României îi place să interzică

Autoritățile române sunt iuți la mânie și repede vărsătoare de sânge, când vine vorba să-i prindă pe unii mici și care ies din linie. Săptămâna asta s-a propus spre interzicere, după cum urmează:

Educația sexuală în școală , dacă nu se face cu aprobarea părinților. Chestiunea poate fi însoțită și de închisoare, opțional. Nu contează că 36 de nașteri din 1000 sunt la adolescente sub 15 ani, că la 1000 de nașteri sunt 480 de avorturi și că un milion de persoane au fost la medic cu boli transmisibile sexual. Dar, să se interzică.

Se dorește interzicerea căsătoriei între persoane de același sex, chiar prin Constituție. Nu e bai că e deja interzis în Codul Civil și că nimeni nu propunea așa ceva și nu exista cel mai mic sprijin politic. Nu insist, Teo explică bine.

În fine, la CNA se discută interzicerea unui clip și a unei piese la radio, Eroina celor de la Carla’S Dreams. Motivul e că piesa ar  putea incita la consumul de heroină. Nu spune nimeni că pe net nu pot interzice nimic, iar puștimea stă doar pe telefoane.

Știți ce au în comun toate poveștile astea? E o reacție generată de frică. Frica de lucruri neînțelese, lucruri pe care nu le stăpânești pe deplin, lucruri care ies din ordinea firească a vieții tale. E lucrul diferit, care îți schimbă ție confortul. Și e firesc, pot să fiu de acord.

Și e mult mai ușor să respingi ceva decât să înțelegi. Plus că te scutește de un efort. Nu mai trebuie să vorbești cu copilul nimic, nu trebuie să-i explici. Dacă nu vede, nu există. E o tactică de struț, dar dacă așa îți închipui, o să dea roade.

Ce să vezi, nu o să stai toată viața lângă copil, el o să cunoască oameni, o să afle lucruri noi, iar viața va veni peste el. Cu toate necazurile, bucuriile și necunoscutele sale. Nu mai bine stăm noi acum de vorbă cu ei, le explicăm toate cele și le limpezim mintea? Drogurile sunt rele, educația sexuală te scapă de necazuri, iar homosexualii sunt niște cetățeni obișnuiți câtă vreme nu mint, nu fură, nu dau în cap și nu violează pe nimeni. Limitele vin din educație, din respectul acordat altora și ție. Cred că asta ar fi cea mai bună preocupare pe care o putem avea. Iar mie mi-ar plăcea să se interzică interzicerea.

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

11 comentarii la României îi place să interzică

 1. Catalin Striblea, amesteci lucrurile. Nu au legatura unele cu altele.

  De ex, compari o initiativa cretina, care e utila doar in capul initiatorului, cu o initiativa a unui for de cenzura si cu una legitimata de 3 milioane de oameni.

  Sunt diferente majore intre cele 3, intai si intai de natura democratica: prima initiativa e a unor cetateni si ea ar fi votata de marea masa a populatiei. Interzicerea unei melodii NU ar fi apreciata de nimeni, iar prima initiativa e proasta si atat. Deci de ce ar avea ceva in comun cele 3?

 2. Xulescu spune:

  Emil Calinescu , 3 milioane nu inseamna „marea masa a populatiei”. In special daca acei 3 milioane au avut grija ca din 4 in 4 ani sa ne f*** viitorul. Generatia „faina si ulei” e cea care si-a pus semnatura pe acele hartii. Deoarece doar o minte redusa ar putea îngrădi dreptul altuia. Deci, iarta-ma dar prefer sa nu ma simt reprezentat de cei 3 milioane de înguști. Așteaptă doar sa se enerveze restul de 16 milioane, ca facem majun din voi 😉

 3. Duras spune:

  „Nu voi vorbi mult despre beneficiile acestei legi. Am sprijinit această campanie, o consider firească și oportună.” dintr-o postare de a ta despre legea anti-fumat. Nu te mai plingeai de interdicitii atunci?! Poate nu era cool, poate nu era pe trend…poate multi n-au inteles si nu inteleg inca NECESITATEA de a lupta cu statul ori de cite ori vine sa distruga o libertate indiferent ca ne place, sau nu.

  1. Catalin spune:

   Gresit. Respectivul drept încălca masiv dreptul altor cetățeni care stăteau cot la cot cu ei. Și de dreptul respectiv se abuzasese la nesfârșit.

  2. Catalin spune:

   Solutia buna pentru ambele parti era pana acum, nu stiu daca ai remarcat. Locurile aveau locuri de fumatori si nefumatori. Odata cu schimbarea legii in toamna o sa vezi ca am dreptate. Și apropo, libertatea de a-i intoxica pe alții nu există.

 4. Duras spune:

  ..si’n loc sa sustii o solutie buna pt ambele parti, ai sustinut interzicerea, dupa care te vaiti ca se interzice. Au ajuns cu interzisul la un subiect care te doare…ghinion. Va veni si rindul altora…as putea sa jur ca in citiva ani va urma un referendum pt interzicerea avortului. „Societatea civila” a deschis cutia Pandorei. :))

 5. mihai spune:

  Sa se interzica interzicerea zic si eu!

 6. Marius spune:

  Este o inițiativă, punct. Nu interzice nimic, punct. Nu are legătură cu evul mediu, Iran etc., punct. Împreună cu prietenul Teo admirați credința, dar nu o înțelegeți și nu o aplicați, punct (DA, știu, ați fost de Înviere la Biserică, dar nu este suficient, punct și virgulă). Copii noștri poate vor afla că drogurile sunt rele, dar mă rog să nu vă zică propriul copil că de fapt sunt bune (a văzut el pe YouTube), punct. Educația sexuală te scapă de necazuri, dar smintește (mă refer în primul rând la copii noștri), punct. Homosexualii sunt niște cetățeni obișnuiți, completez chiar – sunt oameni, dar să nu iasă în fața copiilor noștri cu nefirescul lor, punct. Limitele vin din morala și toleranța creștină, în esență Ortodoxă, punct.
  A fi ortodox nu înseamnă a trăi în evul mediu, nu înseamnă a fi bătut în cap, nu înseamnă a tăcea, nu înseamnă a nu te ruga pentru cel/cei cu probleme (identitare) și nu în ultimă instanță a nu știi în ce lume trăim.
  În esență sunteți creștin după intelect și necreștin după in-telect.
  Tot respectul când sunteți sincer, în rest, Punct și de la capăt.

  1. Catalin spune:

   Ce campi mai bateti. Da, e o vecinatate culturala cu Irakul, sorry. Eu nu v-am masurat crestinismul, desi ridicati repede piatra. In rest, este posibil ca un copil sa vada ca drogurile sunt bune, dar depinde ce-i spui tu. E posibil sa vada gay, dar sa nu fie niciodata, iar in privinta educatiei sexuale, pt ca ati facut referire directa la copilul meu, aveti grija de ai dvs, mai ales cand nu or sti ce si cum face prezervativul.

 7. Marius spune:

  Felicitări!
  Chiar dacă nu ați aprobat publicarea răspunsului meu, am mai înțeles ceva.
  O zi excelentă!

 8. Marius spune:

  Eu știu pe ce câmpii și cărări merg, trec dincolo de jignire.
  Eu nu am vorbit de cultură, ci de CREDINȚĂ. Dacă vreți vorbim și de cultură. Pictură bisericească, muzică bizantină, arhitectură (tot) bizantină, Chiril și Metodie, școală românească etc.
  Dacă spune-ți că ridic piatra, eu înțeleg în concret că vă doare conștiința. Eu nici nu am judecat nici nu am lovit, doar am constatat.
  Eu știu ce spun, și în special copiilor mei, și ce este bun și ce nu, însă vă recomand să îi faceți cinste prin Amsterdam cui doriți dumneavoastră (ca să nu mă acuzați că mă leg de copilul dumneavoastră) într-un bar oarecare cu o măsură de SunFlower.
  De unde știți ce vorbesc eu cu copii mei. Este o prejudecată sau o supoziție. Eu cred că este o mică răutate. Vă spun sincer că vorbesc cu ei și ce este alb și ce este negru, și ce este prezervativul și ce este DRAGOSTEA, și ce este nefirescului și ce înseamnă să fie OM.
  Vă știu un om inteligent, cult, însă nu vă știam ranchiunos.
  Vă doresc din inimă lumină, liniște și multă dragoste din parte celor dragi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!