Noi mărturii. Doamna Blandu (învățătoare șpăgară) nu e de acum

Ea vine de multă vreme în timp; a crescut, a învățat, și-a rafinat metodele și, mai ales, a învățat cum să supraviețuiască.  După ce am scris vineri, m-a căutat o mamă care a avut băiatul în clasa celebrei doamne, dar cu mai multe generații în urmă. S-a izbit repede de sistemul de lucru agreat de domna învățătoare. În primul rând, aceasta dezvoltase o tehnică. Părinții erau chemați separat, la discuții.

Li se punea în vedere că sunt multe cheltuieli, că sunt nevoi mari. Care ajungeau până la 100-150 de lei de copil. Banii intrau în fondul clasei:  “Ne chema separat pe fiecare părinte în timpul saptămânii, câte o oră, ne cerea bani pt fondul clasei (150 roni), bani pt bodyguard (5 roni), pt serbari, pt profesori, pt jaluzele, să schimbăm parchetul, bănci”.

Nimic ieșit din comun. Cred că în toate clasele din România se întâmpla asta. După puterea părinților și după disponibilitatea lor. Doar că doamna – potrivit celei care mi-a scris – a făcut din asta o obligativitate. Și apoi a construit un sistem prin care, odată cu poveștile astea, își arăta disponibilitatea în a primi diverse atenții. Dacă nu te prindeai repede, copilul avea de suferit.

Cel mai greu moment era cel al cadourilor. [citat]Se strângea, după cum bine știți, pentru directoare, pentru adjunctă și, în general, pentru oricine se întâmpla pe acolo. Ciudat era că directoarele de acolo nu cereau niciodată. Mai mult, nici măcar poveștile uzuale legate de bănci, tablă și ce se mai poartă prin clasă nu erau obișnuite.[/citat]

Doamna care mi-a scris știa acest lucru pentru că fetiția ei învățase la școala 10 înaintea băiatului. Învățătoarea fetei nu considera că e necesar un pachet pentru școala de fițe. Mai exact, doamna Blându pare să fi fost model inspirațional pentru pachetul complet. Ea venea din noua generație de învățător-antreprenor.

Problema e că, dacă nu luai parte, copilul avea de suferit. Băiatul povestitoarei mele a fost izolat în clasă, chiar de învățătoare. De exemplu, la serbări primea cele mai mici și mai nesemnificative roluri. [citat]Cele două femei s-au contrat pe tema asta. Rezultatul? Până și femeia a fost izolată de grupul părinților.[/citat] “Am spus tuturor părinților că nu e corect ca rezultatele la învățătură să se primească în funcție de cadouri și banii care erau ceruți de d-na învățătoare pentru capriciile dânsei.”

Drumurile lor s-au despărțit odată cu concediul de maternitate al doamnei Blandu. La predarea de ștafetă către noua învățătoare, aceasta primit și recomandări. Cine sunt vârfurile clasei, cu părinți interesați și cine sunt copiii care merg mai prost, pentru că părinții sunt “neinteresați”.

Nu vă scriu toate astea pentru a contura portretul doamnei. Cred că întregistrările sunt clare. Povestea ar fi putut continua mulți ani. Dar ea trebuia să aibă un final și o pildă. Și un erou. E de ajuns un singur om să se pună împotriva curentului Și dacă nu reușește singur, să știe că presa îl va ajuta întotdeauna.

Mai e și un revers al medaliei. Că de multe ori confundăm binele copiilor noștri cu un drum mai ușor. Că foarte des, chiar noi suntem curentul ăsta care mătura tot în cale. Și că astfel nu facem decât să pregătim o generație care să bucure, să înțeleagă și, mai ales, să nu se opună viitoarelor doamne Blându.

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

4 comentarii la Noi mărturii. Doamna Blandu (învățătoare șpăgară) nu e de acum

 1. un parinte din clasa doamnei Blandu spune:

  Din start iti spun ca o cunosc bine pe mamica la care faci referire! Deontologia profesionala( daca exista) te-ar fi obligat, inainte de a-i da crezare acelei femei sa mai investighezi, sa afli si alte pareri.Asta insa inseamna timp, rabdare, profesionalism.Asa cum ai procedat, ai riscat sa cazi in derizoriu, dand apa la moara unei mamici cu o familie dezorganizata care are multe probleme de cuantificare in ce priveste numarul de”tatici” ai copilului ei. Referitor la linsajul facut de „presa si massmedia romaneasca, balcanica, cum ar zice DOAMNA BLANDU” pot zice ca noi parintii din clasa DOMNIEI SALE, am dorit sa spunem presei EXACT CE S-A PETRECUT, dar , ce sa faci…..ni s-a zis ca:..” nu faceti audienta”. Catalin, ai avut un semn de la Dumnezeu legat de viata ta proprie. Oare n-ai invatat ca daca nu-i poti face un bine cuiva, macar nu-i face rau! Dupa cum vezi, sunt singurul care care” ti-a bagat in seama” asa zisele „marturii”. Vladimir creste tot in sistemul romanesc… Succes! Poate, macar el sa ajunga un ziarist daca tu nu…

  1. Catalin spune:

   As fi luat in seama comentariul pana la judecata de valoare legata de femeia cu pricina. Cat despre semnul meu de la Dumnezeu, las-o intre mine si el. Dar daca voi cu asemenea mesaje sunteti partea buna a fortei m-am lamurit.

 2. un parinte din clasa doamnei Blandu spune:

  Oamenii sunt de doua feluri: Oameni care fac bine si oameni care daca nu pot face bine , atunci fac rau altor oameni care fac bine!!O cunosti pe mamica Ramona (Vegh) Dimache? Ea e cea cu inregistrarile ilegale de la scoala 10, din care face parte si copilul meu!!! Oare nu crezi ca de prea multa vreme o caruta de asa-zisi oameni de presa, sindicalisti,pareristi de claca la tv care se pricep si la politica si la incidenta ciclului menstrual la nevastuici, vorbind de cele mai multe ori unii peste altii fara BUN SIMT, nu fac decat sa pacaleasca poporul cu televizorul? NU imi raspunde, te rog, pentru ca banuiesc raspunsul!!!Din care grupa de oameni banuiesti ca faci parte?

 3. un telespectator spune:

  Oare cum rezista un „om de presa” ca mataluta ?
  Raspunsul nu-l vom primi nici peste 20 de ani.
  De ce? Pentru ca presa adevarata de la noi nu exista si n-are cine sa ne raspunda…….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!