Prin rotație, până în 2028.

Toate datele și declarațiile arată că ne îndreptăm spre o alianță de guvernare între PNL și PSD. Florin Cîțu spune că a găsit multe lucruri care leagă PNL de PSD. Domnul Ciolacu vorbește de stabilizarea României.

Dar cel mai important semn este îndepărtarea strategică a domnului Iohannis. „Voi aștepta consultările formale până se conturează o majoritate.” Deci nu este el de vină, ci ceilalți.

Cât despre faptul că PNL poate negocia atât cu USR cât și cu PSD, asta ne spune că, de fapt, nu au niciun fel de direcție. Chestiunea cu premierul prin rotație este amuzantă, dar nu imposibilă.

Se impun câteva observații pentru acest moment politic unic în istoria noastră. Unul în care toate părțile implicate vor înghiți o broască țestoasă.

Apropierea de PSD nu este întâmplătoare. Lideri ai PNL spun în interior, de multă vreme, că sunt mai multe lucruri care-i apropie decât cele care-i despart. Multă lume pariază pe o caldă înțelegere sau măcar un armistițiu care să le dea voie să facă politică fără dureri prea mari de cap.

Asta înseamnă împărțirea resurselor existente, lipsa unor măsuri nepopulare, dar și popularea aparatului de stat după metoda știută. Cele două sunt partide de sistem care știu cum arată România. De altfel, realitățile din pandemie le confirmă cu atât mai mult deciziile politice.

PSD și PNL știu că există un corp electoral util pe care nu ai niciun interes să-l schimbi. Ambele partide se bucură de conspirații, de conservatorism, de naționalism, dar și de frica de schimbare.

Nu cred în existența unui plan care să fi adus PNL în această situație. Dimpotrivă, cred în inexistența oricărei strategii politice sau una bazată pe ideea că USR nu va pleca de la guvernare sub nicio formă. Această autosuficiență și un orgoliu politic l-a adus pe Klaus Iohannis aici.

Mai mult, prin mișcările sale, președintele s-a pus singur în poziție de suspendare. AUR, PSD, liberalii lui Orban și cine știe ce ar mai fi fost pe acolo, ar fi putut strânge voturile necesare. Poate s-a temut de reacția USR. La cotele de încredere pe care le are, nici demiterea nu mai pare o problemă.

Rămâne de neînțeles de ce nu repari însă ce s-a stricat până acum. De ce nu chemi USR la guvernare? De dragul lui Florin Cîțu? Acesta va fi un mister.

Cum o să arate România?

Ea nu o să fie mai bine sau mai prost guvernată decât acum. Pe zona care era stăpânită de USR se vor închide câteva proiecte, dar se vor debloca altele. Cel puțin acolo unde USR nu găsise cheile sistemului.

Pandemia va fi cea care va pune probleme uriașe. Ambele partide au însă capacitatea de a mima impunerea unor măsuri și apoi abandonarea unei părți de populație. Unii vor scăpa, alții nu. Oricum atenția va fi mutată de la subiect.

Nicio cărămidă nu se va mișca în privința reformei administrative. Există o informație în G4 că Iohannis le-ar fi cerut o reformă teritorială dacă această formula va fi funcțională. În actualul model politic cu 40 de voievozi de județ și administrații înțelenite nu se va mișca un pai.

PSD va impune o parte din măsurile sale sociale legate de alocații și pensii. Tăind masiv de la investiții pe care le va muta în PNRR. Vom ști atunci care este capacitatea de aplica acest program. Împrumuturile nu vor mai fi criticate de nimeni, în afară de USR.

Victimele sigure ale acestei renăscute alianțe vor fi primarii USR. Absolut toate proiectele lor vor fi blocate. Toți vor fi în situația lui Clotilde Armand.

SIIJ, pensiile speciale, alegerile în două tururi sunt discuții inexistente. PSD și PNL vor ști să trateze în tăcere situațiile complicate. Dar o să vedeți răbufniri prin țară, acolo unde există divergențe mai vechi. Dar cu siguranță va fi un singur dușman: USR.

Atenție: ramurile conservatoare ale celor două formațiuni vor promova câteva proiecte la care ni se va zbârli părul. Mă gândesc la drepturi ale minorităților sexuale, dar chiar și la avort. Bonus, religie și educație sexuală în școli. O să avem discuții intense aici.

Și încă ceva

Chiar dacă vor crește în opoziție USR și AUR nu o vor face suficient ca să guverneze de unele singure. Iar împreună este imposibil. Fiecare va avea nevoie de partidele mari. De asta mulți dintre liderii PSD și PNL cred că este o șansă reală să meargă împreună până în 2028.

Poate ar trebui să vă gândiți că mai bine de atât nu se poate.

Foto: George Călin, Inquam

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

2 comentarii la Prin rotație, până în 2028.

  1. Nicolae spune:

    Ba da se poate. Deja biletele, chiria și locul de munca sunt asigurate. De la 1 ianuarie. În Austria. România e pierdută.

  2. Iulia spune:

    Am 28 de ani. Ma umple un val de indignare si neputinta. Indivizii de la putere isi impart tara de parca ar fi mosia lor. Nicicand nu m-am gandit mai tare sa emigrez.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!