PNL negociază în genunchi cu PSD și abandonează clasa de mijloc

Dacă te uiți la știrile din ultimele ore, impresia că PNL negociază în genunchi cu PSD este stăruitoare. Nu-mi dau seama încă ce propunere a PSD nu a fost încă acceptată. Dar nici nu-mi dau seama ce anume speră să câștige PNL din treaba asta. Hai să vedem cum stau lucrurile.

Certificatul verde

După întâlnirea pe Sănătate dintre Alexandru Rafila și Nelu Tătaru, primul a anunțat că există consens și că nu au fost divergențe majore. Concluzia la care s-a ajuns este că va exista un program național de testare gratuită pentru angajați. Nu știm cât de mare și cât va costa.

Domnul Rafila a mai spus că ”presiunea asupra populației și discriminarea trebuie să înceteze.”

Ca să ne mai aducem aminte vag că există un proiect de lege privind certificatul verde, domnul Tătaru a mai apucat să spună că și acesta este o soluție, iar Alexandru Rafila a spus că ”vaccinarea este soluția.”

Până una alta, semnalul către populație este că nu se bagă certificat verde.

Mărirea pensiilor și a alocațiilor

Aici este și mai simplu. PSD nu intră la guvernare dacă nu se măresc pensiile. Nici nu are importanță ce mai spune domnul Cîțu, căci a spus Rareș Bogdan că mărirea de 11 la sută este plauzibilă. A venit și doamna Turcan și ne-a spus că fix între 6 și 12 la sută calculaseră și la Ministerul Muncii.

Ambele partide sunt de acord cu mărirea salariului minim. Aceasta este și o măsură de finanțare a bugetului.

Cota unică

Aparent, aici nu s-au înțeles, dar eu cred că aceasta era doar o tehnică de negociere din partea PSD. Acesta știe că o cotă progresivă este greu de introdus, chiar și tehnic, că nu e foarte eficientă în România și nici nu aduce mult la buget. Sunt curios ce-și doresc de fapt și dacă sunt serioși în chestiunea impozitării marilor averi. Aici este o divergență, iar PNL pare că se opune la taxarea bogaților. Este adevărat că nici nu știm de la ce sumă ești bogat în România.

În privința cotei în sine, Florin Cîțu a spus că nu se măresc taxele, dar din acest răspuns se poate înțelege orice.

În mod clar, însă, negocierea de aici are o altă noimă pentru majoritatea publicului. Iar PNL a fost atras într-o zonă periculoasă și sterilă. Și în care sunt încălcate principiile la care Cîțu a ținut ani de zile, mai ales când era în opoziție.

Discuția reală nu era despre mărirea taxelor, ci despre oprirea risipei, micșorarea aparatului bugetar și oprirea furtului. Or, în loc de reformă, pe fondul activării PNRR, românilor li s-a spus că se discută pe impozitarea muncii și a averilor dobândite onest. Or acesta este un mesaj periculos pentru întreaga clasă mijlocie din România ale cărei drepturi nu mai sunt apărate astăzi.

De fapt, România muncitoare, orientată spre știință și reformă nu are niciun reprezentant în aceste negocieri. Pentru că ele ne spun că sunt protejate grupurile politice ale partidelor, cei care se opun vaccinării și, în mod firesc, grupurile care se sprijină pe stat. Ca de obicei, în ultimii 30 de ani grupul de mijloc, cel productiv va trebui să se descurce singur.

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!