În apărarea profesoarei Tunegaru

Mie-mi place când un copil se semnează întâi cu prenumele și apoi cu numele. Nu știu dacă ați observat, dar întâlnești destui oameni mari care îți spun întâi numele lor. Că așa au fost învățați la școală. 

Că așa e școala din România. Ești un nume mai tot timpul și, foarte rar, când un profesor îți spune pe numele mic, e dovadă de apreciere supremă. De asta îmi și place profesoara Tunegaru: pentru că își învață copiii să se recomande nu ca în școală, ci ca în viață. Iar demersul ei chiar acesta îmi pare: să pregătim oameni pentru viață, nu pentru note.

Însă, potrivit lumii în care trăim, profesoara Tunegaru a comis mai multe crime. Întâi că ignoră clasicii și nu vede în Eminescu, Slavici sau Creangă temelia dezvoltării unui copil. Apoi îi vede pe copii drept colaboratori, căutători și cetățeni, mai curând decât niște mici automate numai bune de injectat cu materie. Și nu în ultimul rând mai și fluieră în biserică și se ia de câte o mărime. Și nu e lider de sindicat.

I-am citit postările din ultimele săptămâni de Facebook și am și făcut două interviuri cu ea. Și-mi dau seama că marele conflict este pornit dintr-o viziune complet diferită asupra lumii. Cristina Tunegaru are o viziune utilitaristă a școlii. Ea și-ar dori ca la sfârșitul mandatului său copiii să poată înțelege și analiza un text, mai curând decât să reproducă cunoștințe despre el.

De aseamenea, și-ar dori ca ei să se apropie de carte și să le facă plăcere să o citească. De asta le dă texte mai accesibile, chiar și în afara programei sau care nu vin din limba română. Culmea, ea lucrează chiar ceea ce îi cere programa atunci când vine vorba de comunicare orală. 

programa romana

M-amuză când povestește de lecția Sobieski și românii. Ok, foarte mișto, dar copiii nu înțeleg cuvintele. Mă amuză pentru că știu că am avut aceleași probleme cu Vladimir la scrierile lui Creangă. Ce este acela un cuptor pe care se doarme,  ce înseamnă ținterim, pravilă, ceaslov, vălătuci, găbui, popușoi, psaltire, balcâz. Nu zic că nu trebuie să le învețe, dar textul de acum două sute de ani nu mai are reprezentare vizuală pentru un copil născut în apoca digitală. Mi-a trebuit un pic să-i explic care e treaba cu lampa cu gaz. 

tunegaru sobieski

Da. Eminescu, Slavici, Creangă sunt parte din noi. Și trebuie studiați. Cred că fiecare român trebuie să ajugă la ei. Și că generații întregi care au fost acolo nu au greșit. Dar ca să ai plăcere să citești toate acestea trebuie să ai cu adevărat plăcearea cititului. O fi așa mare drama să sădești sămânța? 

În fine, statul român, prin legile sale, are tot dreptul să o înlăture pe doamna Tunegaru de la catedră și să o îndrepte către altă școală. Până la urmă, ea nu este profesor titular, deși înțeleg că nu un profesor titular este cel care a venit pe post. Sistemul este construit de așa natură să-i sprijine pe cei care sunt stabili pe post, deși mulți dintre ei blochează posturile și nu mai trec pe la școală. 

Dar statul român gândește de această dată în benficiul unor profesori și nu al unor elevi. Dacă tot nu-l aduci la școală înapoi pe cel care va sta acolo ani buni și va putea să ducă o generație de la cap la coadă, de ce să-l îndepărtezi pe cel care deja construiește ceva? Nu cred nicio secundă că cineva s-a gândit și la copii. 

Altfel, nu știu dacă metoda doamnei profesoare va da rezultate la școală. Nu știu dacă copiii săi vor fi cei mai premiați sau primii la concurs. Școala din România nu încurajează oamenii liberi și independenți. Școala din România nu construiește cetățeni, ci ascultători. În definitiv, școala din România construiește România cum o vedeți. Acesta este rezultatul său. 

Am însă o mică certitudine. Că, pe undeva, femeia asta care are curaj, o gândire ieșită din tipare și care și greșește, a pus niște omuleți pe calea ce bună și că ei își vor aminti de ea. Apropo, măcar vor ști să se prezinte atunci când îți vor întinde mâna.  

 

 

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

6 comentarii la În apărarea profesoarei Tunegaru

 1. florin florescu spune:

  De ce oare in toate statele pe care cu admiratie le numim civilizate nu-si distrug particularitatile limbajului regional si populatiile respectivelor regiuni isi transmit din generatie in generatie graiul mostenit din stramosi ?In SPANIA limbile catalana,basca,valenciana etc,in Regatul unit galeza,irlandeza,galica scotiana etc la fel in FRANTA,GERMANIA,ITALIA,BELGIA…ROMANIA este victima politicii globaliste care a pregatit populatia pentru a fi forta de munca migratoare.Daca viata este grea si nu te mai leaga nici traditia de locurile natale atunci esti tocmai pregatit sa pleci unde e mai bine.Parerea mea este ca nu mai avem nicio sansa ca popor in momentul de fata globalistii stapanesc totul in Romania,finante,mass media,politicul asa ca nu mai este mult pana cand nu vom mai avea niciun fel de regionalisme iar scrierile clasicilor chiar vor fi precum latina folosite doar de specialisti.

 2. florin florescu spune:

  Sa nu lasam totul pe seama scolii parintii trebuiesc sa fie buni ,,profesori” pentru cei sapte ani de acasa.

 3. K'melia spune:

  Nu e vorba aici despre particularitatile limbajului regional, am trait toata viata mea in judetul Arad, la o aruncatura de bat de locul in care s-a nascut Slavici dar va asigur ca in Siria anului 2017 nici tata Floarea care nu a fost la scoala, ca pe vremea ei nu se dadeau fetele la scoala, nu mai vorbeste ca in povestile lui Slavici, multe din cuvintele folosite in urma cu 200 de ani nu se mai folosesc acum si este greu chiar si pentru parinti sa explice copiilor aceste regionalisme arhaice care nu s-au folosit nici cand erau ei copii.Nici ficei mele nu i-au placut Aminitirile din copilarie ale lui Creanga din acelas motiv, avea impresia ca citeste intr-o limba straina, ceva care suna pentru ea foarte…chinezeste…

 4. Dana spune:

  Doamna profesoara ar vrea sa puna copilul in fata cartii, nu invers! Daca ar „ajuta-o” cat mai multi parinti poate s-ar schimba ceva, cel putin la Limba si Literatura Romana !

 5. Nelu spune:

  Nu despre ce si cum preda dra la clasa a fost vorba si o stiti si dumneavostra prea bine. Ci despre mintit si incercarea de a folosi mediul online pentru autovictimizare. Nu a dat-o nimeni afara, asa cum pretinde ea ipocrit, ci ii inceteaza contractul la 31.08.2017 si scoala nu are cum sa i-l prelungeasca, in conditiile in care un profesor care avea dreptul legal de a cere acele ore la sesiunea (publica) de pretransferari le-a cerut si obtinut LEGAL, public, fara nici o perdea sau minarie. Ipocrita mi se pare si exprimarea „a fost adusa o profesoara”. Acum i se pare nasol ca nu au copiii continuitate, dar cind a plecat din Vaslui pe aia cui i-a lasat ?

 6. adrian spune:

  Excelent

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!