Ce nu este în regulă cu mărirea salariilor demnitarilor

Gabriel Oprea, premierul interimar, a mărit pe neașteptate și fără nicio dezbatere publică lefurile a 48 de demnitari, începând de la Președinte și până la cei asimilați miniștrilor. Mărirea era absolut necesară pentru că salariile de 1000 de euro erau ridicole la nivelul Uniunii Europene, dar și pentru că miniștrii ajunseseră să aibă salarii mai mici decât subordonații lor. Oportunitatea și momentul ales ridică mari semne de întrebare, însă. Pare una din acele mișcări care nu face decât să consolideze ideea că la vârful clasei politice românești sunt doar șmecheri. Așadar, ce nu este în regulă?

1. Inexistența unei dezbateri publice în care să fim informați și societatea să poată exprima un punct de vedere asupra cuantumului acestor salarii. Faptul că mărirea a fost făcută prin ordonanță, ignorându-se Parlamentul, unde de șase luni se află un proiect legislativ pe această temă.

2. Graba cu care s-a făcut mărirea. Fără niciun fel de discuții prealabile, Gabriel Oprea a trecut-o pe ordinea de zi a ședinței de guvern și nu înțeleg deloc motivul. Și nu înțeleg cine l-a rugat, deși am bănuiala că vine dinspre Palatul Cotroceni. Nu înțeleg de ce din august și nu din ianuarie, când se măresc oricum lefurile tuturor bugetarilor.

3. Aruncarea în aer a negocierilor privind noua lege a salarizării. Chiar în aceste zile, Rovana Plumb are negocieri cu sindicatele bugetarilor care s-ar fi soldat cu măriri pe toate palierele. Măririle intră în vigoare la 1 ianuarie. De asta gestul guvernului este ilogic pentru că toată lumea va cere de acum mai mult. Ce au făcut este absolut bizar și de asta înclin să cred că butoanele acestei măriri bizare nu sunt la Palatul Victoria. Repet, de la 1 ianuarie, salariile s-ar fi mărit prin lege, la același nivel.

4. Argumentul că așa combatem corupția este slab dacă te uiți la sumele vehiculate în dosarele de corupție. Singurul lucru adevărat este că poți să atragi și alți oameni spre funcția publică, oameni care vor câștiga la nivel de mediu privat. Asta ar putea aduce un aer mai bun la vârful puterii.

5. Mărirea bruscă de 5 ori a salariilor demnitarilor este un gest de desconsiderare a oamenilor din țara asta, căci nu e ca și cum ei ar fi făcut țara ca o floare și mai rămăsese doar asta de rezolvat. Metoda echilibrată și corectă ar fi fost prezentarea unui calendar care, treptat, să ducă spre suma de cinci mii de euro. Adică, echilibru, cumpătare și chibzuință, nu șmechereală.

Alltminteri, să ne înțelegem, România e o țară care poate să suporte salarile astea și trebuie să le aibă, ca să fim competitivi. României îi trebuie însă și mult bun-simț.

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

Un comentariu la “Ce nu este în regulă cu mărirea salariilor demnitarilor

  1. mugurel spune:

    Cum s-a ajuns ca subordonatii sa aiba salarii mai mari decat ministrii?Si daca tot nu are tara bani de ce nu se micsoreaza salariile subordonatilor ca sa nu se mai simta sefii lor lezati.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!