Legea conversiei: combinația perfectă între minciună și lăcomie, într-un stat inexistent

Nu am nicio îndoială că majoritatea oamenilor care au luat credite CHF au fost înșelați de bănci. Nu am nicio îndoială că oamenii din birouri au știut despre ce-i vorba. Măcar unii dintre ei au știut că aceste produse sunt letale. Pe alții îi bănuiesc doar de prostie, lăcomie, lipsă de profesionalism. Și o imensă nepăsare.

La fel, cred că mare parte dintre cei care au luat aceste credite ar fi trebuit să gândească mai mult. Să știe, să vorbească și să calculeze. Cred că și-au dorit prea tare să facă parte din modelul cultural românesc. Cel în care trebuie să ai o proprietate musai, chiar dacă ești împins în sus, la limita costului.

Nu pot să cred că atunci când te îndatorezi pe viață, nu te duci să pui câteva întrebări simple: ”frate, rata mea este fixă sau poate crește? Dar până unde poate crește? Există posibilitatea ca ea să fie cât salariul meu?” Astea-s întrebări simple, care te feresc să fii un fraier de muls în fața oricui. Astea-s întrebări care spun mult despre tine și despre cum îți conduci întreaga viață.

Dar îi cred pe oamenii aceștia când spun că nu mai aveau ce să dea la copii de mâncare. Știu măcar un caz în care un cunoscut plătea la bancă mai mult de un salariu pe care îl lua în casă. Omul era sufocat. Pe alții îi bănuiesc doar de lăcomie. Și de pile, și de relații și de capacitatea de a pune o lege în Parlament. Mai ales pe cei care au luat peste 250 de mii de CHF.

Când vrei să-ți face vilă sau palat, tu nu ești un caz social cărui să-ți dea Parlamentul derogare de la plată. Aș putea să jur că printre ei sunt cam aceleași persoane care au avut nevoie și de darea în plată.

Și cu siguranță, legea asta este nedreaptă pentru restul românilor, alții decât cei 80 de mii care beneficiază de ea. Este nedreaptă pentru că lor nu le recalculează nimeni rata. Este nedreaptă pentru că ei plătesc la fel, doar pentru că nu au făcut scandal.

Și este nedreaptă pentru o nouă generație care va lua în nas toate măririle de costuri pe care băncile le vor pune imediat în aplicare. Nu vă faceți iluzii: băncile nu vor renunța la profit. Acesta va fi făcut pe spatele nostru, al celoralți.

Legea asta a reușit să învrăjbească pe toată lumea. Datornici împotriva celor care au depozite. Datornici în euro împotriva celor în CHF. Protecționiști împotriva liberalilor. Parlament împotriva Guvernatorului și guvern împotriva tuturor.

Am ajuns aici, însă din câteva motive pe care ar trebui să le înțelegem și să le ținem bine minte: statul român nu există decât atunci când este dispus să ți-o tragă. Statul român a fost absent și este absent când oamenii au nevoie de protecția sa decentă și echilibrată. Statul român a dat voie corporațiilor să jupoaie publicul și acum asistăm la o un reflux.

Funcționarii statului român sunt dispuși să fie corupți și maleabili în relație cu puternicii zilei, astfel încât să le taie și creditele. Și când nu mai are soluții, statul român face legi tembele, date din pix și doar cu rost electoral.

Și nu în ultimul rând, lângă un stat tembel adăugați, lăcomia de ev mediu atât a publicului cât și a companiilor care au venit pe aici. Fiecare dintre ele a venit aici să dea lovitura, să facă afacerea secolului, să se îmbogățească pe loc. Nici bănci, nici mulți dintre clienții lor nu au prețuit și nu au gândit munca și valoare făcute în generații. Au vrut totul, au vrut pe loc și acum toată lumea și-o ia peste bot.

Foto.

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!