Învățăturile unui idol fără dileme

Am stricat sărbătoarea Naționalei mici cu o dilemă mare. În rubrica pe care o am în emisiunea lui Radu Constantinescu, la Europa FM, am pus problema modului în care a fost obținută calificarea la Campionatul European din 2021. Adică, felicitări pentru calificare, dar este neplăcut să vezi lipsa de sportivitate de la final.

Pentru cine nu știe, ai noștri s-au înțeles din priviri cu danezii pentru că rezultatul de 1 la 1 era convenabil tuturor. Au plimbat mingea doar între ei, vreme de 14 minute. Danemarca nu i-a atacat cu intensitate, fazele de poartă au lipsit complet. Mingea nici măcar nu a ieșit afară. nu s-au putut face schimbări. Arbitrul a prelungit meciul cu patru minute, marcând lipsa de fair-play a celor două echipe. Pro Tv a băgat reluări peste meciul live, subliniind tărășenia. Comenatorii au plusat și ei. La final, Adrian Mutu a spus că el le-a cerut jucătorilor asta, absolvindu-i. Dar, după mine, complicând situația și mai mult.

Intervenția mea o aveți aici.

După intervenție, a sunat lumea la radio și aproape toate mesajele au spus același lucru. A fost corect să fie așa. Adică, ce rost are să te mai obosești dacă ești cu sacii în căruță. Că toată lumea procedează la fel, char și-n țări mai avansate. Că e o practică generală, că scopul scuză mijloacele.

O să mă mai pun o dată contra curentului. Măcar de dragul expresiei care e ceva mai complicată. Întâi pentru că în copilărie suntem învățați că ”scopul nu scuză mijloacele.” Și apoi pentru că Machiavelli a spus altceva.

„Lasă principele să-şi asume o faptă, pentru că mijloacele vor fi considerate mereu oneste…poporul este mereu convins de aparenţele lucrurilor şi de ceea ce se obţine în final cu acele aparenţe.”

Așadar, aparența e că ceva rău s-a întâmplat, dar cum finalul e fericit, asta e. Doar că asta acceptăm dacă este vorba de sport. Nu doare foarte tare o victorie obținută în felul acesta. Nu pune mari semne de întrebare. Că e victoria noastră. Sigur că atunci când Anglia și Irlanda de Nord au făcut blat în 85 împotriva noastră a fost o problemă. Sau atunci când Suedia și Danemarca l-au făcut împotriva Italiei, nici asta nu ne-a plăcut. Șmecheria este bună, doar dacă le-o tragem altora.

Dar mai e ceva. O chestiune de educație. Acolo sunt niște copii de 20 de ani care au fost învățați de o mare vedetă că merge și așa. Doar e Mutu, a trecut prin toate marile vestiare. Vă învăț eu, copii, ce-ar fi făcut Chelsea, Juventus și alți granzi în situații de astea. Și de ce e mai bine așa. Poate e și asta o explicație pentru traseul unui jucător fabulos.

Aici tocmai s-a pus o cărămidă care va construi un zid șubred. Alte compromisuri o să apară în timp, alte situații discutabile, dar care sunt scuzabile. Pas cu pas, cu astfel de argumente se ajunge într-o zonă gri. Și alții joacă la pariuri și alții sunt neserioși. Lumea e rea maică.

Este evident că aceste situații se întâlnesc peste tot în grupuri de sportivi și-n competiții dure. Doar că nimeni nu-și face un nume de laudă din asta. Intră pe teren, știu ce au de jucat. Înțeleg ce și unde începe și ce și unde se termină. Și, cel mai sigur, nu fac o strategie din asta. Taci, nu faci o laudă, muncești pe mai departe.

Una peste alta, nu o să schimb eu lumea, dar cu siguranță nu o să merg acasă la copil să-l învăț cum să aranjeze ceva. Scurtături sunt destule în viață. O să le descopere singur. Important este să aibă bagajul corect ca să vadă și unde duce drumul.

Altfel, felicitări pentru întreg turneul, nu pentru acest meci! Asta e munca ce trebuie prețuită!

P.S. Același raționament este valabil și pentru Danemarca. Jucătorii ei chiar nu aveau niciun motiv să renunțe la spectacol și la joc. Și dacă mai luau cinci goluri, tot calificați erau. Puteau să joace și nu au făcut asta, numai ei știu de ce.

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

3 comentarii la Învățăturile unui idol fără dileme

 1. Constantin spune:

  Cel mai jenant sfert de oră de ,”fotbal” la care am rezistat doar câteva minute, până mi s-a făcut greata de grotescul spectacol de lașitate la care asistam.
  Renunțasem să mă uit la impotența naționalei mari, acum renunț sa mai pierd din timpul meu liber, uitandu-ma și la națională șmecheră a lui Mutu.
  Minciuna asta se va răsfrânge la un moment dat asupra lor. Rusine, pentru că au ales să păcălească sportul, fair play ul, fotbalul.

  1. r spune:

   Complet de acord cu dvs. dle. Constantin. Numai doua lucruri doresc sa prezint. In primul rand afirm ca sunt convins ca in tara noastra, fotbal jucat de reale talente autohtone, prea rar se va intampla sa fie. Apoi, daca fotbalul ar trai precum teatrul, din ceea ce se incaseaza la caseria dupa fiecare spectacol, nu stiu ce se poate intampla. Normal ar fi sa apara, falimentul. Si ar fi pacat. Spectacolul fotbalistic il intelege tot omu`. Nu iti trebuie educatie si cultura pentru asta. Este „circul” alaturat „painii”. Dar nu aia oferita crestinului, ci painea pentru toti; democratic. Pt. ea nu ai nevoie nici de credinta (crestina) , nici de calitati morale (crestine). Trebuie doar sa votezi cum trebuie, acceptand programul politic propus.
   P.S. Si daca ai vedea la baietii astia ceva acolo,un talent colea, o ambitie ceva, un ceva anume, as tacea. Dar sa constati ca asta-i jocul care place, deviat din, „interesul cu orice pret” sa fie indeplinit, devine intradevar enervant sa-i urmaresti pe „baietii nostri”. Le lipseste si talentul autentic, dar mai ales, caracterul. Fotbalul nu mai e ceva romantic de armonios construit, e o MEGA afacere. Si iata ca merge si „asa”, fara spectatori. Pai atunci despre ce vorbim?.

 2. Andrei spune:

  Să ne imaginăm că selecționerul nu ar fi ales această variantă, de sacrificare a spectacolului în detrimentul rezultatului final și România ar fi pierdut meciul si calificarea. Sunt absolut convins că atăt publicul cât și întreaga presă ar fi criticat naționala pentru că nu a fost în stare să țină de scor pentru a obține calificarea.
  Perioada fotbalului romantic a trecut, fotbalul nu se mai joacă pentru spectacol si doar din pasiune, acum totul se învârte în jurul atingerii obiectivelor, a scorului, a rezultatului final. Trebuie să ne împăcăm cu asta și să felicităm naționala pentru calificare. În meciul acesta atâta s-a putut. Poate meciul viitor va fi mai bun. Hai Romania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!