Două ore cu barca în Deltă, utile cât un an de școală

Vladimir s-a învrednicit ieri pe la cârma unei bărci care ne-a dus prin lacurile Deltei. Cred că este excursia de bază, pe care o recomand tuturor părinților: de la Uzlina către Isăcel și Isac. Vă las fotografiile să vedeți ce și cum.

 

Și acum să vă spun lucrurile pe care le-a aflat copilul și l-au lăsat cu gura căscată.

Nu toți pelicanii sunt păsări călătoare. Unii s-au adaptat bine de tot în România și nu mai pleaca iarna, mai ales dacă prind vreo plasă uitată de pescari. Îi rup ochiurile și stau și mânâncă de acolo, ca și cum ar avea propria crescătorie. Când dă înghețul, stau pe apă și înoată în permanență cât să nu înghețe apa acolo. Acum, vara, unii știu pe de rost să rupă ochiurile de la vârșe și mănâncă până când nu mai pot zbura. Am întâlnit un exemplar din acesta care nici nu mai reușea să fugă din calea bărcii.

Scufundacul, după cum îi zic localnicii, e o pasăre cu demnitate. Bun scufundător, stă sub apă până la 5 minute și dacă simte că este un pericol, preferă să moară sub apă decât să iasă la suprafață. Se prinde cu ghearele de iarba de dedesubt și stă acolo nemișact până când dispare pericolul de sus. Legenda spune că ”își bagă gheara în gât”, dacă nu mai are scăpare.

Oamenii locului își lasă vacile pe câte o insulă să pască toată vara. Le trec înot Dunărea, cu câte două bărci de fiecare parte și le lasă apoi acolo până în toamnă. Nu pot pleca, nu pot fi furate. Nici eu nu știam că vacile pot înota, dar la Dunăre, orice e posibil. Evident că-s animale ținute doar pentru carne că nu vine nimeni să le mulgă.

În Uzlina, mai e doar un singur om de-al locului. Restul sunt venetici. Pe la jumătatea anilo 70, lui Ceaușescu îi venise marea idee că în locul lacului să facă teren agricol. A îndiguit locul și aproape îi reușise. Noroc că a dispărut. Singura urmă a dezastrului mai e o jumătate de dig rămasă și acum pe canal laolaltă cu o piatră pe care nimeni nu a mai putut-o scoate de pe mijlocul cursului apei. Și oamenii care, alungați, nu s-au mai întors decât să-și vândă pământurile.

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!