DNA aproape a pulverizat PSD-ul. Ce ar putea face Ponta

Gheorghe Nichita e cel mai puternic om din Moldova. Nu din PSD, ci din toată Moldova. Omul are pârghiile, capacitatea și puterea de a face lucruri să se întâmple în toată zona. După căderea lui Gheorghe Ștefan, singurul personaj comparabil ar fi putut fi Marian Oprișan. Dar domnul Nichita venea din urmă cu o imagine mai bună și neafectată de scandaluri naționale. Căderea sa e o lovitură pentru tot ce înseamnă viață de partid acolo, dar și la centru.

Nichita este doar însă ultimul dintr-un lung șir. Aproape că întreaga conducere PSD are o problemă în justiție: Liviu Dragnea, Dan Nica, Dan Șova, Gheorghe Bunea-Stancu, Viorel Hrebenciuc, Ecaterina Andronescu, Mircea Cosma. Constantin Boșcodeală, Radu Mazăre, Adrian Țuțuianu, Adrian Duicu, Ioan Cindrea, Miron Mitrea, Darius Vâlcov. Puneți-l și pe Vanghelie care între timp a dispărut din PSD. Dar și pe Sebastian Ghiță și el plecat din partid. Iar asta s-a întâmplat doar în ultimii  2-3 ani. Și probabil că povestea se va accelera.

Tehnic, PSD se trezește cu un an înainte  de alegeri fără un întreg eșalon din fruntea partidului. Iar primul șoc va veni la alegerile locale, unde se va redeschide competiția. Mulți dintre seniorii de drept nu vor mai candida, alții se vor feri. Avantajul dat de alegerea dintr-un prim tur aproape dispare. Câtă vreme PNL nu va avea tot partidul plimbat prin strada Știrbey, oamenii lui Iohannis par să aibă o poziție mai favorabilă pentru cursa din primăvara anului viitor. Dar mai e mult.

Altminteri, Victor Ponta a primit și un cadou nesperat, cred eu. DNA a făcut ceea ce publicul cerea de foarte multă vreme: o adâncă reformă în PSD. Președintele partidului a scăpat de câțiva oameni capabili să-l execute oricând și care îl țineau sub presiune constantă. Printre ei și Nichita. Cumva au dispărut amenințările pentru șefia partidului, chiar dacă va pierde puterea. Dar, dacă vrea să câștige acea parte a publicului care i-a lipsit mereu, acele 7-8 procente care au decis mereu alegerile, va trebui să facă un gest simplu: să apese securea până la capăt. Să se delimiteze, să-i lase în afară, să desprindă balastul pe care îl reprezintă acum. Altfel, o să meargă cu ei.

foto shutterstock

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!