competiția încep petrecerile și îi distrag, astfel, pe ceilalți participanți înainte de competiție. Va trebui să rămânem foarte focusați pe ceea ce avem de făcut.

Ce performanță să așteptăm la Rio?

Mergem la Rio pentru a reprezenta România ca o țară puternică și mândră. Răspunsurile le vom afla la sfârșitul Jocurilor Olimpice dar, dintr-un anumit punct de vedere, toți jucătorii care participă la Turneul Olimpic sunt deja câștigători.

În lume sunt foarte mulți sportivi și nu toți dintre ei vor ajunge la cel mai ridicat nivel – la Jocurile Olimpice. Tocmai de aceea românii pot fi deja mândri pentru că sunt reprezentați de una dintre cele mai bune echipe din lume. Atmosfera din echipă este fantastică, aceasta fiind fundamentul generării performanței în timp. Le acord multă libertate fetelor, stilul lor profesional îmbunătățindu-se, astfel, de la zi la zi.

Valorile noastre care vor genera rezultate în timp sunt: 

Disciplină

Îmbunătățire permanentă

Profesionalism

Sinceritate

Responsabilitate

Hai, România!

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!