TVR nu o să aibă viață lungă în actuala situație. Cu conturile blocate și cu datorii imense, televiziunea publică e în moarte clinică. Nu o să discut aici dacă blocarea conturilor este politică sau dacă ține de războiul Ponta-Tănase, pentru că o să intrăm într-o spirală fără fârșit. Cred că e evident, totuși, că sunt o mie de instituții care au datorii la stat care sunt bine-mersi. Una peste alta e clar că situația nu mai poate continua la infinit. Ce se va întâmpla mai departe?
Nimeni nu știe, dar în guvern se discută inclusiv privatizarea televiziunii publice. Atenție, spun clar, doar se discută. E o idee avansată de unul dintre miniștri, dar nu există o decizie politică în acest sens. Propunerea spune că televiziunea publică ar putea fi o instituție privată. Cum ar fi posibil, am întrebat. ”Simplu. Televiziunea respectivă trebuie să asigure serviciul public, nu să fie de stat. Ar trebui modificată legea, stabilit clar modul de funcționare și ce înseamnă serviciul public și acesta poate fi asigurat de orice entitate care își asumă acest lucru.” Sursa de finanțare ar trebui să fie atât din publicitate, dar și cu fonduri de la stat. Un model mai apropiat de Channel 4, din Angllia, dar statul ar ști că-și ia o povară de pe umeri. Sau că o reduce semnificativ pe cea actuală.
Proiectul nu există deocamdată, nici nu e cristalizat, e doar o discuție care se poartă în căutarea unei decizii politice. Nu știu dacă are cineva curajul să-și asume așa ceva. Una peste alta, e o situație fără altă ieșire, aparent, decât închiderea și reînființare pe baze noi. Desigur, oricând există și buna tradiție românească a blatului politic și a mersului pe datorie în continuare.
Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!