Ponta, ofițer acoperit. De ce riscă Băsescu pușcăria

Nu cred să existe imagine mai șocantă în politica europeană a ultimilor ani. Un președinte, dezvăluind la televizor că premierul țării sale a fost ofițer secret. Și face acest lucru fără documente și încălcând chiar și pe cele pe care le prezenta. Mă întreb câți români s-au trezit din somn să vadă nebunia asta. Eu sunt unul dintre ei. Concluziile sunt însă mai de coșmar decât imaginile.

Dezvăluirea președintelui nu e chiar o dezvăluire. E o declarație sau o presupunere. Am revăzut fragmentul cu pricina. Traian Băsescu nu furnizează niciun document care să adeverească informația că Victor Ponta este ofițer acoperit. Este doar o coroborare a două acte normative, din care rezultă că s-a extins secretul ofițerilor acoperiți și la cei care au plecat din sistem.

Singur spune domnul Băsescu că aceasta informație nu i s-a oferit pentru că a cerut-o repetat. De altfel, asta era și nemulțumirea sa majoră: că SIE nu-i dă o informație cerută. Nu-mi dau seama cine are dreptate. Nu știu dacă un serviciu poate sau trebuie să-i pună la dispoziție președintelui numele ofițerilor săi.

E clar însă că Traian Băsescu a încălcat chiar legile de le invocă.  Imunitatea îl apară pe președinte doar până în decembrie. De ce s-a expus unei pedepse?

Tot expozeul din ultimele 24 de ore arată că domnul Băsescu vrea să-i facă pârtie Elenei Udrea. Să zicem că Ponta e la pământ, Iohannis moare în scandalul cu ANI. Ce se întâmplă cu Tăriceanu, Macovei? Chiar îi poate mătura pe toți, ca să rămână Udrea singura opțiune? Improbabil. Dar dacă el chiar crede asta, atunci e grav. Mai grav decât ne închipuiam.

În fapt, Președintele l-a provocat pe Ponta să spună ceva. Să dea un răspuns cu da sau nu. Ceea ce ar însemna că are și niște documente. Fie lista cu pricina, fie alte informații. Pe răspunsul greșit al lui Ponta mizează în aceste ore.

Sau poate doar a mințit. Ceea ce îi va dărâma mandatul.

P.S. Am scris că singura țintă a lui Băsescu nu poate fi decît Iohannis. Cred în continuare că episodul de aseară nu-l ajută cu nimic pe Traian Băsescu pe termen lung. Dar când am analizat lucrurile m-am bazat pe logică și bun simț. Ceea ce nu mai este cazul.

Cât despre ce ar trebui să facă Ponta, o să revin.

 

 

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!