Guvernul a dat cu artificii în urma protestului de la București.

Mii de oameni în stradă împotriva unei puteri discreționare. Zeci de sloganuri împotriva unei coaliții care reașează de o manieră greșită statul român. Și o coloană nesfârșită a cărei trecere prin centru s-a terminat cu focurile de artificii de la o sărbătoare la care erau și liderii PSD.

Nu știu dacă ați aflat, dar odată cu protestul din stradă, conducerea statului lansa sărbătoarea de o sută de ani a României. Un spectacol care a adus în sală lumea bună și importantă a țării. Cei care iau decizii și care vor să ne arate cum e viitorul. Pe scenă ministrul culturii a vorbit despre valorile care ne unesc. O țară minunată, care de abia așteaptă să serbeze o sută de ani de existență.

”Urmeaza un an al sarbatorii din care sper sa iesim mai uniti, mai aproape unul de altul, ca romani,” a spus ministrul Romașcanu și apoi a dat drumul la artificii. Ciudat, acestea au luminat capătul unei coloane de mii de oameni care cred că nu mai e cale de unire între cele două lumi.  Aveți aici câteva imagini surprinse de jurnalistul Andrei Nourescu. 

Două lumi care se ciocnesc și care trăiesc în bule diferite. Care este sentimentul care le desparte? Care este de fapt acea linie pe care unii vor să o tragă, iar alții vor să o facă dispărută. Mi-a explicat dimineață un ascultător la radio într-o propoziție foarte scurtă. ”Am sentimentul că oamenii cinstiți nu mai au loc în țara asta.” 

Da! Asta simt cei care ies în stradă. Că lumea nu este croită drept. Că cei aflați în frunte și care au numeroase privilegii vor să creeze o lume alternativă în care să explice și binele și rău. Ori tocmai aceasta este problema. Binele și răul sunt de natură generală și nu pot aparține doar unora. Ele țin de spiritul comunității. Ori, natura firească a comunității este să respingă pe cei care i-au greșit. Nu să-i accepte și să-i îmbrățișeze. 

Asta este și esența conflictului mai mic pe care l-ați văzut la Gaudeamus: Mălin Bot versus Voiculescu&Năstase. Nu cred că ce-a făcut Mălin este jurnalism. Asta presupune alte reguli. Dar a dat expresie unei frustrări care aparține multora. Un fel de gest rău, dar necesar. Nu rezolvă mai nimic, însă. Poate, cel mult, detensionează energiile negative acumulate. De asta domnii Năstase și Voiculescu trebuiau să fie rezervați și să nu facă un mega-eveniment din lansare. Discreția ar fi fost utilă, necesară și terapeutiucă. Oricum, speranța de unitate de sub artificiile domnului Romașcanu are slabe șanse. 

P.S.: Nu-mi place ideea de a boicota cărți sau edituri, așa cum s-a exprimat Mircea Cărtărescu. A nu citi nu poate fi o virtute. A nu citi decât lucrurile în care crezi nu duce nicăieri, în egală măsură. Pot să înțeleg resorturile și nemulțumirea sa, când un spațiu curat este maculat, dar într-o țară în care cărțile nu se vând, doar asta ne mai lipsea: ca cel mai important scriitor al său să îndemne la boicot general și nu la selecție atentă.   

 

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

4 comentarii la Guvernul a dat cu artificii în urma protestului de la București.

  1. Mircea Ordean spune:

    „A nu citi nu poate fi o virtute.”

    Nu-i obligatoriu nici ca cititul cel lăudat să se afle astfel.

  2. au dat cu artificii sa musamalizeze urgia din strada si sa mascheze nemultumirea cetatenilor.

  3. Ana spune:

    Aseara,la teattul national,s-a dat masura fatarniciei cu un Caramitru intepenit in functie si care interzice improvizatia(ce era acceptata de regizor) ,cu un tariceanu senil si cu o orchestra cu tineri instrumentisti agasati de logoreea „mai marilor”..
    Un mare fâs!

  4. Balaban Andrei spune:

    Imi pare rău pentru ce urmează să vă transmit.
    M-aţi dezamăgit total în emisiunea de azi dimineaţă unde l-aţi avut invitat pe d-l Mălin Bot . Să nu credeţi că noi ăştia din popor nu urmărim , ca alternativă la jurnalismul românesc , interviurile personalităţilor politice în special la televiziuni de peste ocean. Am văzut ce întrebări extraordinar de dificile se pun şi cât de agresiv ,în ghilimele desigur, insistă jurnaliştii pentru a smulge răspunsuri pentru scoaterea adevărului la lumină. Aşa că nu mai plângeţi pe umerii lui Voiculescu , Năstase , Dragnea şi ai altora .
    În opinia mea dacă ar fi mai mulţi jurnalişti ca Mălin
    Bot , Dragnea şi alţi infractori sau urmăriţi penal ar fi obligaţi să-şi depună demisiile , nu să zburde cu neruşinare în spaţiul public producând poluări cu consecinţe de nemăsurat. Atât.
    Cu stimă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!