O scrisoare pentru Traian Băsescu

Am prezentat-o aseară la Ultimul Cuvânt. E datată 18 noiembrie, la două zile după alegeri și arată modul în care grupul politic al președintelui Iohannis a văzut o parte din alegerea sa.

scrisoare traian basescu

 

Șeful PPE, Joseph Daul îi atribuie lui Traian Băsescu un rol ”crucial” în alegerea lui Klaus Iohannis: ”unul dintre ultimele dumneavoastră acte ca președinte a fost crucial ca poporul român să aleagă calea democrației. ”  ”Apelul dumneavoastră în ultima zi de campanie, (…) a înclinat decisiv balanța în favoarea candidatului de centru-dreapta.”  Daul invocă discursul pe care fostul președinte l-a ținut pe 14 noiembrie la Cotroceni.  Câteva fragmente din discurs:

”Primul meu mesaj către români este să meargă la vot, indiferent unde s-ar afla, în ţară sau în străinătate, românii trebuie să meargă la vot. Şi ştiu foarte bine ceea ce ştiţi şi dumneavoastră, în România votul nu este obligatoriu. Dar, în acest moment se trece într-o altă etapă şi ar fi rău pentru viitorul ţării dacă românii, indiferent unde s-ar afla şi indiferent cât de greu le-ar fi, n-ar face efortul ca mâine să meargă la vot. O menţiune specială fac pentru cele 3,5 milioane de români care sunt în străinătate. Ei au mai avut o importanţă capitală în continuarea proceselor de modernizare a României în 2009. De aceea, ca om care a simţit solidaritatea românilor aflaţi în străinătate, ca, de altfel, şi a multor români din ţară, îi rog în mod special pe românii care acum se află în străinătate să meargă la vot. Ştiu că este un efort suplimentar pentru ei, pentru că secţiile de votare sunt la distanţe foarte mari. Ştiu că le cer cheltuieli mai mari decât pentru românii din ţară, care merg la vot şi care au secţiile de votare foarte aproape. Dar îi rog să înţeleagă că este esenţial ca duminică să se prezinte la vot şi să-şi aleagă preşedintele”.

”Aş spune un lucru: oamenii aceştia, de când sunt împreună, nu au propagat decât ura. Au împărţit ţara în «băsişti» şi în electorat bun. Eu îi chem pe «băsişti» să vină duminică la vot să le dea o lecţie. Este rugămintea mea la toţi aceia care vreodată au avut încredere în mine. Şi-l atenţionez pe Victor Ponta să nu se bucure de ura pe care o răspândeşte el, oamenii lui şi televiziunile care îl servesc. Ei reprezintă un grup care ar vrea ca ţara să fie ca înainte de 2004. Or, responsabilitatea românilor, responsabilitatea «băsiştilor» este să vină duminică la vot şi să nu lase ţara pe mâna unor demagogi care au în spate hoarde de corupţi pe care trebuie să-i servească. Fac din nou un apel la toţi românii de bună-credinţă ca duminică să vină la vot şi să nu-şi lase ţara jefuită de un grup de demagogi care au de apărat corupţii care stau în faţă puşcăriilor.”

Mai multe aici. Și două vorbe despre cum văd eu lucrurile.

Scrisoarea este un răspuns la teza tot mai des întâlnită că Ponta și Băsescu au jucat împreună. Nu știu dacă au avut o înțelegere sau dacă au bătut palma, dar sunt convins că au știut că își pot fi de folos reciproc. S-au potențat, au provocat un conflict care a acoperit toată scena politică. Ponta a vrut la Cotroceni, Traian Băsescu a dorit să fie liderul opoziției. Ceea ce s-ar fi întâmplat dacă Iohannis pierdea. Toată dreapta ar fi venit în jurul fostului președinte.

Pe de altă parte, Traian Băsescu a avut mereu un plan de rezervă. Și în chestiunile mari, urmărite cu atenție in exterior, a făcut mereu declarațiile corecte, cum am mai spus. Când un drept fundamental al românilor a fost încălcat, Traian Băsescu a spus ce trebuie. Relația fostului președinte cu partenerii externi a fost corectă. El a jucat mereu după normele care ne-au fost impuse. Le-a promovat și le-a susținut. E chestiunea care i-a susținut mandatul enorm. Altfel, ar fi plecat mai demult. Altminteri, se vede acum, că e printre puținele lucruri care i-a rămas și de la care poate reconstrui. Sunt curios cum o va face.

P.S. Și pentru că am fost deja judecat în privința rândurilor de mai sus, ele se referă la momentul specific de care vorbim: noiembrie și votul din diaspora. În rest, rămâne cum am stabilit și scris.

 

 

 

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

2 comentarii la O scrisoare pentru Traian Băsescu

  1. Doru Popa spune:

    Ai dreptate, Stribleo,dar si eu am dreptate cand spun ca Basescu, PMP si Udrea va trebui ca in 2016 sa se afle undeva, in fruntea Romaniei, nu in beciurile ei…astfel de oameni nu trebuie lasati prada hienelor care vor sa instaureze o republica a procurorilor, o republica politieneasca…in beciuri trebuie sa se afle Coldea, Kovesi si compania!!!

  2. Ceausescu spune:

    Raspopitule Chioru trebuie sa stea mai intai 10 ani la mititica , dupa aia mai vorbim. De asemeni sa ne spuna unde sunt cei 20 moliarde de euro pe care i-a imprumutat cu Piticu’ de la Cluj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!