Iohannis are poziția corectă în chestiunea refugiaților, dar…

Președintele a cules rapid semnalele societății, unde îmi face impresia că domină atitudinea islamofobică  și s-a opus hotărât Uniunii Europene. România ajută câți oameni poate și primește refugiați conform puterilor sale. Și răspunde unei chestiuni de principiu, Schengen, în care România a fost tratată incorect de partenerii săi. Mi-e teamă însă că nu e de ajuns.

Iar președintele României tocmai mi-a adus aminte de Tsipras. Acesta era chiar mai războinic, dar nu a rezistat mai mult de o noapte la tirul lui Merkel și Hollande. Vi-l închipuiți pe domnul Iohannis ieșind cu altă hotărâre de la întâlnirea Consiliului European? Credeți că va rezista tirului reunit al marilor puteri? Că va bate în masă cu pumnul și va striga ”nein, nein” la ce i se va pune în față? Iar doamna Merkel va înțelege cum stă treaba?

Sau cum credeți că-i va convinge luni, la JAI, Gabriel Oprea, pe omologii săi, miniștrii de interne? Sau în ce limbă, ca să fiu precis. Iohannis va pleca de acolo în traistă fix cu cei șapte mii de refugiați pe care ni-i dă doamna Merkel. Și poate cu ceva în plus în următoarele luni.

Cei care înțeleg cum se poartă aceste jocuri spun că lupta ar trebui dată în altă parte, dacă tot nu o să te poți opune. Unde am avea de câștigat, este la împărțirea influenței în spațiul lovit al Siriei. România a mai ratat o dată și mă refer la marea împărțeală comercială care a fost ”reconstrucția” Irakului. Sute de miliarde de dolari au fost date unor companii din întreaga lume și mai puțin nouă care nu am știut să sărim la cap.

Merkel tocmai a pus bazele unei noi afaceri, în care peste 4-5 ani, fiecare ”investitor” german va fi primit cu brațele deschise în zona Orientului. România ar trebui să facă astfel încât să pună mâna pe această nouă reconstrucție. Asta ar trebui să fie miza Bucureștiului și nu musai să ne cramponăm acum în niște cifre pe care tot o să le înghițim.

Sau poate domnul Iohannis o să spargă masa la Bruxelles și nu trebuie să ne batem capul cu tabloul global. Iar dacă o face, merită tot respectul nostru. Altminteri, nu fac niciun calcul politic în privința președintelui, dacă pleacă la reuniune cu ideile lui și vine cu ale lui Merkel.

foto shutterstock

 

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!