Lucrurile importante la căderea lui Oprescu

Sunt câteva lucruri care trebuie spuse după reținerea lui Sorin Oprescu. Unele care țin de trecut și altele care țin de viitor.

Căderea lui Oprescu era anticipată pe culoarea politicii de la București. Atât de des și de mult s-a vorbit de corupția de la Primăria Capitalei, încât toată lumea considera că este o chestiune de timp până când va pleca Oprescu. De asta mă miră că Oprescu a ales să candideze din nou, lucru pe care l-a anunțat când a fost ultima oară la Ultimul Cuvânt. Operațiunea de curățire a orașelor este în plină desfășurare, zeci de localități și-au pierdut primarii. Oprescu ar fi trebuit să știe că un pas în spate este necesar.

Cel mai tare lucru din comunicatul DNA nu este reținerea lui Oprescu, ci acest fragment: executantul păstra pentru sine între 30% şi 33% din profitul brut, iar diferența era remisă funcționarilor din cadrul aparatului primarului Municipiului București, cu titlul de mită, un procent de 10% din valoarea contractului fiind cerut pentru inculpatul Oprescu Sorin Mircea.”

Ce înseamnă asta? Nu toți banii se duceau la gașca lui Oprescu. O parte semnificativă din sume se duc la consilierii generali. Oprescu nu are o majoritate în Consiliu. Acolo era un sistem de alianțe, bine cunoscut de Wigler, al cărui pol de putere era la PNL și rămășițele PP-DD. PSD venea la susținere, dar asta doar pentru că pierduse controlul. Nu întâmplător, în ziua în care a picat Wigler, nimeni de la PNL nu a vrut să vorbească în public. Personal, i-am sunat pe cei care dețin cheile acolo și i-am invitat să vină la tv să spună ce știu despre afacerile primarului. Surpriză, nimeni nu a vrut. Un consilier chiar avea să spună: la Consiliul General, DNA trebuie să vină cu autobuzul.”

Înțelegeți din suma vehiculată mai sus de ce se tot dublau prețurile la diverse investiții ale Primăriei. Vezi de exemplu cât a costat Stadionul Național sau povestea cu noua clădire a primăriei. Împărțeala e mult mai mare, Oprescu doar era în vârful piramidei.

Lupta la primăria Capitalei este redeschisă. Alegerile vor fi într-un singur tur, cea mai mare mizerie pe care puteau să bată palma vechile structuri ale partidelor. Deocamdată nu știm cine vor fi candidații. Piedone ne-a spus că vrea doar la sectorul 4. PSD nu știe pe unde se află, iar PNL pare că are o propunere oficială, Cristian Bușoi. Multă lume vorbește însă de faptul că se pregătește terenul pentru Alina Gorghiu. Nu cred că Alina Gorghiu sau Cristian Bușoi pot câștiga alegeri în Capitală, nici dacă vor candida de unii singuri. În fapt, nu cred că pot câștiga nici dacă vor candida împreună. Nu cred că PSD poate să dea un primar și nici nu cred că are unul de calitate.

Sper că într-adevăr, dacă se face curat pentru cineva, să fie pentru un candidat al societății civile sau unul al noilor partide. Știu că va avea probleme uriașe cu Consiliul, dar m-aș bucura să funcționeze măcar ca avertizor de integritate pe lângă șnapanii de acolo.

Pentru mine Oprescu rămâne același tip inteligent și mucalit cu care am jucat fotbal în premieră pe Stadionul Național. Cred că a lăsat schimbări importante în oraș și că i-a redat un aer european în multe zone. Dincolo de gluma cu autostrada suspendată, multe pasaje funcționează bine, dar altele mi se par inutile și făcute doar pentru prieteni, precum cel de la Casa Presei. Din păcate nu a vrut să păstreze și specificul de mic Paris al orașului și a trecut cu buldozerul peste niște lucruri valoroase. Nici nu văd însă cum ar fi putut ține în loc un monstru cu 3 milioane de locuitori, în favoarea unor grupuri cu voce mică, încă. Am sentimentul că parte din schimbările sale vor fi definitorii pentru perioada următoare a Capitalei. De ce ales să le facă însă la pachet cu toate șmecheriile posibile și imposibile, cred că la asta are de acum timp să mediteze.

 

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

4 comentarii la Lucrurile importante la căderea lui Oprescu

 1. cosmin spune:

  Era de așteptat sa cadă și domnul Oprescu la ce mafie era acolo, iar acum sa fim sinceri la un moment dat toți cad prada tentației,a căzut domnul Constantinescu primarul Bârladului care era un om foarte de treaba înainte de a fi absorbit de mafioți.Psd-ul și incapatinarea domnului Ponta de a candida la președinție l-au oprit pe Oprescu sa candideze pentru președinție,care după părerea mea era un adversar mult mai dificil pentru domnul Iohannis, fapt ce a făcut sa rămână intr-un loc de unde nu mai putea da înapoi.

 2. Pavel spune:

  Eu tot nu-mi explic cum de a mai îndrăznit să ia mită, deşi cred că era convins că era urmărit de DNA.

  Probabil singura explicaţie plauzibilă e cea vehiculată de mulţi, pur şi simplu nu a mai putut da înapoi din hora în care a intrat, şantajat probabil şi iată că avem primar al capitalei reţinut. Urmează şi-un premier, tre doar un alt parlament pentru asta.

 3. Magda Karolidou spune:

  De la un anumit nivel , atunci cand incep sa se creada Dumnezei , au impresia ca lor nu li se poate intampla nimic. Sau sunt atat de „bolnavi” de castiguri mari si ilicite incat nu mai pot da inapoi. Nu conteaza suma ci faptul ca are de luat. E o boala care numai legea o poate extirpa

 4. romanka spune:

  Oprescu nu e dintrun neam de hoti si derbedei!
  . 🙂
  . 🙂
  „Justitia nu trebuie sa fie oarba” hahaha…
  Iaca nu e oarba dle Oprescu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!